ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 35
Abonament PDF

Seed For Tech

Mircea Vădan
Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
DIVERSE

O nouă inițiativă a fost lansată în această primăvară în Cluj: Seed For Tech este un fond destinat dezvoltării de produse tech, incluzând și investiții de tip seed și sprijin în lansarea pe piață. Fondul și programul afiliat se adresează celor care au expertiză într-un domeniu de activitate, au o idee de startup în acel domeniu și se află în căutarea unui partener împreună cu care să dezvolte produsul și afacerea.

Se pot înscrie în program atât antreprenori cu proiecte aflate în stadiul de idee, cât și cei care au format deja o echipă și lucrează la produs. Fondatorii/antreprenorii care intră în parteneriat cu Seed For Tech pot beneficia de echipă pentru dezvoltarea produsului software, investiție financiară și sprijin în cercetarea de piață și validarea ideii, consultanță în elaborarea strategiei de marketing, suport logistic și ulterior conexiune cu posibili investitori, clienți și mentori. Modelul este structurat în trei faze, fiecare fază adresând un set de aspecte specifice etapelor din dezvoltarea startup-ului.

Faza întâi: "Customer discovery and validation"

Împreună cu fondatorii, vom trece printr-o fază de validare a ideii, cu scopul de a ajunge la "problem-solution fit" și de a determina fezabilitatea de business. Vrem să fim cât mai siguri că produsul software ce va fi construit rezolvă o problemă/nevoie clară pentru un segment clar de utilizatori/clienți. Seed For Tech va ajuta antreprenorii în acest proces și poate pune resurse financiare (până în 3000 de euro) pentru cercetarea de piață și prevalidare. Această fază durează două luni și nu necesită o implicare full-time pentru antreprenori. În acesta fază nu e nevoie să se formeze o firmă nouă și nu se ia încă o decizie de investiție, fiind o perioadă și de cunoaștere și de a vedea cum putem lucra împreună. Dacă toate aceste pregătiri și analize au fost deja făcute, atunci putem trece direct la faza a doua.

Faza a 2-a: "Product development and launch"

Aceasta este faza în care se începe dezvoltarea produsului. O echipă tehnică (product manager/CTO, UX/UI designer, front-end dev, back-end dev) este formată, iar sub coordonarea antreprenorului și sub viziunea conturată de acesta, se lucrează la dezvoltarea produsului. După lansare și campania inițială, se fac alte iterații de îmbunătățire a produsului și promovare, cu scopul de a ajunge la "product-market fit", faza ce poate dura până la un an. Antreprenorul este cel care conduce tot acest proces, cu sprijinul nostru.

Faza a 3-a: "Growth and scaling"

În această fază, ne concentram pe marketing, vânzări și promovare, cu mententanța și îmbunătățirea produsului. Scopul este de a redimensiona afacerea și de a intra în zona de profitabilitate. Această fază poate dura câțiva ani, iar Seed For Tech va facilita conexiuni cu investitori ce pot furniza fonduri de creștere până la sute de mii de euro.

Ideea fondului a prins contur în urma interacțiunilor cu diverși potențiali antreprenori. Prea multe idei rămân blocate întru-un stadiu inițial de dezvoltare din cauza unui cumul de probleme. Aceste probleme variază de la lipsa capitalului inițial, a unui partener tehnic, expertiză în zona de marketing sau de business și altele. Împreună cu Fortech, în calitate de investitor, am reușit să propunem o formulă care să soluționeze aceste provocări. Valoarea adăugată a programului derivă atât din aportul de resurse și expertiză, precum și din orientarea acestuia pe termen lung.

Prin Seed for Tech ne dorim să contribuim atât la dezvoltarea culturii antreprenoriale, cât și la dezvoltarea ecosistemului local de startupuri. În luna mai, am avut discutii avansate cu aproximativ 20 de antreprenori, iar până la sfârșitul anului ne propunem să avem între două și cinci parteneriate și investitii de până la 50 000 de euro. Suntem deschiși la discuții și cu startupuri ce au deja o echipă completă și un produs lansat (sau aproape de lansare) și au nevoie doar de investiție financiară.

Detalii suplimentare privind Seed For Tech sunt disponibile pe www.seedfortech.ro sau pot fi solicitate prin e-mail la adresa contact@seedfortech.ro.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA