ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 63
Abonament PDF

Scalarea practicilor Agile cu OKR

Oana Călugar
OKRs coach & consultant @Mindfruits
PROGRAMARE

Recent am văzut că mai multe companii (în special din industria IT) au început să utilizeze metodologia OKR (Objectives and Key Results sau Obiective și Rezultate Cheie) pentru stabilirea obiectivelor. Același lucru se întâmplă și cu practicile Agile, considerate deja în zilele noastre drept mainstream. Pentru unii fani ai Agile, introducerea unui instrument de stabilire a obiectivelor într-un mediu agil poate părea ca un non-sens.

Dar chiar această idee este un non-sens, că practicile OKR nu s-ar potrivi cu Agile!

Înțelegerea Agile

Este important să înțelegem faptul că Manifestul Agile este, în primul rând, un manifest pentru managementul și dezvoltarea de software. Toate valorile și principiile sunt bazate pe aspectele legate de ingineria și managementul de proiect al practicii de dezvoltare software. Și, în plus, are deja cel puțin 15 ani.

Dacă analizăm mai îndeaproape manifestul, este ușor de văzut că trebuie să fim adaptativi, să colaborăm, să căutăm excelența și să ne concentrăm pe crearea de valoare pentru clienții noștri. Dar este mult mai ușor de zis decât de făcut.

Există un decalaj între definirea și înțelegerea valorii. Din nou, manifestul Agile este un manifest pentru inginerie și management de proiect, nu un "manifest de produs", nici un "manifest de business". Metodologia OKR vine în completarea Agile prin definirea valorii.

Obiective și Rezultate Cheie

Metodologia OKR a fost adoptată de Google în 1999 și s-a dovedit a fi instrumentală în succesul acestei companii. Până în prezent, fiecare nivel și fiecare departament al companiei continuă să folosească OKR, ceea ce pare să aibă un impact major asupra faptului că Google este una dintre companiile de top.

În numerele anterioare, am definit conceptele OKR și cum funcționează. Metodologia OKR prevede că obiectivele sunt stabilite la nivel de companie și aliniate la obiectivele individuale și ale echipei. Pentru că fiecare membru al echipei are o înțelegere clară a scopului propriu și a modului în care îi poate ajuta pe ceilalți să-și realizeze atingă obiectivele, echipele pot funcționa mai eficient.

Asemănările dintre Agile și OKR

Pentru o mai bună înțelegere a ideii că Agile și OKR pot funcționa împreună, voi enumera mai jos câteva din principiile din Manifestul Agile și concepte paralele din OKR. În mod fundamental, atât practicile Agile, cât și metodologia OKR par a fi extensii unele pentru celelalte.

1. Stabilirea de obiective pentru durate mai scurte

Principiul Agile - Livrarea de software funcţional se face frecvent, de preferinţă la intervale de timp cât mai mici, de la câteva săptămâni la câteva luni.

OKR - una dintre cele mai importante caracteristici ale OKR care o separă de alte metodologii de setare a obiectivelor (cum ar fi MBO sau Management By Objectives) este durata pentru care obiectivele sunt stabilite. OKR recomandă ca stabilirea obiectivelor să se facă lunar sau cel mult trimestrial, în funcție de echipe, de natura proiectelor sau de nevoile actuale.

Astfel, echipele au performanțe mai bune și pot aduce rezultate vizibile mai frecvent.

2. Colaborarea pentru a obține rezultate

Principiul Agile - Construieşte proiecte în jurul oamenilor motivaţi. Oferă-le mediul propice şi susținerea necesară şi ai încredere că obiectivele vor fi atinse.

OKR - 60% din Obiectivele și Rezultatele Cheie sunt stabilite de jos în sus și ulterior sunt aliniate scopurilor companiei. Managerii și membrii echipelor decid împreună obiectivele individuale care sunt aliniate cu obiectivele echipei și ulterior cu obiectivele companiei. Astfel, toată lumea este conștientă de modul în care obiectivele lor sunt legate de obiectivele altora și se încadrează în viziunea și strategia de ansamblu. Toată lumea înțelege că, dacă există o singură legătură slabă în lanț, echipa lor nu va fi capabilă să-și atingă obiectivul.

Membrii echipelor trebuie să aibă încredere și să se motiveze reciproc ori de câte ori este nevoie.

3. Concentrare pe îmbunătățirea continuă

Principiul Agile - La intervale regulate, echipa reflectă la cum să devină mai eficientă, apoi îşi adaptează şi ajustează comportamentul.

OKR - Managerii și coechipierii revizuiesc seturile de OKR în fiecare săptămână pentru a urmări progresul și pentru a identifica dificultățile care ar putea să îi împiedice să își atingă obiectivele. Această rutină nu este o necesitate, dar ajută la menținerea atenției tuturor pe obiective, precum și la asigurarea că pot obține ajutor sau feedback ori de câte ori au nevoie.

Metodologia OKR recomandă de asemenea stabilirea unor obiective ambițioase și este de așteptat să atingem aproximativ 60% până la 70% din obiective. Dacă obiectivele par prea ușor de atins și este posibilă o performanță mai bună, atunci probabil că obiectivele nu sunt suficient de ambițioase, necesitând o ajustare.

4. Simplitatea este cheia

Principiul Agile - Simplitatea - arta de a maximiza cantitatea de muncă nerealizată - este esenţială.

OKR - Obiectivele trebuie stabilite frecvent, astfel încât acestea trebuie să fie extrem de simple. Ele trebuie să fie ușor de înțeles și și de executat. Dacă stabilim obiective foarte complexe, nu numai că va dura foarte mult timp pentru a fi îndeplinite, dar cel mai probabil vom depăși și termenul limită. De asemenea, este recomandat să stabilim un număr mic de obiective (2-5 la nivel de companie, 1-3 la nivel de echipă și maxim 2 la nivel individual, astfel încât să ne concentrăm pe esențial și să spunem "NU" taskurilor care nu ne apropie de îndeplinirea obiectivelor.

5. Frecvența feedbackului

Principiul Agile - Cicluri de feedback și adaptare foarte scurte, stand-up zilnic.

OKR - Deoarece obiectivele sunt stabilite pentru durate mai scurte, cum ar fi lunar sau trimestrial, feedbackul este de asemenea rapid. Nu trebuie să așteptăm un an întreg pentru a analiza performanța și pentru a afla dacă individul sau echipa sunt eficiente sau dacă și cum pot crește.

6. Flexibilitate pentru adaptare

Principiul Agile - Schimbarea cerinţelor este binevenită chiar şi într-o fază avansată a dezvoltării. Procesele agile valorifică schimbarea în avantajul competitiv al clientului.

Pentru orice proiect, nu toate condițiile rămân constante în orice moment. Unele sarcini care pot părea importante inițial nu mai sunt necesare din cauza schimbării perspectivei sau din alte motive. Avem flexibilitatea de a ne schimba sarcinile în orice moment și a adăuga altele noi, atunci când este necesar. Putem face acest lucru în orice etapă a proiectului, economisind astfel timp prețios.

OKR - sunt stabilite astfel încât să ajute indivizii și echipele să contribuie la viziunea companiei. Unele situații presupun ca unul sau mai multe obiective să nu mai corespundă viziunii companiei în viitorul apropiat. În astfel de cazuri, OKR pot fi modificate sau eliminate și pot fi stabilite altele noi care sunt mai potrivite pentru situația curentă.

Nevoia actuală: Unirea Agile cu OKR

Agile are multe avantaje față de modelele Waterfall sau secvențiale, dar cu toate că oferă câteva modalități de estimare a valorii sale, nu există niciun model pentru a urmări rezultatele reale! Unirea Agile cu OKR poate ajuta echipele de dezvoltare să înlocuiască incertitudinea cu rezultate. În timp ce Agile simplifică procesul de dezvoltare software, OKR ajută la cuantificarea măsurii în care procesul se manifestă corespunzător..

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA