ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 31
Abonament PDF

Evenimente și startup-uri în 2014

Mircea Vădan
Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartupsDIVERSE

La fel ca în ultimii doi ani, a venit vremea unui review pentru ultimele 12 luni. În general, îmi pare că ecosistemul s-a mai așezat. “Mișcarea browniană,, a inițiativelor de suport pentru startup-uri pare mai clară și îmi permit să cred că de-acum vom intra într-o fază de creștere, în care “actorii” sunt deja relativ cunoscuți și își vor juca rolul în continuare.

În cele ce urmează voi încerca o clasificare în funcție de calibrul și scopul general al acestor inițiative, precum și o menționare a câtorva startup-uri care dintr-un punct de vedere sau altul s-au remarcat în ultimul an.

La capitolul evenimente trebuie să remarcăm apariția câtorva concepte noi, astfel că aproape fiecare lună a fost presărată cu un astfel de eveniment:

Startup Pirates Cluj - aflat la prima ediție în februarie 2014, este un eveniment de o săptămână, cu mentori internaționali și workshop-uri menite să dea participanților o viziune clară asupra ce înseamnă lean startup. S-au abordat următoarele teme: business model, customer validation, pitching, marketing for startups, investments. Practic participanții au venit pregătiți cu ideile de startup, iar în timpul evenimentului au lucrat pe dezvoltarea ideii lor sub îndrumarea celor 20 de mentori.

În martie am avut parte de binecunoscutul Startup Weekend Cluj, aflat deja la a treia ediție. Dincolo de numărul foarte mare de participanți, de remarcat a fost că toate cele patru echipe premiate au fost conduse de reprezentante ai sexului feminin, fapt ce ar putea însemna un pas spre maturizarea ecosistemului și o creștere graduală a implicării feminine- problemă discutată des în alte ecosisteme mult mai avansate, fiind lansate chiar și fonduri de investiții cu scopul de a sprijini antreprenoriatului tech feminin;

Transylvania Demoday a cumulat două ediții anul trecut (în aprilie și decembrie) și a constat într-o sesiune de pitch-uri de câte 4 minute plus întrebări din partea juriului. Fiecare ediție a strâns în jur de 10 startup-uri preselectate din ecosistemul clujean.

Techsylvania s-a poziționat încă de la început ca un eveniment cu perspectivă internațională, tematic fiind centrat pe inovație în tehnologii hardware Vă prezentăm câteva exemple de device-uri ce puteau fi testate la eveniment: Jawbone, Google Glass, Pebble, Sphero, Onyx Beacons, Leap Motion, Withings, EyeTribe Tracker. Un aspect interesant fiind hackathon-ul aferent, pe wearables și connected technologies, în cadrul căruia echipele puteau să dezvolte soluții la diverse probleme, bazate de tehnologiile menționate mai sus. O nouă ediție a Techsylvania va avea loc la începutul lunii iunie 2015.

Un eveniment dedicat studenților a fost 3 Day Startup Cluj. Pe lângă implicarea exclusivă a studenților, acest eveniment se deosebește prin faptul că participanții sunt selectați după o aplicație și un interviu față în față, cu o limită de aproximativ 40 de locuri. Asemănător în structură cu alte evenimente de weekend (pitching, selectare ideilor, formarea echipelor, iar apoi lucrul efectiv, pitch și jurizare), evenimentul nu-și propune dezvoltarea de MVP-uri, ci mai degrabă validarea de business mai ales prin interviuri cu posibili clienți și feedback de la mentori.

În noiembrie a avut loc și IT Days dintre ale cărui track-uri menționăm tema antreprenorială. Astfel pe lângă cele câteva pitch-uri ale startup-urilor, au fost prezentate și proiecte de cercetare din cadrul universităților ce ar putea deveni la un moment dat spin-off-uri spre business.

Startup Live Cluj a fost ultimul eveniment din an, desfășurat în strânsă legătură cu Transylvania Demoday. Câteva dintre ideile participante au fost incluse și în sesiunea de pitching de la Demoday. Evenimentul este centrat pe paradigmele lean startups și este la a treia ediție în Cluj.

De asemenea, dintre evenimentele de anvergură mai mică dar cu recurență mai mare, trebuie să menționăm explozia de meetup-uri axate pe diverse teme legate de tehnologie și startup-uri. Astfel că, în fiecare săptămână din această toamnă aveau loc cel puțin 3 meetup-uri, precum: Agile Development, Growth Hacking, Bitcoin, How to Start a Startup Lectures, SpartUP, UX/UI, Startup Lounge, Mobile Monday. Majoritatea lor au avut loc la Cluj Hub și s-au promovat mai ales prin intermediul meetup.com. Bineînțeles, e important de menționat și lansările revistei TSM, în cadrul cărora a fost abordată și tema startup-urilor.

La capitolul programe, deci cu o durată de cel puțin câteva săptămâni, ar fi trei inițiative de menționat:

Tandem by GRASP a fost organizat de Global Romanian Society of Young Professionals, cu o durată de 8 săptămâni și un format axat pe practici non-formale de educație antreprenorială cu scopul de a duce participanții prin procesul de definire a conceptului, a modelului de business,pitching și dezvoltarea unui prototip.

Simplon Romania organizat cu suportul Cluj Cowork, cu o durată de 6 luni, începând în octombrie are scopul de educa participanții cum să dezvolte un produs și apoi să-l lanseze pe piață, chiar dacă nu au la început, nici un fel de experiență tehnică. Practic, este un mix între un incubator și o școală de programare, iar prin orientarea spre comunitate găzduiește meetup-uri de care pot beneficia și alte persoane cu startup-uri sau interesate.

Spherik Accelerator a avut prima perioadă de aplicare în noiembrie și astfel au fost acceptat 5 startup-uri pentru a urma programul de 4 luni. Acestea au primit spațiu de birouri și și vor fi incluse într-o serie de workshop-uri și sesiuni de mentorat organizate în cadrul acceleratorului. De menționat e că acceleratorul este non-profit, astfel că în schimbul serviciilor oferite nu ia equity de la startup-urile acceptate.

Alături de aceste programe, de menționat este și Startcelerate, o inițiativa născută în Cluj, dar prezentă mai ales în Marea Britanie și care își propune să conecteze companiile de IT care au resurse libere cu startup-uri sau investitori ce au nevoie de acele resurse. În acest sens, au avut o serie de evenimente de pitching și matching, inclusiv în Cluj, iar pentru viitorul apropiat sunt plănuite altele în mai multe capitale europene.

În acest ultim an am avut parte și de startup-uri care au fost premiate sau acceptate în programe de accelerare internaționale:

Dincolo de exit-urile bine cunoscute - Skobbler si LiveRail (către Telenav și respectiv Facebook), putem menționa și alte câteva startup-uri ce cresc rapid sau/și au venit constant:

Bineînțeles, pe lângă inițiativele de startup-uri noi, în această primăvară vom avea parte și de alte câteva inițiative serioase de suport al ecosistemului, dar despre ele în articolele următoare.

LANSAREA NUMĂRULUI 129

Experts panel: JavaScript

Luni, 27 Martie, ora 18:00

sediul Accesa

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 128

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURILE TSM