ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 54
Abonament PDF

IT Days 2016

Claudia Mihu
Software Developer
@Endava



EVENIMENTE

IT Days este unul dintre cele mai complexe evenimente IT din țară, devenit deja o tradiție a lunii noiembrie la Cluj-Napoca. Anul acesta am avut plăcerea de a participa la evenimentul care s-a desfășurat pe durata a două zile . Prezentările au fost organizate pe trei streamuri în fiecare zi acoperind o gamă variată de subiecte din domeniul IT: Software Development, Products & Leadership, Big Data & Machine Learning, Testing, Business & Management, Startups & Entrepreneurship, Software Architecture, Hands-on Lab și  Research.

Pozele evenimentului: prima zi și a doua zi.

În același cadru, într-un panel de discuții deschise avându-i ca invitați pe Maria Metz, Roxana Rugină, Șerban Țîr s-a abordat  tema  dezvoltării domeniului IT în România.

Product Innovation Trends and Next Wave Forecast, Michael J. O'Farrell

Prezentarea care a deschis streamul  Products&Innovation a dezvăluit tendințele tehnologiei  din următorii ani ca de exemplu: Blockchain Security(Bitcoin), Inteligența Artificială, Quantum Computing sau Mobile Live Video Streaming. Se estimează că în următorii ani 75% din date vor fi alcătuite din live streaming data. Produsele din cadrul Wearable Technology vor crește în popularitate  în viitorul apropiat și vor include chiar și tatuaje.

Până în 2020 se estimează că vor fi aproximativ 50-60 de milioane de dispozitive conectate prin IoT, iar până în 2030 în Dubai toate clădirile vor fi construite folosind tehnologii 3D printing.   

Michael O'Farrell propune următorul traseu pentru inovarea unui produs care va transforma un dezvoltator de produs într-un lider de piață profitabil ca format din următoarele zece etape:

  1. definirea zonei de business,

  2. identificarea oportunităților de business,

  3. înțelegerea pieței,

  4. evaluarea resurselor și competențelor,

  5. identificarea provocării competitive,

  6. luarea deciziilor strategice  dificile,

  7. planificarea relațiilor critice,

  8. completarea unei strategii decisive,

  9. întelegerea dinamicii profitului,

  10. implementarea strategiei.

TSM Ecosystem, Ovidiu Mățan

Ovidiu Mățan a prezentat evoluția revistei Today Software Magazine  care deja se lansează lunar în Cluj-Napoca și în alte orașe din țară periodic, dar și despre provocările care apar în acest ecosistem. Ovidiu a avut un invitat surpriză, Romulus Pașca, cu o carieră de programator de peste 14 ani atât în țară cât și în SUA. Romulus a împărtășit din experiențele lui în diferite contexte și consideră că un programator cu adevărat bun are cel puțin... 20 de ani de experiență.

AI in the job of protecting homes , George Platon

George Platon a captat atenția cu un produs simpatic: BuddyGuard, un sistem de  protecție a unei case care se bazează pe camere 4G LTE . Sistemul analizează imagini, sunete, obiecte sau activități neobișnuite mediului respectiv pentru a detecta situații periculoase în care se va porni alarma. Sistemul necesită sesiuni de training pentru a învăța expresii faciale și diferite lookuri (ochelari, barbă, tunsoare) ale persoanelor ce locuiesc într-o casă pentru a nu porni alarma la sosirea acestora în cazul în care nu este necesar. De asemenea, sistemul rulează algoritmi pentru a diferenția de exemplu  zgomotul produs de un televizor aprins față de zgomotul produs de o eventuală spargere.

Using Big Data Technologies To Build a Highly Scalable Machine Learning Platform, Daniel Sârbe

Daniel Sârbe a vorbit despre evoluția  platformei de Machine Learning construită de SDL pentru îmbunătățirea timpului de învățare. Modificările care au scăzut timpul de învățare pentru ca o platformă  de traducere care procesează aproximativ 2 miliarde de cuvinte pe lună (de  2-3 ori mai puțin decât la Google) au fost:

  1. eliminarea flowurilor redundante,

  2. utilizarea mașinilor virtuale,

  3. adoptarea unei arhitecturi complexe bazată pe microservicii ; pentru scalare s-a  folosit Mesos, Hadoop , Marathon,  iar pentru diminuarea latenței s-a utilizat Kafka și Zookeeper.

Overcoming the Technical Doubt in Automation testing , Alexandra Nagy

Prezentarea Alexandrei Nagy a vizat testarea automată care presupune atât o planificare și o proiectare atentă cât și menținerea unui bun ecosistem prin:

Practicile recomandate de Alexandra Nagy pentru codul folosit în testarea automată sunt:

Agile & The Inverted U Curve, Dan Suciu

Expunerea captivantă a lui Dan Suciu  a introdus conceptul "curbei U inversate" sau legea Yerkes-Dodson care pare să se aplice în toate ariile vieții noastre : orice extremă e nocivă.

Teoria curbei U inversate se referă la faptul că o dată cu creșterea motivației de a realiza o activitate va crește și performanța în activitatea respectivă însă până la un punct. După acel prag se va ajunge la o suprasolicitare care va scadea performanța.

Teoria curbei U inversate se aplică și în Agile , de exemplu în ședintele de planificare și estimare, astfel că prea mult timp alocat estimărilor nu va duce la estimari mai precise ci mult mai mari decât este necesar. De asemenea, nici o experiență mai mare a celor ce estimează împreună pe același proiect nu duce la estimări mai precise. Unul dintre motive este faptul că cei cu o experiența mai bogată  în practică au întâlnit de-a lungul timpului mai multe necunoscute care au adăugat dificultate și care de fapt nu se vor mai aplica în noile cerințe estimate, dar aceste experiențe vor influența estimările.

Managing your most important business:your career ! Valentin Deac

Valentin Deac ne ajută să ne concentrăm eforturile profesionale pe direcția care ne aduce cele mai multe beneficii. Dezvoltarea profesională își are rădăcina doar 10%  în educația formală, aproximativ 20% provenind din interacțiunile cu ceilalți (prin feedback, integrarea în comunități de specialiști, mentorat și meditație - "Your performance is in the eyes of the others"), iar  aproximativ 70% din dezvoltare se bazează pe  experiențele practice legate de job. Îndrumarea lui Valentin Deac este să aplicăm strategiile de business management în propria carieră.

Is Gamification the next generation tool? Simona Bonghez

Spanul de  atenție la oameni este de 8 secunde , cu o secundă mai puțin decât la peștișorul auriu.  În acest context, pentru a crește interesul și a încuraja participarea în diverse arii de activitate se apelează în ultimul timp la un nou concept, Gamification.

Gamification nu este doar un instrument folosit pentru a obține rezultate mai bune prin aplicarea unor practici captivante de joc în activități profesionale , sociale , etc., ci poate constitui și un suport educațional. Simona Bonghez îl aplică în învățământ la o materie facultativă, unde deși așteptarea a fost ca prezența să fie mai mică decât la cursurile obligatorii, prezența a fost de 100%. Prin  Gamification la cursul Simonei nu s-au  atribuit teme ci s-au creat misiuni antrenante pentru îndeplinirea cărora se cumulează puncte sau alte recompense. Partea atractivă a acestui concept  este că misiunile sunt diversificate pe tipurile de jucători, astfel încât la fiecare etapă a unui joc există misiuni și recompense potrivite pentru fiecare tip de jucător, lucru care menține atenția întregii comunități participante la activitate. De la un nivel la altul misiunile se schimbă , activitățile sunt interactive, distractive iar succesul aplicării acestui concept devine inevitabil.

PM Galaxy este un board game de 3-5 persoane, creat de Colors in Projects, echipa Simonei Bonghez, care ajută jucătorii să asimileze practici de management de proiect cât mai ușor și distractiv și este folosit ca atare sau ca suport educațional inclusiv în sesiuni de training de management.

Alte exemple de Gamification aplicabile în IT sunt jocurile GETKANBAN  sau SCRUMBLE care ajută participanții să se familiarizeze cu conceptele și obstacolele din metodologiile agile, din perspectiva mai multor roluri.

