ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 14
Abonament PDF

Team building (II)

Andreea Pârvu
People Operations Business Partner @ Endava
MANAGEMENT

Dacă prima parte a articolului s-a axat mai mult pe definirea a șapte pași de urmat în organizarea unui team-building, partea a doua va fi orientată mai mult spre a înțelege importanța și beneficiile unui program de team-building, precum spre prezentarea tipurilor de activități de team-building care există. Așa cum v-ați obișnuit și în acest număr vor fi și exerciții practice pe care le puteți folosi în a crește coeziunea echipelor pe care le coordonați.

Din experiența mea de până acum, majoritatea team-building-urilor se organizează în momentul în care apar situații conflictuale în cadrul echipelor. Team building-ul este văzut întotdeauna ca o soluție în depășirea problemelor, însă motivația care stă la baza deciziei de a implica membrii echipei într-un astfel de proiect, ar putea să fie:

 • Încurajarea lucrului în echipă înainte de a ieși la iveală un conflict între membrii acesteia;
 • Încurajarea competiției pozitive între membrii acesteia și susținerea punctelor de vedere multiple, deoarece acestea pot genera idei constructive care pot fi benefice proiectului;
 • Dobândirea de cunoștințe noi despre abilitățile și cunoștințele celorlați, pentru o mai bună împărțire a sarcinilor și pentru o mai bună înțelegere a rolurilor fiecăruia în cadrul echipei;
 • Înțelegerea procesului de delegare a sarcinilor, deoarece multe activități de team-building încurajează delegarea responsabilităților, ceea ce va duce la o eficientizare a muncii în echipă, dar este și un factor important în crearea unui echilibru în cadrul echipei.
Timp alocat activitate 15 minute/ grup
Total:
Nume activitate SCUTUL
Impărțire pe echipe Grupul este împărțit în echipe de câte 2
Localizare Indoor / outdoor
Materiale Coala A4 cu instrucțiunile
Pixuri
Obiective Cunoașterea celorlalți membrii
Descriere Participanții se împart în grupuri de câte 2 și discută cele 4 întrebări, apoi desenează aspectele pe care le consideră reprezentative pentru cealaltă persoană.
Desenele vor fi prezentate în final întregului grup împreună cu explicațiile de rigoare.
Necesar Fiecare participant trebuie să aibă o listă cu întrebări (coală A4)

Activitățile de team-building pot fi și ele diverse:

 • Învățarea prin joc - desfășurarea unor activități, iar în urma soluționării sarcinii prin joc participanții extrag concluzii care vor duce la învățarea sau înțelegerea aplicării unei comunicări eficiente în cadrul echipei, precum și crearea coeziunii echipei prin câștigarea încrederii celorlalți membri ai echipei;
 • Organizarea de evenimente tematice care să încurajeze lucrul în echipă. Un bun exemplu sunt competițiile sportive în care membrii echipei învață să concureze unul cu celălalt și în felul acesta vor înțelege că în unele situații concurența poate fi benefică. Alte evenimente pot fi evenimentele în care sunt implicați toți angajații companiei, iar cel mai cunoscut exemplu sunt petrecerile de Crăciun.
 • Evenimentele sociale sunt o altă modalitate de a crea coeziunea în echipă. Mediul informal este benefic în procesul de cunoaștere personală a membrilor echipei. Cum menționam în articolul anterior, cu cât persoanele se cunosc mai bine la nivel personal, cu atât procesul de soluționare a unui conflict poate fi mai eficient.

Așadar, sintetizând, beneficiile programelor de team-building sunt mai multe decât intuitive:

 • Creșterea eficienței lucrului în echipă;
 • Cunoașterea membrilor echipei la nivel personal și profesional prin punerea lor în situații diverse;
 • Creșterea încrederii în membrii echipei;
 • Dezvoltarea sentimentului de apartanență la echipă și la companie;
 • Dobândirea sau îmbunătățirea unor abilități și cunoștințe;
 • Crearea unui mediu plăcut în cadrul echipei;
 • Motivarea membrilor echipei și creșterea stimei de sine;
Timp alocat activitate 15 minute planificare
30 minute executie - construierea podului
15 minute debriefing
Total: 60 minute
Nume activitate Podul
Împărțire pe echipe 4 echipe (10 membri/ echipa - maxim)
Localizare Indoor / outdoor
Materiale Flipchart/ Carton
Coli A4
Scotch, foarfecă, sfoară
Plastic
Obiective Colaborare între echipe;
Planificarea activităților;
Capacitatea de transmitere a informației.
Descriere Instructiuni:
Este un exercițiu de lucru în echipă.
Scopul fiecărei echipe este acela de a construi o jumătate de pod care să se potrivească perfect cu jumătatea de pod construită de echipa cealaltă.
Cu resursele pe care le aveţi la dispoziţie, materiale şi abilităţi, veţi proiecta şi veţi construi jumătatea voastră de pod.
Reguli:
1. Desemnați un reprezentant prin care veți comunica cu cealaltă echipă. Reprezentanții își vor stabili întâlniri prin intermediul trainerilor, în cadrul carora va discuta despre strategia de construcţie, astfel încât să construiți două jumătăți de pod compatibile.
2. Reprezentatul va duce de fiecare dată o coală albă cu el şi va transmite informaţiile pe care voi îl instruiţi să le transmită. El se va întoarce cu noi informaţii pe care vi le va transmite vouă. 3. Reprezentanții nu au voie să ducă la echipe foile de la întâlniri, ci trebuie să transmită verbal ce s-a stabilit.
4. La finalul construcției, uniți cele două jumătăți de pod.
5. Podul trebuie să fie suficient de solid astfel încât să susţină o cană plină cu apă.
Concluzii:
În primul rând vă precizez că a fost un joc de colaborare între echipe, ca între două firme partenere, sau între două departamente.
Succesul colaborării constă în a transmite curat informaţiile prin intermediul celor doi reprezentanţi.
Apoi, ca orice sarcină de echipă presupunea ca fiecare membru să îşi aducă contribuţia la atingerea obiectivului final. Erau mai multe etape în drumul către atingerea acestui obiectiv:
- Planificarea activităţii: cum utilizaţi materia primă, proiectarea podului, distribuirea sarcinilor, cine e responsabil? de ce?, valorificarea abilităţilor membrilor, colaborarea, comunicarea.
-Construcţia propriu-zisă, implementarea planului, executarea.
Fiecare etapă era dependentă de succesul comunicării cu exteriorul şi în interior.
Necesar Fiecare lider de echipă trebuie să aibă instrucțiunile

Cred că sunteți convinși de impactul pozitiv pe care activitățile de team-building le pot avea asupra efiecientizării procesului de lucru în echipă, de aceea vă încurajez să investiți și resurse financiare și umane pentru a organiza astfel de evenimente cât mai des.

Succes!

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA