ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 15
Abonament PDF

TodaySoftMag aplicația TSM pentru iPhone și iPad

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE


Am dezvoltat aplicația TSM pentru iPhone/iPad la initiativa lui Dan Suciu, Director of Engineering @3Pillar Global, de a colabora la scrierea acesteia și de a o publica în cele din urmă pe AppStore. Procesul de dezvoltare a fost unul Agile în toate sensurile. Echipa a fost inițial formată din trei programatori iOS: Mădălina Miron, Daniela Bulgaru și Tudor Stânean, având-o project manager pe Gabriela Botiș. Ulterior, si-au adus contributia Robin Molnar pe partea de QA, iar pentru look&feel, colegii de la Gemini: Dan Hădărău și Marius Chincișan.

S-a început cu câteva requirement-uri generale ale unui prim prototip, pentru ca la finalul celei de-a doua iterații, să aveam ceva funcțional. După care, direcția dorită a fost stabilită, și ne-am îndreptat rapid către produsul final. Am dorit să avem ceva simplu, practic și funcțional, iar în mai puțin de două luni aplicația era deja disponibilă pe AppStore. Principala caracteristică a aplicației este posibilitatea de a vizualiza toate numerele TSM de până acum și de a citi fiecare articol din acestea. Dacă unul dintre articole nu este disponibil în format HTML pentru vizualizare, în special în numerele mai vechi ale revistei, am optat pentru soluția oferită de către issuu.com care funcționează acum și pe device-urile Apple și permite vizualizarea directă a fișierului pdf. Vizual, a trebuit să redefinim identitatea produsului pentru dispozitivele mobile, și doresc să remarc în acest sens, icoana aplicației precum și splashscreen-ul acesteia. Întregind această experiență, lista de reviste disponibile și animația selectării unui număr, au încercat să facă întreaga utilizare a aplicației cât mai naturală. Remarcăm de asemenea posibilitatea schimbării limbii, care reîncarcă aplicația si toate articolele în limba selectată. O optimizare a acestui feature este redirectarea, în funcție de limba aleasă, către www.todaysoftmag.ro pentru limba română și către www.todaysoftmag.com pentru limba engleză.

Au fost și multe feature-uri care din păcate au fost scoase pe măsura ce produsul se maturiza. S-ar putea ca unele să va placă, așa că scrieți-ne, poate le reconsiderăm:

 • infinite scroll - Inițial văzut ca o modalitate de aliniere cu alte produse similare cum ar fi clientul Engadget, s-a renunțat la el, deși tehnic funcționa foarte bine, pentru că, din punct de vedere al experienței utilizatorului, focusul era mutat practic pe animația și libertatea de a vedea rapid sute de articole, pierzându-se în schimb un lucru esențial, și anume direcționarea cititorului către ultimele articole publicate,
 • offline mode - cel mai important feature pe care a trebuit să nu îl includem deocamdată. Motivul este confuzia ce o poate crea utilizatorului. Aceasta este cauzat de faptul că articolele stocate pentru vizualizare offline erau doar articolele ce au fost citite până atunci. Dar din punct de vedere al folosirii se naște întrebarea: de ce aș vrea să recitesc un articol deja citit? Valoarea reală ar fi în schimb să pot citi tot timpul ultimul număr al revistei sau pe cele pe care doresc să le descarc. De asemenea, trebuie să acordăm cititorului posibilitatea de a elibera spațiul folosit. Acest feature este doar amânat, iar într-una dintre versiunile următoare, îl vom include într-o formă completă.

Arhitectura generală a sistemului

Atât aplicația de iPhone cât și cea de iPad utilizează același mecanism de comunicare cu serverul și anume REST folosind obiecte JSON. Am încercat să ținem totul într-o formă simplă, astfel încât avem doar trei tipuri de request-uri:

 • issues - lista de reviste noi considerând ultimul număr diponibil pe client
 • articles - lista de articole dintr-un anumit număr al revistei
 • author - detaliile despre un autor

Dacă vă întrebați cum este transmis articolul propriu-zis, acesta este descărcat direct în format HTML, oferind în acest fel, o mare libertate din punct de vedere al afișării conținutului. Practic, de la listarea în AppStore au fost adăugate comentariile Disquss, iar modul de afișare al articolelor ce nu sunt în format complet a fost schimbat, în momentul de față redirectarea făcându-se direct la issuu.com

Ce urmează?

Versiunea de Android, pe care o vom dezvolta împreună cu echipa de Android din India a 3Pillar Global precum și suportul Gemini Solutions pentru partea de look&feel. În ceea ce privește aplicația TSM de iPhone/iPad, plănuim să avem release-uri ce vor conține îmbunătățiri graduale și bug fixing. Printre principalele noi feature-uri putem enumera:

 • Vizualizare poze articole full screen;
 • Un help screen inițial ce conține tips&tricks pentru dezvoltarea aplicației;
 • Implementarea Apple notifications;
 • Funcționalitatea de search;
 • Includerea unei secțiuni separate video, acestea fiind în momentul de față disponibile doar în cadrul articolelor;
 • Events planner - o mai buna organizare a evenimentelor din jurul fiecăruia.

Doresc să mulțumesc echipei de dezvoltare, pentru că am creat împreună o aplicație foarte practică și utilă în mai puțin de două luni. Am demonstrat cu această ocazie potențialul pe care industria de IT românească îl are în acest moment, și care poate fi folosit și în scopul suportului micilor afaceri locale.

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Colors in projects