ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 80
Abonament PDF

AcademiX GNU/Linux - Linux pentru Educație

Abibula Aygun
Administrator @ Infosel Systems Developer, Tester și PR la @ AcademiX GNU/LinuxDIVERSE

În lumea Linux cu aproape șase sute de distribuții, dintre care cinci sute sunt în dezvoltare activă, apare AcademiX GNU/Linux, un nume sugestiv, un proiect românesc care își propune să contribuie cu un material de calitate superior la sistemul educațional din România. În descrierea care urmează mai jos vom folosi, pentru AcademiX GNU/Linux, forma scurtă AcademiX.

În anul 2015, analizând calitatea materialelor didactice din școlile românești, un român a început lucrul la o distribuție (sistem de operare) Linux. Pentru cei ce nu știu, recent, chiar Microsoft a început dezvoltarea unei distribuții Linux intrând în parteneriat cu compania Canonical (cea care dezvoltă Ubuntu). AcademiX demonstrează că nu ai nevoie de o companie în spate sau de cine știe ce calculatoare performante pentru a dezvolta o distribuție în care toate programele sunt testate înainte de a fi inserate în depozit (repository). Desigur că se face referire la programele educaționale/academice.

Sub coordonarea domnului profesor Mihai-Stanislav Jalobeanu, Luță Dumitru a început dezvoltarea proiectului Linux pentru educație, la aceea vreme numit EDU Ro Linux. Încet dar sigur, dezvoltatorul a început să închege o echipă redusă care testa din greu fiecare aplicație nouă. Intră în parteneriate cu diverse universități ce dezvoltau programe academice încă necunoscute unora chiar la noi în țară.

Luând ca bază Debian GNU/Linux, una dintre cele mai longevive și stabile distribuții, a creat ceea ce numim acum, în anul 2019, AcademiX GNU/Linux. Pornind pe versiunea Debian 9 stretch, aceasta fiind actualmente baza și partea stabilă a lui AcademiX GNU/Linux 1.1 stable.

AcademiX este utilizat în prezent în școlile unde conducerea este deschisă noului și calității, precum și în facultăți, unde se fac simulări complexe în laboratoare. Permite instalarea altor programe compatibile Debian. Include programe specifice domeniului educaţional, grupate într-un utilitar care facilitează instalarea acestora, denumit sugestiv EDU.

EDU este structurat pe 24 de secțiuni, cu peste 55.000 de pachete. Facem precizarea că pentru instalarea unui program este nevoie de unul sau de mai multe pachete, în funcție de dependenţe. (Pentru a funcţiona corect, un program are nevoie de una sau mai multe componente externe numite generic pachete). Noutatea în această distribuție este acest utilitar cu interfaţă grafică specifică şi originalitatea programelor incluse, dintre care amintim laboratoare virtuale, microscopul electronic, simulatoare şi multe alte programe utile.

Cele 24 de secţiuni sunt: Noutăţi, Matematică, Fizică, Biologie, Chimie, Profesor, Electronică, Geografie, Genetică, Limbi străine, Programare, Arhitectură, Robotică, Statistică, Laboratoare virtuale, Internet, Multimedia, Birotică, Grafică, Jocuri, Accesorii, Instrumente de sistem, Fonturi şi Toate pachetele.

Scopul AcademiX

Conformându-se principiului dezvoltatorului - ,,avem nevoie de programe potrivite, gratuite şi stabile pentru o educaţie de calitate"- , întreaga echipă de dezvoltare şi testare susține, menţine AcademiX gratuit.

AcademiX poate fi folosit cu ușurinţă în domenii variate: cu ajutorul simulatoarelor pot fi suplinite materiale didactice costisitoare sau chiar periculoase în cazul laboratorului de chimie; în domeniul geneticii, scurtează mult timpul de observare a fenomenelor specifice; simplifică costurile legate de reactivi fiind un instrument prietenos şi intuitiv, permite simulări şi multe alte facilităţi care sunt prezente în cadrul celor 24 de secţiuni.

Acolo unde nu există un microscop (nu toate școlile dispun de bugetul necesar achiziționării a zece microscoape), avem un microscop electronic- software realizat în colaborare cu NASA. Acesta a fost modificat și testat de echipa AcademiX.

Menționez că o serie de programe sunt împachetate în format .deb exclusiv pentru AcademiX și există riscul ca pe alte distribuții bazate pe Debian să nu funcționeze.

Ținând cont că proiectul de informatizare a învățământului a început prin anii 2007-2008 și având astfel o moștenire a bazei hardware destul de veche, echipa a creat și o versiune 32 bit funcționând destul de bine pe sistemele pe care rulează Microsoft Vista Business venit odată cu sistemele din cadrul acestui proiect. Având în vedere aceste aspecte, am implementat în diverse medii rurale alături de sistemele de operare Microsoft Windows Vista Business OEM și AcademiX, tocmai din cauza faptului că suportul pentru sistemele XP și Vista nu mai este asigurat iar aplicații pentru aceste platforme nu mai sunt create. Totodată, am creat servere cu conținut didactic net superior celor avute până acum.

Utilizând AcademiX GNU/Linux, se poate face o economie uriașă la bugetul de stat, de ordinul a zeci de milioane de euro, bani ce pot fi direcționați către alte proiecte în învățământ.

Colaborări

Cerințe hardware

AcademiX se poate instala atât pe calculatoare dotate cu vechiul BIOS cât și pe sisteme cu UEFI unde este necesară dezactivarea Secure Boot. Secure Boot activat în UEFI rămâne o problemă la instalare, încă nerezolvată pentru multe distribuții Linux.

Perspective

AcademiX este în continuă dezvoltare și testare. În timp ce scriu aceste rânduri, echipa testează deja intensiv viitoarea versiune de AcademiX bazata pe Debian 10 buster. Surprizele nu vor lipsi deoarece venim cu o paletă mai mare de aplicații. Suntem în discuții cu furnizori de programe academice și școlare în vederea obținerii dreptului de distribuire a unor programe pe canalele de tipul repository. În acest fel, devin mai ușor de accesat.

Echipa

Nimic nu ar fi fost posibil fără echipa, ai cărei membri îi enumăr mai jos și cărora le mulțumesc pe aceasta cale, pentru implicare, sacrificiu și dăruire (spun sacrificiu și dăruire deoarece toți sunt oameni cu obligații familiale și sociale, dar își fac timp pentru a susține acest proiect):

Mentor: Mihai-Stanislav Jalobeanu, doctor în Matematică, profesor de informatică, cercetător și informatician.

Dumitru Luță - Lider de proiect, dezvoltare, traducere.

Cristi Rusu - Testare și traducere.

Ștefan Keresztes - Testare și traducere.

Sima Elena Mădălina - Testare și traducere.

Stan Valentin - Testare și traducere.

Abibula Aygun - Comunicare și relații cu publicul, testare și dezvoltare.

Caius Gherle - Sponsor, web, testare.

Giovanni Brancato - Testare și traducere.

Nicola Grilli - Grafică.

Georgeta Poenaru - Testare și traducere.

Dicu Florin Alexandru - Testare și traducere.

Adrian Nicolae Stan - Comunicare și relații cu publicul, testare.

Anca Rădoi - Testare.

Viorel Bota - Programare și testare.

Victor Ciornea - Testare.

Silviu Petrache - Testare.

David Raul Dobai - Testare.

Valentin Stroe - Testare și traducere.

Ne puteți găsi la adresa:

https://academixproject.com

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO