La fel ca în ultimii doi ani, a venit vremea unui review pentru ultimele 12 luni. În general, îmi pare că ecosistemul s-a mai așezat. “Mișcarea browniană,, a inițiativelor de suport pentru startup-uri pare mai clară și îmi permit să cred că de-acum vom intra într-o fază de creștere, în care “actorii” sunt deja relativ cunoscuți și își vor juca rolul în continuare.
În cele ce urmează voi încerca o clasificare în funcție de calibrul și scopul general al acestor inițiative, precum și o menționare a câtorva startup-uri care dintr-un punct de vedere sau altul s-au remarcat în ultimul an.
La capitolul evenimente trebuie să remarcăm apariția câtorva concepte noi, astfel că aproape fiecare lună a fost presărată cu un astfel de eveniment:
Startup Pirates Cluj - aflat la prima ediție în februarie 2014, este un eveniment de o săptămână, cu mentori internaționali și workshop-uri menite să dea participanților o viziune clară asupra ce înseamnă lean startup. S-au abordat următoarele teme: business model, customer validation, pitching, marketing for startups, investments. Practic participanții au venit pregătiți cu ideile de startup, iar în timpul evenimentului au lucrat pe dezvoltarea ideii lor sub îndrumarea celor 20 de mentori.
În martie am avut parte de binecunoscutul Startup Weekend Cluj, aflat deja la a treia ediție. Dincolo de numărul foarte mare de participanți, de remarcat a fost că toate cele patru echipe premiate au fost conduse de reprezentante ai sexului feminin, fapt ce ar putea însemna un pas spre maturizarea ecosistemului și o creștere graduală a implicării feminine- problemă discutată des în alte ecosisteme mult mai avansate, fiind lansate chiar și fonduri de investiții cu scopul de a sprijini antreprenoriatului tech feminin;
Transylvania Demoday a cumulat două ediții anul trecut (în aprilie și decembrie) și a constat într-o sesiune de pitch-uri de câte 4 minute plus întrebări din partea juriului. Fiecare ediție a strâns în jur de 10 startup-uri preselectate din ecosistemul clujean.
Techsylvania s-a poziționat încă de la început ca un eveniment cu perspectivă internațională, tematic fiind centrat pe inovație în tehnologii hardware Vă prezentăm câteva exemple de device-uri ce puteau fi testate la eveniment: Jawbone, Google Glass, Pebble, Sphero, Onyx Beacons, Leap Motion, Withings, EyeTribe Tracker. Un aspect interesant fiind hackathon-ul aferent, pe wearables și connected technologies, în cadrul căruia echipele puteau să dezvolte soluții la diverse probleme, bazate de tehnologiile menționate mai sus. O nouă ediție a Techsylvania va avea loc la începutul lunii iunie 2015.
Un eveniment dedicat studenților a fost 3 Day Startup Cluj. Pe lângă implicarea exclusivă a studenților, acest eveniment se deosebește prin faptul că participanții sunt selectați după o aplicație și un interviu față în față, cu o limită de aproximativ 40 de locuri. Asemănător în structură cu alte evenimente de weekend (pitching, selectare ideilor, formarea echipelor, iar apoi lucrul efectiv, pitch și jurizare), evenimentul nu-și propune dezvoltarea de MVP-uri, ci mai degrabă validarea de business mai ales prin interviuri cu posibili clienți și feedback de la mentori.
În noiembrie a avut loc și IT Days dintre ale cărui track-uri menționăm tema antreprenorială. Astfel pe lângă cele câteva pitch-uri ale startup-urilor, au fost prezentate și proiecte de cercetare din cadrul universităților ce ar putea deveni la un moment dat spin-off-uri spre business.
Startup Live Cluj a fost ultimul eveniment din an, desfășurat în strânsă legătură cu Transylvania Demoday. Câteva dintre ideile participante au fost incluse și în sesiunea de pitching de la Demoday. Evenimentul este centrat pe paradigmele lean startups și este la a treia ediție în Cluj.
De asemenea, dintre evenimentele de anvergură mai mică dar cu recurență mai mare, trebuie să menționăm explozia de meetup-uri axate pe diverse teme legate de tehnologie și startup-uri. Astfel că, în fiecare săptămână din această toamnă aveau loc cel puțin 3 meetup-uri, precum: Agile Development, Growth Hacking, Bitcoin, How to Start a Startup Lectures, SpartUP, UX/UI, Startup Lounge, Mobile Monday. Majoritatea lor au avut loc la Cluj Hub și s-au promovat mai ales prin intermediul meetup.com. Bineînțeles, e important de menționat și lansările revistei TSM, în cadrul cărora a fost abordată și tema startup-urilor.
La capitolul programe, deci cu o durată de cel puțin câteva săptămâni, ar fi trei inițiative de menționat:
Tandem by GRASP a fost organizat de Global Romanian Society of Young Professionals, cu o durată de 8 săptămâni și un format axat pe practici non-formale de educație antreprenorială cu scopul de a duce participanții prin procesul de definire a conceptului, a modelului de business,pitching și dezvoltarea unui prototip.
Simplon Romania organizat cu suportul Cluj Cowork, cu o durată de 6 luni, începând în octombrie are scopul de educa participanții cum să dezvolte un produs și apoi să-l lanseze pe piață, chiar dacă nu au la început, nici un fel de experiență tehnică. Practic, este un mix între un incubator și o școală de programare, iar prin orientarea spre comunitate găzduiește meetup-uri de care pot beneficia și alte persoane cu startup-uri sau interesate.
Spherik Accelerator a avut prima perioadă de aplicare în noiembrie și astfel au fost acceptat 5 startup-uri pentru a urma programul de 4 luni. Acestea au primit spațiu de birouri și și vor fi incluse într-o serie de workshop-uri și sesiuni de mentorat organizate în cadrul acceleratorului. De menționat e că acceleratorul este non-profit, astfel că în schimbul serviciilor oferite nu ia equity de la startup-urile acceptate.
Alături de aceste programe, de menționat este și Startcelerate, o inițiativa născută în Cluj, dar prezentă mai ales în Marea Britanie și care își propune să conecteze companiile de IT care au resurse libere cu startup-uri sau investitori ce au nevoie de acele resurse. În acest sens, au avut o serie de evenimente de pitching și matching, inclusiv în Cluj, iar pentru viitorul apropiat sunt plănuite altele în mai multe capitale europene.
În acest ultim an am avut parte și de startup-uri care au fost premiate sau acceptate în programe de accelerare internaționale:
Dincolo de exit-urile bine cunoscute - Skobbler si LiveRail (către Telenav și respectiv Facebook), putem menționa și alte câteva startup-uri ce cresc rapid sau/și au venit constant:
Bineînțeles, pe lângă inițiativele de startup-uri noi, în această primăvară vom avea parte și de alte câteva inițiative serioase de suport al ecosistemului, dar despre ele în articolele următoare.