ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 22
Abonament PDF

O viziune din interiorul GPS Navigație

Echipa iOS

@Skobbler
DIVERSE


În articolul de față ne propunem să oferim o viziune de ansamblu asupra evoluției aplicației de navigație pe platforma de iOS, abordată din punct de vedere al dezvoltatorilor. De asemenea, vor fi analizate și funcționalitățile, arhitectura și inovațiile ce se regăsesc în versiunea 5.0, disponibilă în AppStore din decembrie 2013.

GPS Navigație a fost lansat pentru prima dată în octombrie 2009. În acea perioadă, Skobbler a fost prima companie care a folosit hărțile OpenStreetMap, dezvoltate de o mică comunitate de entuziaști. Aplicația oferea navigație pas cu pas cu condiția unei conexiuni permanente la internet.

După aproape doi ani de update-uri și îmbunătățiri regulate, 1.5 milioane de utilizatori foloseau aplicația. Pe lângă calitatea oferită de funcționalitățile existente, era nevoie de ceva nou. Axându-ne pe nevoile utilizatorilor, am decis că sunt necesare navigarea offline și schimbarea radicală a designului.

Noul produs a fost lansat în octombrie 2011. Aplicația era singura din industrie care oferea funcționalitate online-offline ("hibridă") - instalabilă pe iPhone și iPad-uri echipate cu suport 3G.

Ne-am concentrat atenția asupra utilizatorilor și elementelor de UI/UX, rezolvând și problema aplicațiilor tradiționale de navigație care necesită cost ridicat de roaming și descărcarea pachetelor mari de date. Soluția oferită de noi a fost o interfață simplă, intuitivă, adaptată la mediul de utilizare a navigației în trafic.

Am dezvoltat două prototipuri cu elemente diferite de UI. Primul se axa mai mult pe un model de meniu tradițional, pe când cel de-al doilea aborda o direcție complet nouă, diferențiată prin paleta de culori folosită și poziționarea butoanelor.

Pentru început am testat aplicația la nivel intern, iar feedback-ul echipei a generat îmbunătățiri ale produsului final.

După o perioadă îndelungată de dezvoltare și testare, produsul final a fost lansat pe AppStore. Noul UI inserat în aplicație a contribuit la dublarea numărului de utilizatori în primele săptămâni de după lansare.

Următorul update major - GPS Navigație 5.0 - a fost făcut în decembrie 2013. Noutățile acestei lansări au fost stilurile noi și funcționalitate Tripadvisor. Aplicația a primit 4 stele și jumătate pe AppStore-ul din Germania și are în prezent peste 4 milioane de utilizatori.

Echipat cu iOS SDK care oferă funcționalitați de navigație și mapare, aplicația folosește hărțile skobbler (cunoscute și sub denumirea de hărți OSM+) bazate pe date OSM. Datele extrase din OSM trec printr-un process de analiză și îmbunătățire și sunt compilate de către skobbler în propriul format.

Setul de funcționalități ale versiunii curente include următoarele:

Stilurile de hartă - stilurile customizabile permit utilizatorilor să modifice "skin-ul" hărții în funcție de vreme sau timp. Stilurile de hartă disponibile sunt - stilul de zi-noapte, gray scale și stilul exterior. Pentru modul de navigație există stilul adițional de atenționare radare.

Funcționalitatea offline - aplicația oferă opțiunea de a cumpăra și descărca pachete de hărți pentru țări și orașe, oferind acces la navigație, afișare hartă, rutare și căutare fără conexiune la internet.

Căutarea online cât și offline utilizează serviciile Apple pentru căutarea adreselor și Tripadvisor, iar pentru puncte de interes (POI) utilizează motorul de căutare skobbler. Fără o conexiune la internet căutarea se bazează pe serviciile Skobbler precum căutarea pas cu pas pentru adrese și căutarea de POI-uri pe categorii.

Ghidul de călătorie - bazat pe conținutul Wikitravel, utilizatorii au acces la articole despre țări, orașe și POI-uri afișate pe hartă. Articolele individuale sunt disponibile atât online cât și offline.

Navigație și modul free-drive (radar) - navigația poate fi începută pe o rută deja calculată, oferind utilizatorului informații referitoare la destinație, durata estimată, numele străzilor, direcții și distanțe, ghidare vocală, viteză curentă, limită de viteză și avertizări de depășire a vitezei.

Modul free-drive poate fi folosit fără a avea o destinație specifică. Acesta oferă un mod de vizualizare 2D și 3D, detecție de radare și informații referitoare la strada curentă.

Radare - baza de date pentru detecția radarelor este la zi, radarele fixe sunt actualizate zilnic, în timp ce radarele mobile sunt actualizate la intervale de 5 minute. Serviciul de detecție al radarelor fixe este gratuit, în timp ce opțiunea detecție radare mobile este accesibilă ca serviciu premium.

FCD (floating car data) - aplicația utilizată zilnic de către milioane de utilizatori colectează un număr mare de date FCD. Informația referitoare la rețeaua de drumuri, viteză, direcție, timp sunt folosite pentru a îmbunătăți hărțile OSM+. Volumul de date colectat este aproximativ de 7 milioane kilometri pe zi.

Arhitectura proiectului

Aplicația GPS Navigație are la bază tehnologia NGx a skobbler și iOS SDK. Secțiunea curentă oferă o imaine de ansamblu asupra arhitecturii proiectului și componentelor acestuia.

OSM+ - oferă hărțile necesare pentru randare, rutare și navigare.

Componenta core - o componentă C++ crossplatform responsabilă pentru randarea hărților (Open GL), rutare, navigare, căutare.

iOS SDK - un layer objective C++ (similar cu MapKit oferit de Appla). Acesta asigură integrarea setului de funcționalități suportate de către component Core în aplicația nativă iOS.

Clientul iOS - interfață utilizator native iOS construită în jurul iOS SDK.

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA