Ne apropiem de finalul de an și așteptăm anunțurile legate de startupurile din primăvara viitoare. Vom începe anul viitor cu Startup Weekend Cluj, la început de Martie, apoi vom continua cu hackathonul Innovation Labs. Vom avea și evenimente de nișă, precum hackathonul Cluj.AI și evenimentul de inovare FreshBlood. Va fi o primăvară plină, dar până atunci, să aruncăm o privire la startupurile IoT din România.
Un startup specializat în dispozitive IOT precum energie, utilități, telecom și securitate. Permite identificarea consumării inutile de energie, ceea ce îl face eficient la scară largă. Se bazează pe un model B2B unde se lucrează cu furnizori de energie & utilități, operatori de telecom, comercianți de tehnologie, integratori de sistem, companii de gestiune a infrastructurii. Compania a debutat în 2015 ca program de R&D, gestionat de experți în tehnologie & intraprenori, cu peste 20 de ani de specializare pe inginerie electrică, dezvoltare software, rețele mobile, sisteme embedded.
Este o rețea de monitorizare a mediului la nivel global, bazat pe dispozitive hardware ce măsoară elementele poluante, chimice și fizice, în timp real. Aceste dispozitive au conexiune la Internet, iar datele sunt gestionate printr-un server central. Astfel, putem înțelege mai bine care sunt factorii poluanți și ce putem face pentru a-i limita pentru a avea un mediu mai curat, cu standard de viață mai bun. Toate datele sunt centralizate într-o rețea globală, deci oricine poate accesa datele în mod liber, oricând. uRADMonitor este un proiect început în 2015, în Timișoara, cu o campanie Indiegogo de succes anul trecut.
Dezvoltă soluții hardware și software pentru gestionarea și monitorizarea deșeurilor. Componenta hardware constă în dispozitive cu senzori ce pot fi instalate în orice containere de deșeuri și care, odată instalate, trimit date despre nivelul de încărcare a containerului pe platforma software. De aici, clienții pot decide cum să-și organizeze procesul de colectare a deșeurilor. Echipa este din Petroșani, iar proiectul a debutat în 2015.
Aplicație cloud ce ajută fermierii să monitorizeze și să controleze depozitele prin intermediul unui browser web utilizând IoT, pentru a-și proteja recolta. Recoltele din depozite sunt afectate de temperatură și umiditate, din moment ce acești factori conduc la o scădere a calității, facilitează fermentația prin prezența bacteriilor, auto-combustie sau explozii. Dispozitivele pot citi automat toate valorile senzorilor pe care le trimit apoi în cloud. În funcție de valorile dispozitivelor de răcire, dispozitivele pot fi pornite manual sau automat din browserul web. Echipa lucrează împreună de foarte mult timp, dezvoltând și alte produse din spațiul agrotech.
de Ovidiu Mățan
de Bogdan Bucur
de Bogdan-Constantin Pîrvu , Constantin-Bălă Zamfirescu , Samuel Pușcașu , Vlad Ruxandu