ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 22
Abonament PDF

Ingeniozitate, perseverență și conectivitate

Dhyan Or
CEO & Co-fondator
@Social ReHub
DIVERSE

Datorită recentei extinderi a rutelor de zbor din Cluj, pot acum să ajung cu mașina în 15 minute la aeroport, apoi să iau un avion, practic, către orice loc din Europa sau Orientul Mijlociu și să ajung acolo în aceeași zi, la timp pentru o întâlnire.

În vizita mea recentă în Israel, am avut ocazia să întâlnesc niște oameni remarcabili: un laureat al premiului Nobel, foarte renumit și un investitor faimos, care este de asemenea și un activist în probleme sociale.

Mai întâi, am făcut cunoștință, la Institulul de Tehnologie al Israelului, cu Dan Shechtman, care a primit premiul Nobel în Chimie acum trei ani. Profesorul Shechtman organizase un curs deschis de antreprenoriat. A expus studenților conceptul și practica începerii propriei lor afaceri și a invitat oameni de afaceri locali care și-au spus poveștile carierei lor. Toți aceștia au început de la zero și treptat au ajuns lideri în domeniile lor respective.

Dan Shechtman

Propria lui poveste este una neobișnuită. El a descoperit mai întâi ceea ce este cunoscut acum drept "cvasi-cristale" în 1982, dar nimeni nu a crezut că e ceva serios. Toți oamenii de știință au luat în derâdere descoperirea sa, de la colegii de cercetare ai lui Shechtman și până la renumitul dublu laureat al Premiului Nobel, Linus Pauling, care a fost citat referindu-se la Shechtman, spunând: "Nu există așa ceva ca cvasi-cristale, ci numai cvasi-savanți".

Shechtman a continuat să creadă în descoperirea sa, fără a ține seama de cei care i se opuneau, iar munca sa este un exemplu de încredere în sine, bazată pe experiență și perseverență. Aproape treizeci de ani mai târziu, el a reușit să demonstreze greșeala criticilor săi și a câștigat premiul Nobel. De atunci, a ținut mereu discursuri în întreaga lume, iar programul său este încărcat pentru încă mult timp. Când l-am rugat să vină și să vorbească în România, mi-a putut oferi câteva date probabile de vizitare abia pentru 2016.

Altă persoană importantă întâlnită luna trecută la un eveniement dedicat startup-urilor a fost Erel Margalit . În calitate de membru recent ales al parlamentului, el vorbea despre inițiativele sale în ceea ce privește oferirea de mai multe posibilități comunităților mai puțin favorizate din Israel. Margalit este mai bine cunoscut prin firma sa de investiții, Jerusalem Venture Partners, care a gestionat peste 1 miliard $ în investiții, transformându-i în 17 miliarde $, lăudându-se cu câteva dintre cele mai memorabile succese din istoria startup-urilor israeliene, precum QlikTech, XtremIO, CyOptics, Netro Corp, Chromatis, Precise și Cogent. O parte din bani i-a câștigat din investiții în tehnologie, apoi Margalit s-a îndreptat înspre proiecte sociale și culturale în Ierusalim, concentrându-și atenția pe cartierele defavorizate și familiile sărace. De asemenea, a deschis un club unde au loc spectacole și un incubator pentru startup-uri chiar lângă acesta, afirmând că profesioniștii IT trebuie să aibă legături cu muzicieni și artiști din alte domenii pentru a deveni creativi. Margalit spune că Ierusalimul ar trebui să atragă tineri prin oferirea de slujbe high tech, finanțare startup și viață culturală.

Erel Margalit

Margalit mai spune că este pasionat de a detecta în ce anume excelează oamenii și comunitățile precum și de construirea unui cluster în jurul unei anumite industrii care are șansa de a concura la nivel mondial. Când nu împlinise încă treizeci de ani, s-a întâlnit cu Primarul Ierusalimului și i-a sugerat să transforme orașul bogat în istorie, dar sărac din punct de vedere economic într-un centru de tehnologie de vârf și să invite jucători internaționali să își construiască centrele R&D în Ierusalim. Acum, el face același lucru pentru orașul mai puțin cunoscut, din deșert, Be"er Sheva. Ideea este să facă din acesta capitala mondială a securității informației, atrăgând companii precum Telekom, IBM, Lockheed Martin, Oracle și EMC, care vor investi, împreună cu JVP și Ben Gurion University în "Cyber Spark"-ul din Be"er Sheva.

Be"er Sheva este, din întâmplare, un oraș înfrățit cu Cluj-Napoca. Este al șaptelea oraș ca mărime din Israel, cu aproximativ 200.000 de locuitori și cu peste 20.000 de studenți, mulți dintre aceștia, atrași din alte părți ale țării. Mulți ani, orașul a fost neglijat și lăsat pe dinafara bugetelor naționale de dezvoltare; tinerii s-au mutat la Tel Aviv și nu s-au mai întors, iar populația a devenit din ce în ce mai bătrână și mai săracă. Dar în ultimii ani, Be"er Sheva a reușit să atragă din nou interesul, mulțumită în parte unui nou primar, mai dinamic, și unui campus universitar vibrant. Orașul a fost legat recent de Tel Aviv, care se află la o distanță de 113 km, printr-un tren rapid care face mai puțin de o oră și permite un schimb mai mare de idei și capital uman între centru și periferie.

Întors în Cluj, cu greu pot să mă abțin de la o comparație între cele două orașe înfrățite. În primul rând, găsirea unei teme în care comunitatea IT din Cluj să poată inova și concura la nivel mondial, atrăgând pioni internaționali drept parteneri și investitori, ar face orașul atractiv pentru locuitorii săi și pentru alți români și străini. În al doilea rând, mi-ar plăcea tare mult să pot ajunge de la Cluj la București într-un timp rezonabil, fie cu un tren de mare viteză, o autostradă bună sau o linie aeriană low cost. Călătoriile accesibile ar permite oamenilor să meargă la întâlniri în capitală, dimineața, poate să vadă un concert seara și să se întoarcă acasă în acceași noapte. Aceasta ar aduce, de asemenea, mai mulți oameni și mai multe idei din București, în beneficiul ambelor orașe.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA

Dhyan Or a mai scris