Retrospective Agile este singurul podcast din România dedicat exclusiv abordărilor Agile în managementul proiectelor. Ajuns la al 9-lea episod, podcastul tratează diverse teme legate de agilitate într-o manieră relaxată și informală.
Inspirația a venit de la un podcast celebru în comunitatea Agile, Meta-Cast realizat de Bob Galen și Josh Anderson care dezbat, deseori, cu umor diverse tematici de care s-au lovit de-a lungul carierei lor de Agile coach. Exact același lucru ni l-am propus și noi: să expunem episod de episod părerile care ni s-au format și cristalizat în diversele proiecte la care am lucrat dar și în sesiunile de training, consultanță sau coaching pe care le-am livrat în ultimii șapte ani.
Misiunea a părut inițial una destul de facilă. Asta deoarece obișnuiam deseori să ne "pierdem" în discuții interminabile pe diverse experiențe trăite recent de fiecare dintre noi și singurul lucru care mai lipsea pentru ca totul să se transforme într-un podcast era să ne înregistrăm. Bineînțeles că nu a fost așa și am resimțit cu fiecare pas pe care îl făceam lipsa acută de experiență din domeniu. Nimic nu a fost, de fapt, simplu. De la alegerea logo-ului și a piesei de intro până la achiziția de instrumente de înregistrare specializate, de la selectarea unei soluții de găzduire (hosting) până la editarea audio (și ulterior video) a materialului, de la pauzele lungi (uneori și de câte un minut) în care nu găseam nimic "inteligent" de zis până la căutarea de soluții de eliminare a zgomotului accidental din fundal produs de vreunul dintre copiii noștri ce se nimereau prin preajmă. Ce să mai vorbim despre marketingul online care nu a dat nici pe departe rezultatele anticipate de noi. Practic fiecare pas făcut a fost unul înainte, corelat în același timp cu 1-2 lecții învățate. În esență, am mers pe o abordare incrementală și iterativă, îmbunătățind continuu atât conținutul cât și forma.
Înregistrăm din plăcere, vrem să transmitem mai departe ceea ce am acumulat în acest domeniu și să stârnim discuții pe tematici legate de Agilitate din care să învățăm la rândul nostru. Obișnuim să ne distrăm copios de diverse gafe pe care le facem în timpul înregistrărilor și am fost surprinși să aflăm că din exterior părem mult prea serioși. De aceea ne-am hotărât să celebrăm publicarea celui de-al zecelea episod cu un episod bonus special, ce va conține secvențe cu bâlbe și faze amuzante prin care am trecut.
Ne bucurăm că numărul de ascultători e în continuă creștere (ne apropiem vertiginos de 3000 de descărcări în total). Contextul pare să fie unul favorabil. Apetitul pentru podcast este în continuă creștere în România, după cum arată singurul studiu realizat pe acest subiect, numit "Podcast în România" și publicat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) la 8 iulie 2020. Aproximativ 37% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani (asta însemnând 3,2 milioane de persoane) consumă conținut audio online în format podcast. În medie, o persoană ascultă 10 episoade pe lună.
Foarte probabil că în această perioadă cu totul deosebită producția și consumul de podcasturi românești a crescut, iar noi sperăm ca înclinația către acest tip de conținut să nu scadă la revenirea la o normalitate viitoare, oricare va fi aceea.
În conținutul podcasturilor noastre încercăm să alternăm subiecte tehnice, legate de implementări concrete ale a unor practici agile, cu subiecte legate de capabilități soft (comunicare, facilitare, coaching, moderare, servant leadership etc.). În același timp, ne-am gândit că invitarea cu o oarecare frecvență și a altor persoane cu experiență în dezvoltări, implementări și transformări Agile ar putea aduce un plus de dinamism și de calitate conținutului.
Lungimea episoadelor variază între 20 și 45 de minute. Am pornit de la ideea de a lansa episoade scurte însă subiectele alese au fost uneori suficient de generoase ca să determine depășirea a 30 de minute de discuții fără însă - zicem noi- a fi plictisitoare.
Podcastul este împărțit pe sezoane, fiecare sezon reprezentând un an calendaristic în care ne dorim să lansăm un episod nou în medie la 3-4 săptămâni.
Retrospective Agile poate fi ascultat pe toate platformele audio importante (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts) sau direct de pe site-ul www.retrospective-agile.ro. De puțin timp am început să transferăm episoadele și pe Youtube, însoțind dezbaterile cu diverse imagini menite să completeze ideile lansate. Până în acest moment doar 3 din cele 9 episoade lansate au fost transferate, interesul nostru rămânând totuși către generarea de conținut nou.
De asemenea, vă invităm pe pagina de Facebook a Retrospectivelor Agile pentru a comenta subiectele dezbătute în podcast și pentru a propune subiecte noi pe care să le tratăm în episoadele următoare.
de Monica Chiș