GETKANBAN este un joc destinat mai multor echipe de  4-6 jucători în cadrul căruia fiecare echipă are la dispoziție o tablă Kanban , un set de cărți reprezentând sarcini ce trebuie îndeplinite și de asemenea impedimente care vor impune o analiză cât mai atentă a deciziilor legate de planificarea și prioritizarea sarcinilor. Echipele vor urmări să maximizeze volumul de sarcini ce poate fi completat într-un interval de timp fix.

În China, o aplicabilitate controversată a Gamification este jocul video  Sesame Credit,  un instrument  care permite cetățenilor chinezi să obțină  un scor "al cetățeniei" care reflectă și încurajează spiritul civic și obediența  fiecărui jucător, obținând sau pierzând puncte în funcție de informația postată  pe rețelele de socializare. Jocul este creat de retailerii Tencent și Alibaba în parteneriat cu guvernul chinez , astfel că în acest joc cei doi retaileri  au informații despre valoarea și originea cheltuielilor efectuate de fiecare jucător, lucru care de asemenea influențează punctajul în Sesame Credit. Recompensele care motivează participarea activă în Sesame Credit sunt reale, de exemplu facilitarea unui împrumut financiar  sau a documentelor de călătorie.  Controversele sunt legate de faptul că în viitor vor apărea și penalizări palpabile cum ar fi reducerea vitezei la internet  sau limitarea ofertelor de muncă pentru cei cu un scor scăzut, iar posibilitatea de a ieși din joc nu va mai exista după ce din 2020 jocul va deveni obligatoriu. De asemenea, fiind un joc social, scorul unui jucător din Sesame Credit poate  crește sau poate  scădea în funcție de scorul jucătorilor cu care este conectat pe rețelele de socializare. 

The state of web application (in) security , Tudor Damian

După breșele de securitate identificate la unele dintre cele mai mari site-uri: Yahoo, MySpace, LinkedIn, Fling, VK.com, DropBox, Tumblr, FriendFinder  și făcute publice anul acesta, concluziile lui Tudor Damian sunt următoarele:

Culture, Automation ,Lean, Measurement, Sharing,  Adrian Șuteu

Adrian Șuteu a prezentat principiile de bază pe care le aplică în DevOps pentru a obține cât mai multe beneficii. Prezentarea a inclus exemple din provocările întâmpinate în DevOps și câteva soluții la aceste probleme . Caracteristicile metodei Lean aplicate cu succes de către Adrian sunt:

The 7 Deadly Sins of a Product Team ,Ciprian Sorlea

Câteva dintre problemele cotidiane care pot apărea într-o echipă de produs ar fi următoarele:

Ciprian Sorlea a grupat problemele  care pot apărea într-o echipă de produs în categorii care pot fi corelate de fapt cu obișnuitele păcate umane: mândrie, invidie, lăcomie, furie, comoditate, etc. . Așadar rezolvarea problemelor unei echipe de produs se pot reduce la  educarea stării de spirit prin detectarea comportamentului din care provine problema.

Docker + .Net Core Demos, Radu Vunvulea

Prezentarea care a încheiat streamul  de programare din a doua zi a evenimentului a fost o sesiune hands-on în care  Radu Vunvulea a rulat demo-uri cu Docker pe Windows. Comenzile  de bază pentru a rula Docker sunt:

Evenimentul a avut  peste 30 de prezentări , cele menționate în acest articol sunt doar o parte dintre ele. IT Days a luat amploare pentru că oferă prezentări pe teme diverse din care participanții au de învățat, se pot inspira , iar în atmosfera relaxată de la Impact Hub creată de cei 500 de participanți s-a putut socializa în pauzele de cafea.

Felicitări Ovidiu Mățan pentru ediția de anul acesta! Consider că prezentările și ideile împărtășite la IT Days pot influența dezvoltarea domeniului IT din Cluj-Napoca și să sperăm că vor contribui la creșterea numărului de produse dezvoltate la Cluj.

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects