Potrivit Scrum Alliance, "Scrum este o metodă de gestionare a proiectelor caracteristică programării agile. Scrum a fost inițial formalizată pentru proiecte de dezvoltare software, dar funcționează bine pentru orice domeniu complex de lucruri inovatoare. Posibilitățile sunt nesfârșite. Metoda Scrum este foarte simplă."
OKR-s sau Obiective și Rezultate-Cheie (Objectives and Key Results) este un sistem de stabilire și comunicare a obiectivelor și a rezultatelor într-o organizaţie. OKR-s sunt o modalitate simplă de a crea structură pentru companie, echipe și pentru membrii echipei.
OKR-s sunt legate de gestionarea obiectivelor si a rezultatelor și se petrec mai ales în afara companiei noastre; de exemplu, vânzările produsului sau numărul de instalări sau numărul de shares ale conținutul de pe blogul nostru.
Pe de altă parte, Scrum se desfășoară în interiorul companiei noastre și se concentrează pe funcționalitățile din roadmap; este vorba despre acțiunile pe care le facem pentru a crește vânzările produsului nostru, numărul de descărcări și așa mai departe.
Cele două metode se completează reciproc, nu numai din perspectiva lor, ci și în modul în care funcționează. Metoda OKR aduce în practică câteva elemente esențiale care lipsesc din Scrum.
Obiectivele și Rezultatele Cheie sunt definite (de obicei) din trimestrul actual și derivă direct din obiectivele companiei și din misiunea companiei. Scrum se ocupă de sarcinile zilnice care ne ajută să ne apropiem de obiectivul nostru. Folosirea OKR-s pentru a completa Scrum ne ajută să decidem ce funcționalități să dezvoltăm: atunci când ierarhizăm features pe care le dezvoltăm, folosim criterii subiective, dar cu ajutorul OKR-s avem un criteriu obiectiv: acest feature ne apropie de Obiectiv?
,,Toți sunt împotriva micro-managementului, dar macro-managementul înseamnă să lucrezi la imaginea de ansamblu, dar să nu cunoști detaliile." - Henry Mintzberg
Procesele Scrum limitează autonomia, deoarece pun accentul pe capacitatea echipei de a furniza funcționalitățile dorite de client. Atunci când OKR e implementat alături de Scrum, accentul se pune pe îndeplinirea funcționalităților definite din Rezultatele Cheie, care pornesc de la funcționalitățile necesare definite de client. Când schimbăm modul de gândire și trecem de la "livrați funcțiile pe care utilizatorul le dorește" la ideea "atingeți Rezultatele Cheie care au fost convenite cu utilizatorul sau managerul", membrii echipei se pot baza pe propria lor autonomie, pentru a îndeplini propriile OKR-s, mai mult decât atunci când lucrează pentru obiectivele altcuiva.
Cele mai multe proiecte Scrum sunt măsurate în funcție de cantitate: am livrat la timp? Am completat toate user-stories? Câte buguri am rezolvat? Dar succesul unui proiect Scrum trebuie să ia în considerare și calitatea: o modalitate concretă de a stabili cât de bine am lucrat. OKR-s se concentrează nu numai pe output ci și pe rezultate, și mai ales pe rezultate de business.
OKRs + Scrum = Love
Cu echipele cu care am lucrat, am încercat să combinăm beneficiile OKR și Scrum într-un mod practic. Am folosit un Board Scrum fizic cu post-it-uri pentru a avea elementele Sprint Backlog vizibile și am adăugat Obiective și Rezultate Cheie pentru Sprintul actual, pentru a ne asigura că avem întotdeauna imaginea de ansamblu în fața noastră.
Sprint Objective - acest Obiectiv este definit pentru o perioadă cuprinsă între două săptămâni și trei luni.
Key Results - acestea sunt principalele milestones sau metrici pe care căutăm să le realizăm, pentru a atinge Obiectivul. Le păstrăm în partea de sus a Boardului și ne asigurăm că începem cu ele fiecare standup meeting. După o săptămână, le știm pe de rost!
Tasks (Backlog) - acestea sunt activitățile despre care știm că trebuie să le finalizăm. Fiecare sarcină aparține unuia dintre Rezultatele Cheie (am folosit diferite culori pentru post-it-uri pentru a le diferenția). Acestea pot dura de la o zi la mai multe zile până la o săptămână, pentru a le finaliza.
W.I.P. (Work in Progress) - când începem să lucrăm la un task, îl plasăm aici. Acest lucru ne ajută să ne concentrăm pe doar câteva activități la un moment dat.
Done - aici plasăm toate taskurile finalizate.
Extra - adăugăm aici informații suplimentare pentru toată lumea, cum ar fi evenimente, semne de întrebare, contacte utile.
Objective: Cleanup alerting and monitoring by end of July
Key Result 1: Do a gap analysis on alerting and monitoring infrastructure by July 15
Key Result 2: Identify top 30% services by traffic by July 22
Key Result 3: Come up with 5 new alerts for top 30% services by August 13
Cum ați putea adapta acest Board OKR și Scrum la nevoile voastre?
de Bianca Leuca
de Ovidiu Mățan
de Vlad But
de Bálint Ákos