ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 123
Abonament PDF

Agile leadership, Viziunea și voleiul

Bogdan Mureşan
VP of Technology @ Connatix



MANAGEMENT


Una dintre cele mai importante calități ale unei persoane cu experiență mare în domeniul ei de activitate este, fără îndoială, capacitatea de a vedea luminița de la capătul tunelului încă dinainte de a intra în tunel. Cu alte cuvinte, atunci când devii extrem de capabil în ceea ce faci, înainte să realizezi ceva fabulos, știi exact cum vrei să arate rezultatul final. Că drumul se schimbă, că te ajustezi din mers și că știi cum să reacționezi rapid la surprize este altă poveste. E drept că rezultatul s-ar putea să difere de ceea ce ți-ai propus la început de drum, dar ceea ce contează este că în orice moment știi unde te duci. E important de precizat că nu sunt singurul care crede în valabilitatea acestui concept. Specialiști consacrați aduc dovezi științifice în favoarea acestuia. Dintre aceștia, îl menționez pe Anders Ericcson, un psiholog care studiază, de peste 40 de ani, modul în care învață și evoluează creierul nostru, în a cărui lucrare, Peak. Secretele performanței de top și noua știință a expertizei, regăsiți argumentația științifică a acestui tipar comportamental.

Pentru cele ce urmează e un moment bun să mărturisesc faptul că sunt extrem de pasionat de sport. Am practicat o grămadă de sporturi, iar preferatul meu este, fără dubii, baschetul. Pe locul doi, la egalitate, se regăsesc înotul și voleiul. În timpul facultății și câțiva ani buni după facultate, obișnuiam să completez cele trei patru zile de baschet săptămânal cu o vineri dedicată voleiului. Jucam cu niște oameni foarte faini printre care și un verișor mai mare, fost voleibalist de performanță. De altfel, omul este extrem de talentat la orice sport, așa că eram colegi și în echipa mea de baschet. Cum toată lumea juca fain, am fost extrem de motivat să pun și eu pe masă jocul meu cel mai bun. Aveam încredere în capacitățile mele sportive, în experiența mea și, chiar dacă nu era sportul meu numărul unu, aveam încredere și în abilitățile dobândite în anul din viață în care făcusem volei la un club sportiv din Baia Mare.

În timpul meciurilor noastre de vineri seara se întâmpla destul de des ceva super fain. Meciul era în toi, iar eu preluam o minge. Urma o pasă perfectă către ridicător, în timp ce mă pregăteam fizic și psihic pentru un atac devastator. În fracțiunea de secundă în care mă așezam pe direcția viitorului atac și îmi pregăteam elanul, puteam efectiv să vizualizez toată secvența ce avea să urmeze: mingea se ridica încet și precis spre punctul de întâlnire cu mâna mea concomitent cu cei doi pași de elan ai mei. Apoi o săritură explozivă de pe două picioare, o extensie perfectă în aer, numai bună pentru fotografiile de copertă în stil Sports Illustrated. Brațul drept urma să plece în spate și, în punctul cel mai înalt al săriturii, anticipam cum se dezlănțuie iadul. Brațul țâșnea în față și urma să lovească mingea așa cum un ciocan lovește rama geamului, atunci când dai pe lângă cui. Datorită forței de lovire mână pur și simplu curbează mingea și pare că va intra prin minge, ca mai apoi aceasta să plece ca din tun spre podea, să rupă podeaua și, ulterior, să sară până în înaltul tavanului. În același timp puteam să văd efectiv fanii dezlănțuiți sărind în urale pe margine. (Vă dați seama că nu era nimeni pe margine, eram doar noi jucând în sală de sport a liceului.) Urma o aterizare perfectă pe două picioare cu mine stând drept și semeț și privind în zare mândru la fel cum se uita Baiazid peste hotarele proaspăt cucerite. Mai mult, o adiere de vânt urma să ridice ușor o șuviță de păr de pe frunte pentru un efect dramatic complet.

Ingredientul cheie: practica

Același distins domn Ericcson afirmă încă un lucru extrem de important în cartea lui: pentru a ajunge la un nivel ridicat de măiestrie și performanță, avem nevoie doar de zece mii de ore de practică. Dar nu orice fel de practică. El aduce o completare la regula de zece mii de ore a lui Malcolm Gladwell, explicând că avem nevoie de practică intenționată, plănuită, făcută cu un scop clar. Intenționat înseamnă în acest caz: să înțelegem ce facem, ce avem de îmbunătățit, să înțelegem că, în mod constant, trebuie să ne scoatem din zona de confort pentru a deprinde noi subtilități, să măsurăm progresul și să găsim continuu noi modalități de a învăța. Mai mult, vom ajunge într-un punct unde autoînvățarea va fi limitată și vom avea nevoie de ajutor profesionist din afară pentru a avea perspective noi.

Să revenim la experiența mea vizionară ! … Sunt acolo în aer și în fracțiunea de secundă văd exact ce se va întâmpla. Singurul lucru care-mi lipsește e conexiunea cu realitatea experienței mele și cele zece mii de ore de antrenamente cu scop din volei. Iar secvența ce urma de obicei era cam așa: săream cam cinci centimetri (în zilele bune) că nu era săritul punctul meu forte. Cumva dădeam și în minge și de cele mai multe ori trecea cumva peste fileu, cam cu viteza melcului turbat. Iar eu arătam ca lovit de tren după efortul (psihic) extraordinar. Strângeam din dinți și-mi ziceam în gând: data viitoare. După câteva rateuri din acestea extra optimiste, venea văru-meu la mine și mă liniștea: ,,Bogdan, știu că în mintea ta atunci când vine momentul totul e clar și vezi cum mingea îndoaie geamuri și trece prin pereți. Dar ar ajuta din când în când să coordonezi acțiunile cu ceea ce se poate, cu alinierea planetelor, cu orice te poate aduce cu picioarele pe pământ. Și câteodată trebuie să o iei mai domol, că nu suntem la baschet unde îți ies lucrurile brici."

Provocările liderilor în mediile Agile

Liderii sunt acolo unde sunt pentru ca au dobândit abilități în domeniile în care activează, au găsit contextul potrivit și au avut cel puțin rezultate decente. De obicei, sunt oameni care nu se dau în lături de la provocări, iar succesul sau insuccesul lor în abordarea provocărilor contribuind continuu la acumularea experienței. Ei sunt pregătiți, aproape de fiecare dată, să pună pe masă jocul lor cel mai bun. Chiar și atunci când provocarea nu are loc pe domeniul lor de experiență, cu un pic de încredere clădită din rezultatele anterioare, un pic de nebunie și cu niște materiale de citit, sunt gata să spargă podeaua. Iar când vine vorba de o adopție sau o transformare Agile pulsul crește rapid. O grămadă de beneficii: livrare rapidă, învățare continuă și concentrare pe client. Chiar dacă e o implementare de la zero sau o transformare parțială sau totală. Dar cine se sperie de schimbări rapide și frecvente? Cine poate rezista tentației de a da greș rapid? Suntem gata să luăm taurul de coarne. Și într-o fracțiune de secundă, orice lider care se respectă poate să vadă luminița de la capătul tunelului. Ochii ne sclipesc și putem să zicem exact ce vrem și cum va arată:

Este senzațional când putem combina experiența anterioară și principiile pe care ne-am clădit succesul cu noile principii de care toată lumea vorbește. Dar viziunea noastră ajunge deseori să creeze așteptări mai mult sau mai puțin contradictorii, în situații mai mult sau mai puțin anticipate. Și este absolut normal să se întâmple asta. Ne dorim ce este mai bun din amândouă lumile. Puterea obișnuinței ne face să aducem în schemă elemente specifice experienței dobândite. În același timp, modul de a gândi și aborda problemele agile aduce cu el în joc, lucruri interesante. Dacă suntem buni la baschet, putem vedea drumul și în volei. De fapt, lucrul acela minor care ne lipsește sunt cele zece mii de ore de practică care ne vor face să înțelegem conceptele Agile în profunzime și să le facem parte din gândirea noastră.

Un gând și o întrebare de încheiere

Liderii sunt persoane puternice. Dar una din abilitățile necesare într-o astfel de transformare este aceea de a re-învăța. Abilitatea de a șterge cu buretele unele obiceiuri care ne-au adus la succes și de a deprinde obiceiuri noi. Însă nu de a le șterge total, ci de a le depozita acolo într-un colțișor până când va fi nevoie de ele din nou. Cel mai simplu exemplu: în loc să ne concentrăm asupra planului, trebuie să învățăm să ne axăm pe impactul produs și pe cum să lansăm cât mai repede o idee capabilă să producă efectul dorit. Va fi nevoie să construim noi obiceiuri și este greu, deoarece vom lăsa deoparte sentimentul de siguranță dat de un plan perfect construit pentru a duce la un presupus succes, ce poate fi urmărit cu precizie. De asemenea, vom configura versiuni mult mai ușoare, care s-ar putea să dea greș rapid. În cazul acesta, ce-ar trebui să întrebăm în ședințele lunare sau trimestriale strategice? Cum am putea să nu întrebăm unde suntem raportat la planul inițial? Întrebarea aceasta, din urmă, a fost întrebarea cheie a existenței și succesului nostru de până acum. Dar iată și întrebarea temă de casă: sunt liderii, oameni puternici cu rezultate deosebite, capabili să șteargă cu buretele părți bune din rețeta succesului și să re-învețe să meargă pentru a excela din nou, în mediile Agile? Dacă da, e clar că viziunea, luminița aceea care se vede dinainte să intri într-un tunel, se va transforma în ceva mult mai realist și mai echilibrat, la fel de plin de entuziasm și de inspirație, dar cu picioarele pe pământ.

LANSAREA NUMĂRULUI 141

Analiza de business (BA)

miercuri, 27 martie, ora 18:00

sediul Accesa

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 140 - Generative AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO