ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 112
Abonament PDF

Mâncare, echipe și relațiile remote

Bogdan Mureşan
VP of Technology @ Connatix



MANAGEMENT


De câteva luni de zile mă uit absolut fascinat la seriale coreene. Îmi plac la nebunie. Mă fascinează cultura, modul în care își manifestă sentimentele, personajele pe care le creează, într-un cuvânt îmi place absolut totul. Extrem de des ițele serialelor se leagă în jurul unor grupuri de prieteni apropiați într-un mod foarte autentic și cred că asta îmi place la nebunie. Și mai au un lucru în comun: indiferent că e un serial de acțiune ori despre niște copii pasionați de badminton, sau cu intrigi amoroase cu bucătari, sau cu personaje principale doctori, ei bine, absolut tot timpul oamenii ăștia mănâncă în draci. Gătesc și mănâncă împreună, comandă de la restaurant și mănâncă împreună, merg la restaurant și mănâncă împreună.

Relațiile ...

Bineînțeles că nu sunt singurul căruia îi plac serialele coreene. Așa că, dacă îți place ceva, îți face plăcere să și povestești despre subiect. Și cum m-am pus eu cu prietenii la taclale despre subiect arunc și remarca despre mâncare. Și vine și răspunsul din partea unei prietene: "să știi că m-am uitat și la fazele de la filmări, unde am văzut că ei chiar stau și mănâncă împreună după ce termină de filmat. Cred că e parte din cultura lor, e un alt fel de intimitate. Ei pun mare preț pe relații și le construiesc în jurul mâncării."

Intriga …

Valorile Agile scot în prim plan colaborarea. Principiile Agile aduc în prim plan discuțiile față în față și colaborarea zilnică. Scrumul nu impune dar încurajează ca echipele să lucreze în același spațiu. Nu în ultimul rând, orice echipă performantă are ca pilon de bază o colaborare excelentă. Patrick Lencioni1 vorbește, printre alte caracteristici esențiale ale echipelor performante, de încredere și capacitatea de a avea discuții dificile, astfel încât colaborarea să aibă eficiență maximă. Mediile Agile și nu numai ele se bazează enorm pe colaborare.

În ultimul an și jumătate, modul în care lucrăm și colaborăm a fost pus la grea încercare. Globalizarea a adus lucrul la distanță, echipe distribuite și clienți pe care-i vezi o data pe an. Pandemia ne-a adus neplanificat într-un prezent extrem. Pandemia a accentuat abrupt de tot un trend ce începuse cu mult înainte. Țin minte când ne străduiam să aducem echipe sau clienți față în față chiar și pentru câteva zile pentru că "relațiile se îmbunătățesc considerabil" în urma acestor acțiuni. Acum statisticile arată că un procent uriaș de oameni preferă munca hibrid și un procent considerabil nu mai vor să vadă biroul în viața lor.

Prin urmare, încep să curgă și întrebările:

Vrem sau nu vrem relații?

Pe la începutul pandemiei întreaga comunitate Agile a început să regândească modul în care se colaborează în special în echipe. Până și cei de la McKinsey2 afirmau că "lucrul remote pentru echipele agile necesită o schimbare radicală în cultura echipei". Oamenii simt nevoia unei comunicări frecvente și unor interacțiuni față în față dese pentru a putea dezvolta relații mai profunde cu colegii de echipă.

În 2020, al 14-lea State of Agile Report3 menționa printre provocările cele mai mari în adopția mindsetului Agile, despre care povesteam la început că se bazează extrem de mult pe colaborare, regăsim:

Nu vreau să mă duc acum înspre modelele de cultură organizațională ale lui Schneider sau Lalloux. Mă gândesc la cel mai simplist mod de a vedea cultura și anume: modul în care colaborăm, rezolvăm probleme împreună, ne apreciem, ne ajutăm să creștem, ne bucurăm împreună la reușite și ne întristăm împreună la eșecuri. Procesele inconsecvente apar în lipsa unei organizări adecvate și ca urmare a colaborării deficitare. Miile de respondenți, din sutele de companii diferite, de pe sutele de poziții diferite, simt nevoia unei colaborări mai bune.

În 2021 în al 15-lea State of Agile Report3 în mod absolut normal accentul este pus pe munca remote. Conform datelor, doar 3% dintre respondenți vor să se întoarcă la birou full time. Ba mai mult 25% au declarat că vor să rămână remote chiar și după terminarea pandemiei. Sunt oare aceștia convinși că relațiile pot rămâne la fel de puternice și când lucrăm remote sau pur și simplu nu cred în importanța unei relații de colaborare puternice?

Același studiu ne poartă din nou printre provocările și barierele adoptării Agile:

Concluzia mea este că vrem să ne desfășurăm munca online și suntem conștienți că o colaborare puternică este vitală. Vrem relații bune de muncă dar încă nu suntem convinși că sunt 100% necesare pentru o colaborare eficientă. Mai mult, de-abia începem să ne dăm seama cât de greu (sau ușor) este să construim aceste relații în mediile remote.

Ce ne dorim de fapt …

Oare de ce ne dorim cu așa multă ardoare flexibilitatea, modul de lucrul hibrid sau full remote? Printre cele mai vehiculate plusuri găsim: o mai mare libertate de a călători și a lucra în același timp; dispare timpul pierdut pe drumul către birou și înapoi; nu mai trebuie să fugim acasă când vine instalatorul (și instalatorul vine, ce să-i faci?); ne rămâne mai mult timp pentru familie sau măcar copiii noștri nu stau singuri acasă cât timp lucrăm. Multe din acestea duc către o senzație accentuată de confort personal.

E normal să știm și ce pierdem: interacțiunea umană față în față; zgomotul de fond, atât de necesar, formal și informal prin care ne creștem nivelul cunoștințelor atât pe plan profesional cât și pe plan personal; eficiența în meetinguri, facilitatorii trebuind să-și facă upgrade-uri masive la tehnici pentru a se apropia cât de cât de eficiența ședințelor față în față; ne expunem la mai puține idei și chiar la mai puține critici constructive atât de necesare pentru a găsi soluțiile cele mai bune.

Ce ne dorim când suntem în același loc? Ne dorim eficiență crescută, ne dorim colaborare și să construim relații care să ne facă să ne înțelegem mai bine nevoile, punctele forte și neajunsurile. Ne dorim să creăm relații bune pentru că, dacă ne plac coechipierii și avem o relație bună cu ei, orice problemă apare este abordată mai cu elan și chiar pare mai mică. Toate eforturile noastre la muncă sunt mult mai plăcute atunci când le susținem alături de cineva cu care ne facem plăcere să lucrăm.

Cine și cum construiește …

Scriu aceste rânduri pentru că mă preocupă, pot să spun chiar pasionează, formarea și creșterea echipelor performante. Îmi plac atât de mult mediile Agile, pentru că pun un accent uriaș pe colaborare și că nu mă motivează lucrul tranzacțional și impersonal. Cred cu tărie în echipele care au o relație puternică de lucru și la lucru.

Și mai cred cu tărie că rolul liderului este acela de a ghida acest proces. Dar în leadership nu există răspuns corect și problema aceasta are multe fețe. Cu toată experiența de până acum și literatura ce continuă să curgă, încă înot în ape tulburi. Nu am soluții salvatoare, dar am idei și o mulțime de întrebări:

Liderii, cel puțin celor cărora le pasă, se străduiesc să găsească soluții. Ei ghidează procesul, iar succesul final depinde de ei în mare măsură, dar până la un punct. Tocmai pentru că vorbim de colaborare și relații, este nevoie de implicarea și ajutorul tuturor. Altfel, e ca și cum ai merge într-un club și ai aștepta să te distreze alții. Sau unde ne distrăm noi cât ne distrăm dar dacă DJ-ul nu e bun clar nu mai mergem pe acolo.

Un gând de final...

Senzația mea este că încă ne luptăm să ne dăm seama de ecuația în care sunt implicate lucrul la distanță, echipa puternică, colaborarea de vis și relația de muncă. Încă nu știm exact dacă este o sumă sau o pondere. Încă suntem în căutarea rețetei, dar de multe ori nu suntem siguri că ne dorim același lucru ca părți ale aceleiași echipe.

Cei ca mine, care cred că relațiile solide în echipe îmbunătățesc considerabil viața la muncă și rezultatele, trebuie să fie conștienți că formarea și creșterea lor în cadrul echipelor remote este o provocare. Creativitatea noastră este provocată destul de puternic în a găsi pe lângă mâncare, favorita mea, și alți facilitatori puternici ai consolidării relațiilor. Ne dorim confortul oferit de lucrul de acasă și, în același timp, ne bazăm pe o colaborare întărită de relații trainice. Se pare că în mulți dintre noi se dă o luptă lăuntrică dintre a beneficia de acest confort și nevoia conexiunii umane mai puternice. Concluzionez prin a vă adresa o întrebare deschisă:

Dat fiind că am ajuns în punctul în care conexiunea interumană concurează cu confortul individual, cum le facem să meargă mână în mână?

Bibliografie

  1. Patrick Lencioni - Five Dysfunctions of a Team

  2. https://www.mckinsey.com/business-functions/people-and-organizational-performance/our-insights/revisiting-agile-teams-after-an-abrupt-shift-to-remote

  3. https://stateofagile.com/

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects