În perioada 4-5 aprilie, Colors in Projects, în parteneriat cu Today Software Magazine, au ieșit în întâmpinarea clujenilor pentru a treia oară cu evenimentul ...even mammoths can be Agile.
Ca element de noutate, în cadrul acestei ediții, am avut două stream-uri în paralel, precum și sesiuni World Café. Participanții au putut alege la ce prezentări să asiste, în funcție de subiectul de interes pentru ei. În cadrul primului stream, prezentările s-au axat pe partea "hard" a domeniului Agile, iar în cel de-al doilea, pe zona de "soft skills". În cadrul sesiunilor World Café din cele două stream-uri, participanții au fost invitați la dezbatere, pe teme diferite, alături de speaker-ii de la eveniment, care au moderat cele șase grupuri formate.
Ghidați de cei doi moderatori sprințari, Dan Rădoiu și Adina Grigoroiu, participanții, în număr de peste 200 au avut ocazia să dezbată, împreună cu speakeri locali și internaționali, fiecare împărtășind din experiența proprie.
Au fost alături de noi trei speaker-i internaționali: Mihael Nir, Andrea Provaglio și Reiner Kuehn.
Michael Nir ne-a prezentat câteva dintre secretele unui Product Owner de succes (printre acestea numărându-se competențele de Business Analysis), rolul său vital în procesul de dezvoltare organizațională, precum și harta după care trebuie să se ghideze în drumul către excelență.
Andrea Provaglio ne-a povestit despre schimbările culturale majore întâlnite în gestionarea proiectelor bazate pe cunoaștere, precum strategiile și modelele mentale necesare pentru a face față unui nivel ridicat de incertitudine. Am discutat de asemenea despre efemeritate, incertitudine, cunoaștere și nevoia de restructurare a creierului în contextul actual.
Reiner Kuehn ne-a explicat cum și de ce este important să folosim rezervele de timp (slack) în conducerea proiectelor Agile, ce impact au aceastea asupra inovației și motivării, precum și despre provocările folosirii lor într-un mediu în care utilizarea resurselor reprezintă un KPI, iar managerii măsoară progresul în funcție de numărul de caracteristici livrate.
George Anghelache & Cristian Cazan ne-au încântat cu o altfel de prezentare: imitând celebrele personaje, Luke Skywalker și Darth Vader, s-au luptat cu săbii laser în provocarea de a transforma galaxia IT conform principiilor Agile. De asemenea, au pus în scenă diferite situații cu care se confruntă un Scrum Master, oferind pentru fiecare dintre acestea soluții pentru îmbunătățirea comunicării și a activităților.
De la Ruxandra Banici am aflat că metoda aleasă pentru conducerea proiectului (fie că vorbim despre Scrum sau alta) trebuie ajustată continuu în funcție de nevoile proiectului, încercând, în același timp, să să schimbăm contextul astfel încât acesta să susțină metoda de bază. Totul se realizează urmând un set clar de principii.
Prin analogii cu exemple din viața de zi cu zi, Oana Oros ne-a adus în atenție câteva lacune ascunse în comunicarea dintre actorii Agile. Acestea pot apărea pe mai multe niveluri precum: analiză, dezvoltare, testare, leadership, management...
Andrei Doibani ne-a vorbit despre cum funcționeză procesul de adoptare a metodologiei Agile in industriile cu reglementări foarte stricte, dar și despre abordările hibrid, precum Water-Scrum-Fall.
Izabella Paun și Danielle Popescu-Abrudan ne-au arătat cum merge afacerea din spatele scenei, cum au colaborat un Delivery Manager împreună cu un Project Manager și cum metoda Agile le-a ajutat să construiască succesul într-o structură extrem de complexă.
Adrian Lupei a expus principiile metodei Kanban. El ne-a explicat cum, prin implementarea Kanban-ului în Bitdefender, procesele de lucru au fost îmbunătățite, vizibilitatea activității a crescut, iar echipele au început să colaboreze mai bine.
Dan Berteanu ne-a provocat la dezbatere adresându-ne întrebarea: care sunt criteriile pe care ne bazăm în luarea deciziilor, atunci când acestea au implicații majore de natură etică? Prin aducerea în atenție a două dintre cele mai cunoscute experimente de natură etică - Problema troleului și cea a prizonierului - Dan a reușit să creeze o atmosferă plină de bună dispoziție.
Călin Damian ne-a argumentat importanța alegerii instrumentelor potrivite în procesul de adaptare al organizațiilor la noile cerințe privind puterea de procesare și de stocare, schimbări care au un impact major asupra echipelor de dezvoltare software, de asigurare a calității și de suport.
Simona Bonghez a prezentat deciziile luate în proiecte și consecințele lor asupra evoluției unui proiect. Am aflat de la Simona care sunt punctele cheie de decizie în timpul ciclului de viață al unui proiect, pe ce modele de decizie ne putem baza, dar și care sunt acei factori care influențează procesul de luare a deciziilor al unui manager de proiect.
Am încheiat cu multe cadouri și surprize pentru cei prezenți în sală, apoi am mers cu toții la cocktail în ritm de dans, acompaniați de trupa The Glass Fish (care timp de o ora ne-au încântat cu cover-uri unul mai frumos decât celălalt) dar și de multe baloane colorate însoțite de zâmbete și multă, multă voie bună!
A doua zi au avut loc două Workshop-uri: Managementul Conflictelor susținut de Simona Bonghez și Kanban, în practică susținut de Adrian Lupei, ambele depășind numărul limită de participanți.
Vom reveni cu drag și anul viitor în Cluj pentru a patra oară. Vă invităm să accesați imagini din cadrul evenimentului pe pagina noastră de Facebook/Colors in Projects.
Vă așteptăm cu drag la evenimentele noastre din Iași - 10-11 octombrie și Cluj - în primăvara anului viitor!