ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 63
Abonament PDF

Scalarea practicilor Agile cu OKR

Oana Călugar
OKRs coach & consultant @Mindfruits



PROGRAMARE

Recent am văzut că mai multe companii (în special din industria IT) au început să utilizeze metodologia OKR (Objectives and Key Results sau Obiective și Rezultate Cheie) pentru stabilirea obiectivelor. Același lucru se întâmplă și cu practicile Agile, considerate deja în zilele noastre drept mainstream. Pentru unii fani ai Agile, introducerea unui instrument de stabilire a obiectivelor într-un mediu agil poate părea ca un non-sens.

Dar chiar această idee este un non-sens, că practicile OKR nu s-ar potrivi cu Agile!

Înțelegerea Agile

Este important să înțelegem faptul că Manifestul Agile este, în primul rând, un manifest pentru managementul și dezvoltarea de software. Toate valorile și principiile sunt bazate pe aspectele legate de ingineria și managementul de proiect al practicii de dezvoltare software. Și, în plus, are deja cel puțin 15 ani.

Dacă analizăm mai îndeaproape manifestul, este ușor de văzut că trebuie să fim adaptativi, să colaborăm, să căutăm excelența și să ne concentrăm pe crearea de valoare pentru clienții noștri. Dar este mult mai ușor de zis decât de făcut.

Există un decalaj între definirea și înțelegerea valorii. Din nou, manifestul Agile este un manifest pentru inginerie și management de proiect, nu un "manifest de produs", nici un "manifest de business". Metodologia OKR vine în completarea Agile prin definirea valorii.

Obiective și Rezultate Cheie

Metodologia OKR a fost adoptată de Google în 1999 și s-a dovedit a fi instrumentală în succesul acestei companii. Până în prezent, fiecare nivel și fiecare departament al companiei continuă să folosească OKR, ceea ce pare să aibă un impact major asupra faptului că Google este una dintre companiile de top.

În numerele anterioare, am definit conceptele OKR și cum funcționează. Metodologia OKR prevede că obiectivele sunt stabilite la nivel de companie și aliniate la obiectivele individuale și ale echipei. Pentru că fiecare membru al echipei are o înțelegere clară a scopului propriu și a modului în care îi poate ajuta pe ceilalți să-și realizeze atingă obiectivele, echipele pot funcționa mai eficient.

Asemănările dintre Agile și OKR

Pentru o mai bună înțelegere a ideii că Agile și OKR pot funcționa împreună, voi enumera mai jos câteva din principiile din Manifestul Agile și concepte paralele din OKR. În mod fundamental, atât practicile Agile, cât și metodologia OKR par a fi extensii unele pentru celelalte.

1. Stabilirea de obiective pentru durate mai scurte

Principiul Agile - Livrarea de software funcţional se face frecvent, de preferinţă la intervale de timp cât mai mici, de la câteva săptămâni la câteva luni.

OKR - una dintre cele mai importante caracteristici ale OKR care o separă de alte metodologii de setare a obiectivelor (cum ar fi MBO sau Management By Objectives) este durata pentru care obiectivele sunt stabilite. OKR recomandă ca stabilirea obiectivelor să se facă lunar sau cel mult trimestrial, în funcție de echipe, de natura proiectelor sau de nevoile actuale.

Astfel, echipele au performanțe mai bune și pot aduce rezultate vizibile mai frecvent.

2. Colaborarea pentru a obține rezultate

Principiul Agile - Construieşte proiecte în jurul oamenilor motivaţi. Oferă-le mediul propice şi susținerea necesară şi ai încredere că obiectivele vor fi atinse.

OKR - 60% din Obiectivele și Rezultatele Cheie sunt stabilite de jos în sus și ulterior sunt aliniate scopurilor companiei. Managerii și membrii echipelor decid împreună obiectivele individuale care sunt aliniate cu obiectivele echipei și ulterior cu obiectivele companiei. Astfel, toată lumea este conștientă de modul în care obiectivele lor sunt legate de obiectivele altora și se încadrează în viziunea și strategia de ansamblu. Toată lumea înțelege că, dacă există o singură legătură slabă în lanț, echipa lor nu va fi capabilă să-și atingă obiectivul.

Membrii echipelor trebuie să aibă încredere și să se motiveze reciproc ori de câte ori este nevoie.

3. Concentrare pe îmbunătățirea continuă

Principiul Agile - La intervale regulate, echipa reflectă la cum să devină mai eficientă, apoi îşi adaptează şi ajustează comportamentul.

OKR - Managerii și coechipierii revizuiesc seturile de OKR în fiecare săptămână pentru a urmări progresul și pentru a identifica dificultățile care ar putea să îi împiedice să își atingă obiectivele. Această rutină nu este o necesitate, dar ajută la menținerea atenției tuturor pe obiective, precum și la asigurarea că pot obține ajutor sau feedback ori de câte ori au nevoie.

Metodologia OKR recomandă de asemenea stabilirea unor obiective ambițioase și este de așteptat să atingem aproximativ 60% până la 70% din obiective. Dacă obiectivele par prea ușor de atins și este posibilă o performanță mai bună, atunci probabil că obiectivele nu sunt suficient de ambițioase, necesitând o ajustare.

4. Simplitatea este cheia

Principiul Agile - Simplitatea - arta de a maximiza cantitatea de muncă nerealizată - este esenţială.

OKR - Obiectivele trebuie stabilite frecvent, astfel încât acestea trebuie să fie extrem de simple. Ele trebuie să fie ușor de înțeles și și de executat. Dacă stabilim obiective foarte complexe, nu numai că va dura foarte mult timp pentru a fi îndeplinite, dar cel mai probabil vom depăși și termenul limită. De asemenea, este recomandat să stabilim un număr mic de obiective (2-5 la nivel de companie, 1-3 la nivel de echipă și maxim 2 la nivel individual, astfel încât să ne concentrăm pe esențial și să spunem "NU" taskurilor care nu ne apropie de îndeplinirea obiectivelor.

5. Frecvența feedbackului

Principiul Agile - Cicluri de feedback și adaptare foarte scurte, stand-up zilnic.

OKR - Deoarece obiectivele sunt stabilite pentru durate mai scurte, cum ar fi lunar sau trimestrial, feedbackul este de asemenea rapid. Nu trebuie să așteptăm un an întreg pentru a analiza performanța și pentru a afla dacă individul sau echipa sunt eficiente sau dacă și cum pot crește.

6. Flexibilitate pentru adaptare

Principiul Agile - Schimbarea cerinţelor este binevenită chiar şi într-o fază avansată a dezvoltării. Procesele agile valorifică schimbarea în avantajul competitiv al clientului.

Pentru orice proiect, nu toate condițiile rămân constante în orice moment. Unele sarcini care pot părea importante inițial nu mai sunt necesare din cauza schimbării perspectivei sau din alte motive. Avem flexibilitatea de a ne schimba sarcinile în orice moment și a adăuga altele noi, atunci când este necesar. Putem face acest lucru în orice etapă a proiectului, economisind astfel timp prețios.

OKR - sunt stabilite astfel încât să ajute indivizii și echipele să contribuie la viziunea companiei. Unele situații presupun ca unul sau mai multe obiective să nu mai corespundă viziunii companiei în viitorul apropiat. În astfel de cazuri, OKR pot fi modificate sau eliminate și pot fi stabilite altele noi care sunt mai potrivite pentru situația curentă.

Nevoia actuală: Unirea Agile cu OKR

Agile are multe avantaje față de modelele Waterfall sau secvențiale, dar cu toate că oferă câteva modalități de estimare a valorii sale, nu există niciun model pentru a urmări rezultatele reale! Unirea Agile cu OKR poate ajuta echipele de dezvoltare să înlocuiască incertitudinea cu rezultate. În timp ce Agile simplifică procesul de dezvoltare software, OKR ajută la cuantificarea măsurii în care procesul se manifestă corespunzător..

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects