ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 89
Abonament PDF

Va trebui să plătim pentru Java?

Iulia Sălăgean
Software Engineer @ Flow Traders
PROGRAMARE

Ultimii ani au adus câteva schimbări programatorilor Java. După ce o vreme îndelungată toată lumea a scris cod în Java 6, majoritatea aplicațiilor s-au orientat către Java 8, mai mult sau mai puțin forțat de terminarea suportului LTS (long term suport) pentru Java 6.

Între timp, s-a încheiat în ianuarie 2019 și suportul gratuit pentru Oracle JDK 8, acum având la dispoziție versiunea comercială pentru acesta.

Aceasta înseamnă că toate sistemele care încă rulează pe Java 8 pot prezenta vulnerabilități ce nu vor mai fi rezolvate prin update-uri publice.

Alternativele sunt upgradarea la versiunile mai noi de Java, fapt care poate fi de interes pentru programatori, dar poate fi costisitor ca timp și resurse pentru o companie cu suficient de multe sisteme scrise în Java sau adoptarea unei versiuni OpenJDK.

Să vedem care sunt condițiile curente de suport pentru Java și care ar fi soluțiile.

Oracle JDK - model nou de licențiere pentru Java

În cursul anului 2018, Oracle a anunțat schimbarea politicii de licență pentru Oracle jdk și Open Jdk oferit de ei.

Începând cu Java 9, noile versiuni de java sunt lansate la intervale de 6 luni, ultima versiune lansată fiind Java 13, în septembrie 2019.

Oracle oferă suport și update-uri pentru fiecare versiune până la apariția următoarei versiuni, șase luni mai târziu, cu excepția versiunilor pentru care oferă long term suport, care au LTS pentru trei ani.

Această alegere este una validă, dat fiind faptul că frecvența release-urilor a crescut, iar oferirea de suport pentru mai mult de două versiuni devine mult prea costisitoare, din punct de vedere al resurselor.

Versiunea curentă pentru care Oracle oferă LTS este Java 11.

Începând cu anul 2019, LTS și update-urile sunt oferite de Oracle doar pe baza unui 'abonament'.

În imaginea de mai jos se pot vedea perioadele de suport pentru fiecare versiune de Java în parte. Cu albastru e perioada în care suportul e oferit în mod gratuit, de asemenea, perioada în care și versiunea corespunzătoare de OpenJDK acordată de Oracle este disponibilă.

Oracle oferă în același timp și o versiune de OpenJDK, care va conține toate update-urile prezente în OracleJDK, dar aceasta va fi disponibilă doar pe o perioadă de șase luni de la lansarea fiecărei versiuni.

Începând cu lansarea următoarei versiuni, Oracle nu va mai oferi update-uri și suport pentru OpenJDK, în schimb sunt alți furnizori care vor face acest lucru.

Open JDK și alternative

Datorită costurilor inexistente, Oracle JDK era versiunea 'default' de Java aleasă de marea majoritate, fără prea multă analiză.

Această schimbare a modului de a oferi suport și update-uri a celor de la Oracle îndeamnă companiile să caute soluții la alți furnizori, situație care implică o mai mare vizibilitate pentru alternativele Oracle, precum și pentru comunitatea open source.

Red Hat preia coordonarea eforturilor de a menține OpenJDK începând cu momentul în care Oracle nu mai coordonează update-urile pentru acesta.

În afară de Red Hat mai sunt și alți furnizori care își propun să contribuie la menținerea versiunilor LTS ale OpenJDK.

Mișcarea https://adoptopenjdk.net/ intenționează să ofere builduri pentru versiunile OpenJDK cu LTS pe o perioadă de cel puțin 4 ani.

Alte exemple de furnizori care oferă LTS pentru comercial Java sunt: Azul, BellSoft Liberica. La finalul articolului se găsește o resursă cu mai multe exemple și detalii.

Ce înseamnă aceasta pentru un programator Java ?

În general, un limbaj de programare care evoluează mai rapid și care 'încurajează' adoptarea noilor versiuni este un avantaj pentru programatori, aceștia fiind încurajați să se mențină la zi cu caracteristicile noi ale limbajului respectiv de programare.

Marea majoritate a aplicațiilor Java nu obișnuiau să fie upgradate la noile versiuni decât într-un moment de cotitură (fie upgradăm, fie ne asumăm vulnerabilități pentru sistemele noastre), astfel ca alegerea celor de la Oracle încurajează companiile la update-uri mai dese. Acest aspect implică funcționalități și provocări noi, ceea ce pentru un programator este benefic- în opinia mea.

Concluzii

Multe schimbări organizatorice au avut loc de la Java 8 încoace: frecvența release-urilor, modelul licențelor, update-urile și suportul oferit.

Pentru unii dintre noi, poate s-a schimbat și furnizorul JDK-ului : de la Oracle la una dintre alternativele pe care le avem.

Java este în continuare disponibilă în mod gratuit, datorită efortului comunității open source. Companiile pot însă să aleagă să plătească un abonament pentru LTS al unor versiuni de Java oferite de diverși furnizori, cu scopul de a se asigura că propriile nevoi vor fi ascultate și luate în considerare de către echipa acestora de suport.

În același timp, funcționalități și tooluri noi au fost adăugate cu fiecare versiune în parte, aspect ce merită un articol separat.

Toate aceste schimbări pot părea mari și rapide pentru o lume obișnuită cu schimbări rare și nu foarte mari.

În schimb, acest nou mod ne poate provoca să ne menținem la zi cu schimbările, să analizăm în ce fel va fi influențată viața noastră profesională datorită acestor schimbări de paradigmă din lumea Java.

Ca o concluzie, vă invit să urmăriți cu interes ceea ce ne vor aduce toate aceste modificări.

Bibliografie

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA