Luați în considerare stabilirea unui cadru consecvent în jurul procesului de creație. Disciplina și libertatea par a fi opuse. În realitate, ei sunt parteneri, deoarece disciplina, fals percepută ca o lipsă de libertate, are, în mod real, o relație armonioasă cu timpul. Gestionarea bună a programului și a obiceiurilor zilnice este o componentă necesară pentru a elibera și stimula capacitatea practică și creativă. Atunci când aspectele practice ale zilei sunt abordate cu precizie militară, deschidem, de fapt, mult mai larg ferestrele înspre disponibilități artistic creatoare.
Gânduri și obiceiuri care nu conduc la o muncă bună:
Gândul că nu ești suficient de bun.
Lipsa de energie necesară.
Confundarea regulilor adoptate cu adevărurile absolute.
Lenea.
Obiective atât de ambițioase încât să nu poți începe.
Gândul că poți face tot posibilul doar în anumite condiții.
Abandonarea unui proiect de îndată ce devine dificil.
Să ai prea multe idei și să nu știi de unde să începi.
Dând vina pe circumstanțe sau pe alte persoane pentru că interferează cu procesul tău.
Distragerea atenției și amânarea.
Nerăbdarea.
Inima experimentului este misterul. Nu putem prezice unde va duce o sămânță sau dacă va prinde rădăcini. Rămâneți deschis la nou și necunoscut. Începeți cu un semn de întrebare și porniți într-o călătorie de descoperire. Dacă două idei se simt oarecum egale în greutate, iar una are un potențial clar de a se transforma în ceva frumos, iar cealaltă arată mai puțin potențial, dar pare mai interesantă, nu ezitați să vă urmați interesul. Luați deciziile doar atunci când aveți sentimentul că este cu adevărat ceea ce vă interesează.
Atunci când se lucrează prin modalități de rezolvare a unui puzzle, nu există greșeli. Fiecare soluție nereușită te apropie de una care funcționează. Evitați să vă atașați de detaliile problemei. Lărgiți-vă câmpul vizual. A lua o întorsătură greșită vă permite să vedeți peisaje pe care, altfel, nu le-ați fi văzut. Critica ne permite să ne implicăm în munca noastră într-un mod nou. Evitați să vă gândiți prea mult. Când ești mulțumit de muncă și ești gata să o împărtășești cu un prieten, ar putea fi timpul să o împărtășești și cu lumea.
A merge mai departe este un aspect al succesului. Aceasta se întâmplă atunci când terminăm o activitate, o împărtășim și începem un nou proiect. Orice vine după acest sentiment confortabil de realizare este supus condițiilor pieței. Pur și simplu experimentezi și te joci. Când ajungi la ceva ce îți place, s-ar putea să ajungi să realizezi care este esența. Distilarea unei activități pentru a o aduce cât mai aproape de esența sa este o practică utilă și informativă.
Nu ești un evanghelist, așteptând miracole, ci trebuie să fii asemenea unui om de știință, adică să testezi, să te adaptezi și să testezi din nou. În procesul de experimentare, ne permitem să facem greșeli, să mergem prea departe sau și mai departe. Nu există niciun eșec, deoarece fiecare pas pe care îl facem este necesar pentru a ajunge la destinație, inclusiv pașii greșiți. Fiecare experiment este valoros în felul său, câtă vreme învățăm ceva din el.
Inima deschiderii este curiozitatea. Aceasta explorează toate perspectivele. Aspirând la expansiunea constantă, privește cu uimire limitele exterioare ale minții. Când ceva nu merge conform planului, în loc să închidem proiectul sau să ne exprimăm frustrarea, am putea să ne gândim la ce altceva se mai poate face cu materialele la îndemână.
Creativitatea este ceea ce ești, nu numai ceva ce faci. Este un mod de a te deplasa prin lume, în fiecare minut, în fiecare zi. Calitatea nu se bazează pe timpul investit. Atâta timp cât ceea ce iese la iveală ne este plăcut, lucrarea și-a îndeplinit scopul. Totodată e de reținut că povestea spontaneității poate fi înșelătoare, pentru că nu ne este accesibilă toată practica și pregătirea implicată în formarea unui artist.. Fiecare lucrare conține o viață întreagă de experiență.
Am selectat în rândurile de mai sus cât și în prezentarea din numărul precedent doar unele din recomandările care mi s-au părut cele mai relevante. Multe dintre ele m-au impresionat prin concludența și originalitatea lor. Dintre acestea am ales doar trei, pe care le consider esențiale: există o mare putere în a nu ști; inocența aduce inovație; disciplina și libertatea sunt, de fapt, parteneri. Cartea The Creative Act... de Rick Rubin oferă, într-o manieră- cum altfel?- decât creatoare, mult mai multe sfaturi. Vă recomand să o citiți și să o recitiți!
de Ovidiu Mățan
de Andrei Miron
de Ovidiu Mățan
de Denisa Lupu
de Ovidiu Mățan