Voi începe această recenzie prin a clarifica ce este Maven. Conform site-ului oficial: Maven, care este un produs Apache, reprezintă un instrument de gestiune a unui proiect software. Gestiunea cuprinde construirea, raportarea şi documentarea unui proiect, bazându-se pe conceptul de POM (Project Object Model). Un POM este unitatea fundamentală de lucru în Maven şi este de fapt un fişier XML, ce conţine informaţii despre proiect şi detaliile de configurare, folosite în construirea proiectului.
Maven este unul dintre cele mai cunoscute project builder-e, alături poate de Ant, un produs tot Apache. Deosebirile majore între acestea două constau în faptul că Ant este orientat doar spre procesare, compilare, împachetare, testare şi distribuţie. Pe lângă capabilităţile de build, amintite anterior, Maven poate rula rapoarte, genera rapoarte sau facilita comunicarea între membrii unei echipe de lucru.
Dacă rolul fundamental al lui Maven este acela de a pune împreună componente, ce fac parte dintr-un proiect, putem afirma cu certitudine că ştiu proiecte de succes care nu folosesc Maven pentru aceste scopuri. Fie că fişierele Maven sunt generate şi rulate automat, fie că nu există pur şi simplu Maven. Dependenţa directă a diverselor componente elimină într-o mare măsura folosirea acestui instrument.
Revenind la cartea care reprezintă obiectul acestei recenzii, Maven The Definite Guide, apărută la O"Reilly în anul 2008, aceasta este un ghid complet de înţelegere şi folosire a Maven-ului.
Primele două capitole, care constituie şi prima parte, sunt o scurtă introducere în Maven, dar care aduc şi detalii foarte importante de instalare şi rulare pe toate platformele (acestea includ Mac, Windows, Linux, FreeBSD sau Open BSD).
Partea a doua este centrată pe exemple. Exemplele pornesc gradual şi ajung să constituie o sursă suficientă de informaţie pentru a utiliza cu succes Maven. Pe lîngă explicaţii, autorii furnizează exemple, care pot fi descărcate.
După dezvoltarea primului proiect, simplu, dar cu importante clarificări teoretice, vom avea ocazia să customizăm proiectul pentru a-l aduce aproape de o formă reală. Aceasta înseamnă adăugarea de dependenţe, resurse şi unit teste. Proiectul, din punctul de vedere al componentelor Java, va conţine un servlet simplu, pe care îl vom introduce într-un proiect multimodul.
În capitolele următoare se vor crea proiecte enterprise complexe, folosind framework-urile Spring şi Hibernate. Nu este obligatoriu să fii un bun cunoscător al acestor tehnologii. Ideile abordate sunt simple. Accentul se pune aproape exclusiv pe construirea fişierelor de Maven.
Partea a treia aduce în discuţie ideea de performanţă. Dacă până în acest moment ne-am familiarizat cu conceptele Maven şi am construit un proiect enterprise simplu, dar cuprinzător, de acum încolo autorii încearcă să deschidă cititorilor drumul spre îmbunătăţirea controlului asupra dependenţelor şi plugin-urilor pentru a uşura mentenanţa viitoare a construcţiilor. Curăţarea POM-ului, optimizarea dependenţelor şi a plugin-urilor sunt tehnici de minizare a duplicărilor, cu un rol esenţial în evitarea problemelor viitoare.
Capitolul nouă oferă o analiză amănunţită referitoare la conceptul şi suportul fizic POM. Analogia, pentru începători, o fac cu fişierul web.xml din Java. Aşa cum descrie aceasta, configurează şi customizează aplicaţia, în acelaşi fel pom.xml defineşte proiectul Maven. Probabil că cititorii vor descoperi cu plăcere conceptele pe care autorii le introduc ca aparținând sferei POM: Super POM, Simplest POM, Effective POM, Real POM şi nu în ultimul rând POM best practices.
Capitolul zece clarifică noţiunea de ciclu de viaţă al unui build. Autorii, ca şi în cazul lui POM, descriu mai multe tipuri de cicluri de viaţă, cititorul fiind îndemnat să le citească: Clean Lifecycle, Default Lifecycle, Site Lifecycle.
Un profil de build ne permite să customizăm un build pentru un anumit mediu, asigurând astfel portabilitatea între aceste medii. Cele considerate în carte sunt: producţia şi dezvoltarea. Capitolul unsprezece aduce în discuţie conceptul de profil de build. În primul rând aflăm cât este de importantă portabilitatea, cât de mult influenţează portabilitatea performanţele proiectului şi care este nivelul potrivit de portabilitate.
Maven Assemblies sunt discutate în capitolul doisprezece şi aprofundate în capitolul treisprezece. Aşadar, putem crea o paletă largă de arhive: JAR, WAR, EJB sau EAR. Asamblarea este un proces complex ce necesită descriptori cu o structură complicată, dar descrisă amănunţit în această carte.
Capitolul patrusprezece este un ghid excelent de utilizare al Maven-ului folosind Eclipse.
Ultimele capitole prezintă detaliat etapele generării unui site folosind Maven, un Repository Manager respectiv scrierea de plugin-uri.
Aștept cu mare plăcere comentariile și discuţiile cititorilor pe programez.ro.
Vă doresc lectură placută!