ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 140
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 73
Abonament PDF

Programator într-o lume a traderilor

Iulia Sălăgean
Software Engineer @ Flow TradersClaudiu Neagu
Software Engineer @ Flow TradersMANAGEMENT


Dacă ești programator și te întâlnești cu sintagma industrie financiară, mai mult ca sigur că vei face conexiuni cu inteligența artificială, statistică sau pur și simplu cu white collars. Dar e bine de știut că industria artificială este mai mult de atât. Această industrie oferă un context propice, unde poți crește și pe plan tehnic dar și ca bun specialist în domeniul financiar. Te expune la experiențe variate, la tipologii umane și profesionale diverse și la foarte multă informație nouă.

Lângă aceste avantaje, le adăugăm și pe acelea de a aplica ultimele tehnologii și de a crea cei mai rapizi algoritmi.

În rândurile următoare vom realiza o scurtă descriere a tradingului și a produselor software pe care acesta se bazează.

Știm că în domeniul financiar nu e totul despre algoritmi, low latency și high frequency - acestea sunt aspecte importante, dar e nevoie și de big data.

Nevoia de raportare și de conformitate a crescut în importanță și nivel de muncă atribuit. Noile reguli și reglementări implementate de Uniunea Europeană odată cu a două etapă a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) intrate în vigoare la începutul anului 2018, implică creșterea exponențială a importanței acordate produselor destinate acestei zone. Activitatea poate fi reglementată și monitorizată folosind aceste produse, mutând în responsabilitatea firmelor de trading implementarea acestora.

Alt aspect demn de luat în calcul în acest domeniu, este că nu totul e despre aplicațiile care ajută la efectuarea tranzacțiilor, pentru că o multitudine de date trebuie colectate și procesate înainte ca activitatea propriu-zisă să poată avea loc. Iar după ce tranzacțiile au confirmat datele, rezultate vor fi folosite la generarea nenumăratelor statistici și rapoarte, calculi de risc, analiza activității și alte procesări ulterioare. Sunt nenumărate reguli de respectat și directive de urmat.

Când lucrezi într-un domeniu atât de specializat ca și tradingul, trebuie să ai în vedere cum vor fi folosite produsele construite de tine și pentru ce. Cu cât mai bine înțelegi fluxul care duce la nevoia inițială a aplicației, cu atât mai ușor și mai rapid vei putea să analizezi și să produci un produs bazat pe nevoile persoanelor din business (traderi, manageri de risc etc.).

Trebuie mereu să ai în vedere noile schimbări din domeniu și să fii atent la posibilele dezvoltări ulterioare. E ca și cum ai adopta un nou domeniu, pe lângă cel al dezvoltării software, pe care să îl integrezi și pentru care să îți ajustezi cunoștințele personale.

Care sunt cele mai importante provocări?

Când lucrezi în domeniul acesta, întâlnești provocări la fiecare pas, începând cu cele tehnice și terminând cu unele specifice domeniului. Dintre acestea menționăm:

Big data

Când lucrezi ca programator în acest domeniu, te lovești de o multitudine de date provenite din foarte multe surse și de mărimi variabile. Trebuie să fii pregătit să lucrezi cu big data, să normalizezi date și să te ocupi de inconsistența lor.

Big data poate fi folosit în nenumărate feluri: să ajute traderii să facă predicții și să fie mai eficienți în generarea de rapoarte și statistici, să ajute managerii de risc să analizeze impactul diverselor schimbări, oferindu-le un produs bun de software, care poate fi folosit ușor și eficient în vederea optimizării. Apoi big data poate fi valorificat și de către departamentul de dezvoltare business pentru a îmbunătăți partea de execuție a trade-urilor și pentru a optimiza portofoliile etc. .

Performanța

Aplicațiile care fac tranzacționare trebuie să fie rapide, dar viteza nu e totul. Acestea trebuie să fie performante și prin raportare la memoria consumată sau la monitorizare. Pe de altă parte, toate aplicațiile trebuie să fie reliable, și, deoarece investițiile pot prezenta un risc mare, un proces de disaster recovery trebuie ca în fiecare moment să știm cum stăm și cum putem gestiona cât mai eficient orice potențial pericol.

Ajustări de finețe între software și hardware

Pentru a asigura un produs, programatorii din domeniul financiar trebuie să facă echipă bună cu inginerii de sistem. Pentru a asigura nevoile produselor software, micile ajustări de hardware sunt la fel de importante ca un algoritm eficient. Comunicarea dintre programatori și inginerii de sistem poate aduce multă valoare adăugată, iar cunoștințele împărtășite pot ajuta la îmbunătățirea constantă a nivelului de senioritate a unui programator.

Măsurarea performanței sistemelor și identificarea bottlenecksurilor pot aduce la fel de multă valoare ca și designul unei arhitecturi puternice pentru aplicații. Modificarea părților de sistem pentru a elimina verigile slabe, precum și măsurarea constantă a performanțelor după asemenea modificări e prioritară în păstrarea competitivității și crearea unor aplicații puternice și reliable.

Efectele unei aplicații sunt mai importante ca experiența utilizatorilor (Tech over UX).

Dacă un algoritm este eficient și face bani sau economisește bani, atunci experiența utilizatorilor cade pe un loc secundar. În acest domeniu nu este suficient să prezinți o interfață atrăgătoare, în schimb aplicația trebuie să își facă treaba și trebuie să te poți baza pe ea. La fel, trebuie să fie ușor mentenabilă. Acest aspect este esențial de luat în calcul când cineva alege acest domeniu.

Calitatea produselor are deseori impact direct în profitul posibil sau în pierderile posibile într-o companie de trading. Din acest motiv sunt folosite o multitudine de tehnici pentru a îmbunătăți performanța, ca și optimizarea codului, balansarea încărcării, strategii de caching, calcule distribuite, ajustări de finețe, astfel ca atenția unui programator va fi automat îndreptată înspre aceste aspecte, mult superioare ca importanță creării unei interfețe frumoase.

Competiție

E un domeniu în care va exista mereu competiție. Aceasta este singura constantă. Din momentul în care traderii erau fizic în încăperea bursei, strigând pentru a fi primul care profită de una sau alta dintre oportunitățile pieței, pana in prezent, când fiecare se grăbește sa fie primul care observă o anomalie a pieței, sau o potentială oportunitate de a face bani.

Acest stil rapid necesită și reacții mai rapide din partea programatorilor implicați, astfel că aceștia trebuie să poată înțelege nevoile în avans și să propună soluții creative pentru potențiale oportunități viitoare.

Durata de viață incertă a aplicațiilor

În domeniul tradingului, o aplicație care a fost bună astăzi s-ar putea să fie inutilizabilă mâine, deoarece situațiile se schimbă rapid. Trebuie să fii în fiecare moment pregătit să îți îmbunătățești, alteori chiar să rescrii aplicațiile de la zero, trebuie să te reorientezi pentru a acorda managementului libertatea de a jongla cu prioritățile, astfel încât businessul să prospere.

Cursa de mare viteză și dezvoltarea unui set specializat de skilluri

Este o cursă permanentă pentru a fi primul pe piață și primul ieșit de pe piață dacă lucrurile merg rău. În programare, să faci lucrurile mai bine în fiecare zi, merge mână în mână cu dezvoltarea personală. Ca programator trebuie să fii motivat de provocările care pot apărea din diverse părți ale companiei, cea mai importantă provocare fiind aceea de a înțelege din punct de vedere tehnic nevoile colegilor din business. Lista de skilluri pe care trebuie să le dezvolți este extensivă și include interesul arătat pentru domeniul financiar, ca punct obligatoriu de plecare pentru a putea avea succes. La fel și interesul pentru tehnologiile inovatoare și noi modalități de abordare a arhitecturilor, deoarece acestea sunt vitale. În același timp, este necesară și capacitatea de a anticipa dincolo de primul deliverable, modul acestuia de a scala și de a putea fi ajustat pe viitor etc. .

Reconsiderarea constantă a așteptărilor

În acest domeniu trebuie să fii pregătit să gândești în afara patternurilor și să ai disponibilitatea de a reconsidera constant aplicațiile, procesele și rezultatele. Când intri într-o firmă de trading ca programator, e important de conștientizat volatilitatea acestui domeniu. Specific

Pentru companiile de trading se estimează că cinci ani de experiență în companie (excluzând experiența anterioară, considerând doar experiența în domeniul financiar sunt suficienți pentru a deveni un programator senior capabil să se adapteze ușor noilor așteptări și provocări.

Cunoștințele de domeniu sunt o necesitate

Ca programator este important să ai acces și la imaginea de ansamblu din spatele micii bucăți de cod pe care o scrii. Poți avea acces la aceasta, dacă deții un nivel rezonabil de cunoaștere a ceea ce presupune specificitatea domeniului financiar. Doar așa vei putea empatiza mai bine cu utilizatorii finali ai aplicațiilor tale, adică te vei putea adapta mai bine la așteptările lor.

Avantajele principale

Acest domeniu oferă programatorului o multitudine de avantaje.

Concentrarea asupra performanței

Crearea de aplicații performante este un obiectiv pe care și-l doresc împlinit toți programatorii. Găsirea celor mai bune metode care să crească nivelul de calitate a codului și gradul de competitivitate a aplicațiilor software presupune o reală angajare din partea programatorului, dar care aduce avantaje majore profesionalizării sale.

Înțelegerea nevoilor celor din business și a imaginii de ansamblu

A-ți manifesta curiozitatea și deschiderea în fața lumii "ascunse" din domeniul financiar, echivalează cu a te menține motivat și mai dornic ca aplicația la care lucrezi să servească în mod real celor care au nevoie de ea. De aceea, fii la curent cu știrile din domeniu financiar, încearcă să vezi lucrurile din perspectiva acestuia și îți vei ameliora în mod cert aptitudinile analitice necesare perfecționării aplicațiilor.

Environment orientat către echipă

Deoarece e un domeniu în care schimbarea e la tot pasul, scenariile de recuperare în caz de dezastru sunt tot timpul luate în considerare. În general, aceste scenarii sunt acoperite tehnic, dar e la fel de important să fim pregătiți să acoperim și celelalte aspecte neluate în considerare.

Unul dintre aceste aspecte este suportul acordat de către programatori și nevoia de a acoperi o varietate mare de aplicații în lipsa colegilor responsabili de ele. De asemenea, prioritățile se pot schimba, iar colaborarea și munca în echipă sunt fundamentale, astfel ca fiecare să-și poată aduce contribuții la valoarea echipei. Mai mult, acest fel de environment te ajută să îți dezvolți latura socială. Apoi, poți învăța să colaborezi mai ușor cu toți colegii, chiar și cu oameni de business, reușind să ai acces la nevoile lor ințiale.

Perfecționarea ca programator

Deși există întotdeauna necesitatea de a îmbunătăți și rafina software-ul pentru a obține rezultate excelente, în acest domeniu este ușor să crești și să înveți lucruri și tehnologii noi. Aici, programatorii dețin marele avantaj de a fi într-o lume în continuă schimbare (lumea financiară), care are efecte pozitive asupra dezvoltării personale a programatorului.

O mulțime de persoane experimentate de la care să înveți

Un alt punct forte pentru a fi programator într-o companie financiară, unde performanța este o necesitate, este faptul că, întotdeauna vor exista programatori cu experiență de la care poți învăța, cu care poți lucra alături. O interacțiune cu un "coding guru", care nu este foarte rară , te obligă la reale problematizări și reconfigurări profesionale.

Expunerea internațională

A lucra pentru companiile internaționale de tranzacționare, cum este Flow Traders, vă facilitează întâlnirea cu o mulțime de oameni interesanți, de la care puteți învăța multe lucruri, cu care să împărtășiți experiențe și să legați prietenii.

Principalele dezavantaje

Ești în competiție întotdeauna, așa că trebuie să-ți placă.

Este o industrie care nu doarme, întotdeauna există nevoia de îmbunătățire, așa că dacă nu sunteți fan al acestui joc, poate fi un mediu stresant din cauza presiunii cauzate de competitivitatea constantă a domeniului principal.

Nimic nu este garantat.

Prioritățile nu se schimbă peste noapte, dar în acest domeniu trebuie să fim mereu atenți deoarece lucrurile ar putea să se schimbe. Dacă o aplicație a funcționat astăzi, nu există nicio garanție că va funcționa mâine, deoarece piețele se mișcă constant, cerințele se schimbă și trebuie să ne adaptăm. Ați putea merge la somn cu gândul că totul este în regulă și să vă treziți dimineața cu o problemă operațională. Așadar, întotdeauna sunt probleme de rezolvat.

Concluzii

Indiferent dacă vă place statistica matematică sau sunteți interesat de piețele financiare, lucrul într-o companie de tranzacționare are multe beneficii și tot pe atâtea provocări pentru programatori. Oferă dezvoltare personală pe multe niveluri și o mulțime de oportunități de creștere. Toate acestea, într-un tip foarte specific de mediu. Așadar, ar trebui să vă placă.

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO