Transformările care apar datorită folosirii IA în proiectele dezvoltate sunt din ce în ce mai importante. Am stat de vorbă cu Iustinian Șovrea, country manager al GlobalLogic Romania pentru a afla mai multe.
Industria de IT trece prin transformări majore datorită folosirii pe scară largă a Inteligenței Artificiale/IA. Rezultatul este o creștere a productivității programatorilor. Cum s-a adaptat GlobalLogic Romania intern dar și extern la toate aceste schimbări?
Iustinian Șovrea: Fără îndoială, IA este una dintre tehnologiile cheie ale momentului, cu un rol major în transformarea industriilor. Și dacă până acum, prin tehnologie, celelalte industrii treceau prin procese disruptive, inclusiv de schimbare a modelului de business, de această dată industria IT este cea care trece printr-un astfel de proces.
Inteligența artificială face parte din activitatea noastră la GlobalLogic: avem peste zece ani de experiență în IA și peste patru ani în GenAI. Mai mult, am fost pionieri în dezvoltarea primei arhitecturi "Platform-of-Platforms", destinată unificării și industrializării soluțiilor IA și GenAI la scară enterprise.
Iustinian Șovrea - Romania Country Manager @ GlobalLogic
Dacă ne referim la creșterea productivității, aș menționa că inginerii din echipele noastre sunt instruiți în GenAI, iar toți cei peste 33.500 de angajați au la dispoziție resursele necesare pentru a folosi IA în activitatea lor, indiferent de rolul pe care îl au în companie. În plus, cele peste 5.000 de proiecte AI livrate, până în prezent, la nivel global ne-au permis să dezvoltăm soluții scalabile, testate în medii reale și cu impact măsurabil în business.
Chiar luna trecută, am lansat GlobalLogic VelocityAI care reprezintă o suită completă de servicii menite să ajute companiile în transformarea ideilor în rezultate concrete, indiferent de nivelul lor de automatizare, valorificând întregul potențial al inteligenței artificiale atât pentru clienții noștri, cât și pentru echipele noastre.
Nu cu mult timp în urmă v-ați transformat dintr-o companie locală într-una globală prin integrarea în GlobalLogic. Care sunt avantajele și schimbările apărute în urma acestei integrări?
Iustinian Șovrea: Îți voi da un exemplu chiar legat de întrebarea anterioară: odată cu integrarea companiei Fortech în GlobalLogic, s-au transferat atât know-how-ul tehnic extrem de valoros, cât și expertiza unei companii lider în inginerie digitală - mai ales în zona IA - contribuind semnificativ la consolidarea capabilităților noastre locale în domenii avansate, emergente.
Totodată, integrarea ne-a extins semnificativ orizonturile de operare, oferindu-ne acces la proiecte globale și oportunitatea de a colabora direct cu echipe internaționale și clienți din întreaga lume.
A adus cu sine, desigur, și o serie de schimbări - atât în ceea ce privește procedurile de lucru, cât și la nivel de cultură organizațională, ceea ce este firesc într-un astfel de proces. Ne bucurăm însă că ne-am regăsit într-un mediu orientat către oameni și într-o cultură bazată pe susținere și colaborare, ceea ce a făcut întregul demers mai ușor și firesc.
Din perspectiva dezvoltării software care sunt principalele limbaje și tehnologii folosite?
Iustinian Șovrea: Având în vedere centrarea pe crearea de produse digitale și oferirea de soluții pe diverse verticale, dintre care aș menționa ca exemplu: serviciile financiare, industrie și energie, mobilitate, healthcare și life sciences, media și entertainment, retail și consumer, operăm cu o gamă foarte largă de limbaje de programare și tehnologii. Practic tot ceea ce e nevoie pentru a acoperi nevoile de engineering de la nivelul de chip până la cel de cloud.
Avem așadar un portofoliu larg de tehnologii, de la .NET la Cloud și Java. Iar pentru a sprijini schimbul de cunoștințe și experiență între colegi, avem și 12 comunități tehnice interne self-driven. Aceste comunități oferă un spațiu pentru sesiuni de învățare continuă pentru colegi, prezentări și discuții, păstrând echipele noastre tehnice mereu la curent cu ultimele inovații din domeniu.
Cum vezi evoluția IT-ului clujean și a celui românesc din perspectiva execuției, dar și a inovației?
Iustinian Șovrea: Consider că atât Clujul, cât și România în general, s-au remarcat în ultimii 15 ani ca huburi solide de execuție în IT. Au fost mai multe etape de creștere și orientare dinspre servicii de outsourcing înspre livrarea de soluții tehnologice. Acest lucru a sporit knowledge-ul în zona de business a clienților, a nevoilor din industrii, a managementului profesionist, dar și capacitatea de a livra integral soluții.
De asemenea, observăm cum ecosistemul local face pași tot mai fermi spre inovație, și, deși provocările nu lipsesc - de la concurența globală până la sprijinul instituțional - potențialul creativ și tehnic al industriei continuă să plaseze România într-o poziție tot mai importantă pe harta tech globală.
Un factor cheie în dezvoltarea industriei IT locală au fost și universitățile din Cluj, care au contribuit semnificativ atât la creșterea numărului de tineri specializați în domenii tehnice, cât și la promovarea colaborării dintre industrie și educație. Aceasta a fost esențială pentru consolidarea competenței echipelor de dezvoltare și implementare și pentru evoluția rapidă a industriei în ultimii ani, contribuind la adaptarea acestora la cerințele tehnologice tot mai complexe.
Cum arată următorii doi ani pentru GlobalLogic Romania?
Iustinian Șovrea: GlobalLogic Romania este pentru organizația globală un pilon important în dezvoltarea companiei, fapt pentru care în următorii doi ani ne dorim creștere pe trei paliere. Referitor la partea de business ne dorim să dezvoltăm serviciile oferite, portofoliul de clienți și expertiza pe verticalele de business.
Cu privire la echipe, ne dorim să creștem numărul colegilor și să dezvoltăm competențele prin specializări tot mai interesante, dar și să atragem proiecte provocatoare atât din punct de vedere al tehnologiei, cât și al impactului în societate.
În ceea ce privește rolul în organizație, planul este să contribuim și mai mult în dezvoltarea GlobalLogic și a grupului Hitachi din care facem parte.
AI vs. Tradițional, alternative
de Alin Turcu
de Ovidiu Mățan