Am dezvoltat aplicația TSM pentru iPhone/iPad la initiativa lui Dan Suciu, Director of Engineering @3Pillar Global, de a colabora la scrierea acesteia și de a o publica în cele din urmă pe AppStore. Procesul de dezvoltare a fost unul Agile în toate sensurile. Echipa a fost inițial formată din trei programatori iOS: Mădălina Miron, Daniela Bulgaru și Tudor Stânean, având-o project manager pe Gabriela Botiș. Ulterior, si-au adus contributia Robin Molnar pe partea de QA, iar pentru look&feel, colegii de la Gemini: Dan Hădărău și Marius Chincișan.
S-a început cu câteva requirement-uri generale ale unui prim prototip, pentru ca la finalul celei de-a doua iterații, să aveam ceva funcțional. După care, direcția dorită a fost stabilită, și ne-am îndreptat rapid către produsul final. Am dorit să avem ceva simplu, practic și funcțional, iar în mai puțin de două luni aplicația era deja disponibilă pe AppStore. Principala caracteristică a aplicației este posibilitatea de a vizualiza toate numerele TSM de până acum și de a citi fiecare articol din acestea. Dacă unul dintre articole nu este disponibil în format HTML pentru vizualizare, în special în numerele mai vechi ale revistei, am optat pentru soluția oferită de către issuu.com care funcționează acum și pe device-urile Apple și permite vizualizarea directă a fișierului pdf. Vizual, a trebuit să redefinim identitatea produsului pentru dispozitivele mobile, și doresc să remarc în acest sens, icoana aplicației precum și splashscreen-ul acesteia. Întregind această experiență, lista de reviste disponibile și animația selectării unui număr, au încercat să facă întreaga utilizare a aplicației cât mai naturală. Remarcăm de asemenea posibilitatea schimbării limbii, care reîncarcă aplicația si toate articolele în limba selectată. O optimizare a acestui feature este redirectarea, în funcție de limba aleasă, către www.todaysoftmag.ro pentru limba română și către www.todaysoftmag.com pentru limba engleză.
Au fost și multe feature-uri care din păcate au fost scoase pe măsura ce produsul se maturiza. S-ar putea ca unele să va placă, așa că scrieți-ne, poate le reconsiderăm:
Atât aplicația de iPhone cât și cea de iPad utilizează același mecanism de comunicare cu serverul și anume REST folosind obiecte JSON. Am încercat să ținem totul într-o formă simplă, astfel încât avem doar trei tipuri de request-uri:
Dacă vă întrebați cum este transmis articolul propriu-zis, acesta este descărcat direct în format HTML, oferind în acest fel, o mare libertate din punct de vedere al afișării conținutului. Practic, de la listarea în AppStore au fost adăugate comentariile Disquss, iar modul de afișare al articolelor ce nu sunt în format complet a fost schimbat, în momentul de față redirectarea făcându-se direct la issuu.com
Versiunea de Android, pe care o vom dezvolta împreună cu echipa de Android din India a 3Pillar Global precum și suportul Gemini Solutions pentru partea de look&feel. În ceea ce privește aplicația TSM de iPhone/iPad, plănuim să avem release-uri ce vor conține îmbunătățiri graduale și bug fixing. Printre principalele noi feature-uri putem enumera:
Doresc să mulțumesc echipei de dezvoltare, pentru că am creat împreună o aplicație foarte practică și utilă în mai puțin de două luni. Am demonstrat cu această ocazie potențialul pe care industria de IT românească îl are în acest moment, și care poate fi folosit și în scopul suportului micilor afaceri locale.