ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 24
Abonament PDF

Interviu cu Dan Romescu

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE

Am avut plăcerea de a realiza un interviu cu Dan Romescu, fondator DruidCon și președintele Augmented Reality Fundation. Dan va fi vorbi la evenimentul DevTalks - devtalks.ro ce va avea loc în 11 iunie la București.

Ce părere ai despre Google Glasses din perspectiva vieții private. Într-o prezentare recentă de-a ta ai menționat despre un led ce ar trebui inclus pentru a notifica celelalte persoane despre faptul că înregistrăm?

[Dan Romescu] Google Glasses prezintă, în acest moment, un caracter de intruziune foarte ridicat în viața de zi cu zi.

La început oamenii sunt curioși, însă după ce realizează faptul că le poate fi lezată viața privată, devin refractari. Personal, consider că trebuie definite norme sociale și reguli foarte clare. De exemplu, să îi ridici la 30%, exact cum ai proceda cu ochelarii de soare, când vrei ca cineva să îți vadă ochii. Acest gest oferă încredere interlocutorului și ajută la dezvoltarea unor conversații deschise.

Din punct al integrării Google Glasses într-un sistem deja existent, ce aspect ar trebui luate în considerare?

În vertical markets există deja soluții în logistică, domeniul medical, sport management etc. Pentru piața de masă ar trebui să existe mai multe device-uri, lumea să fie educată în privința folosirii adecvate și să apară mai multe cazuri de utilizare și content pentru consumatori.

Ce părere ai despre evoluția internet of things și care este perspectiva ta asupra evoluției viitoare?

Eu l-aș numi Web of Things, Internet există și este inseparabil. Explozia în atât de multe domenii, de la House Automation, la Sănătate până la Quatifiedself ne arată că nu mai este vorba de viitor, ci de realitate.

Care este viziunea ta în ceea ce privește rețelele sociale și realitatea augmentată?

Rețelele Sociale se vor verticaliza, se vor diversifica după centralizarea accentuată din acest moment sub umbrelă FB. Eu văd AR ca un instrument creat pentru o interfață mai accesibilă în relația om - mașină. Dacă ne aducem aminte, la începuturi, existau doar comutatoare în interfața cu calculatorul. Apoi am trecut la cartele perforate - primul meu program în 1982 a fost pe cartele perforate. Apoi linia de comandă, interfață grafică cu maus, touchpad. Apoi generația display cu touchscreen, parte de recunoaștere gesturi. Eu cred că nu suntem departe de a controla mașina cu forța gândurilor, vezi emotiv interfața pe care eu o consider cea mai evoluată.

Realitatea augmentată nu are o prezență reală în viața de zi cu zi, excepție fiind poate sectorul auto. Cum vezi evoluția acestui segment?

Pot să vă contrazic, realitatea augmentată există în viața de zi cu zi, doar că este în domeniul Audio. Walkman-ul a fost primul device AR Audio. Partea de dolby surround a ridicat nivelul de AR Audio. Eu văd partea de context foarte necesară pentru a reda relevanța contentului. Un singur exemplu aș da la sfârșit, 4 iBeacon-uri așezate într-o piramidă pot arăta poziția senzorului video și crea noi experiențe. Perspectiva din care avem o experiență poate fi prelevată și prelucrată. Restul este geometrie analitică... .

În aceeaşi ediţie ... (24)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA