ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 147
Abonament PDF

Experts Panel: Summertime

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine



INTERVIU


Discuțiile de la lansarea precendentă au avut un ton relaxat, la fel ca ultima zi de vară. În studioul TSM au fost prezenți:

Iulia Prodan: Lucrez în ultima perioadă în proiecte LLM pentru a îmbunătăți aplicații existente sau pentru a crea aplicații noi pentru studii de caz care nu puteau fi automatizate înainte.

Timea Fodor: Lucrez pe un proiect care are în vedere automatizarea unor tehnologii în vederea creării unor mașini. Folosesc Java Enterprise și Angular, dar momentan trecem printr-o rescriere de proiect spre Quarkus (bazat tot pe Java).

Dan Ilieș: Rolul meu este de Technical Management. Ajut departamentul cu probleme de strategie, probleme tehnice și cercetare. Scriu și cod, având experiență în mobile native development și Flutter. Momentan, dezvoltăm o aplicație mobilă pentru conferința ITDays.

Fiindcă acesta este un summer-time panel, ce hooby-uri aveți?

Iulia Prodan: Îmi place foarte mult să călătoresc. Am destinații preferate, dar încerc să merg în destinații noi în fiecare an. Anul acesta am fost în Hong-Kong, în Singapore. O pasiune mai nouă este aceea de coaching/career coaching/personal coaching. Am făcut un curs și am citit mult pe tema aceasta. Mi se pare că multe din conceptele din coaching sunt valabile și pentru munca noastră de zi cu zi. Cred că putem crește gradul de conștientizare a unei situații dacă suntem atenți la ceea ce se spune într-o discuție. Cred că ajută la clarificarea nevoilor. Prin coaching ajutăm oamenii să se ajute singuri, fără a le spune ce să facă. Atunci când spui unui om ce să facă, motivația sa poate să scadă sau omul poate abandona dacă întâlnește un impediment. Nu urmărim ideile altcuiva cu aceeași determinare ca atunci când sunt ideile noastre. Ajuți omul să își găsească singur resursele.

Timea Fodor: Eu am doi copii mici (băiat de 5 ani și o fetiță de 3). De când îi am, mi se pare că nu prea mai am hobby-uri. Înainte m-a pasionat foarte mult astronomia teoretică și jocul GU.

Dan Ilieș: Sunt pasionat de mișcare, de tenisul de câmp (unde merg și la competiții) și de fitness. În rest, pe partea tehnică, sunt pasionat de crearea de conținut educațional online. Postez pe diverse rețele materiale educative pe mobile development și programare. Cel mai mult, postez pe Instagram (mobiledevlife). De asemenea, mă pasionează să înțeleg partea de business din spatele produselor de development, ce valoare aduce o aplicație pe piață.

Ați fost în vacanță?

Dan Ilieș: Am fost în Amsterdam la o conferință, iar apoi la Londra, dar anul acesta nu merg în vacanța clasică la mare.

Timea Fodor: Am fost în Ungaria cu copiii. Mai departe, nu avem încă curajul să mergem. Ar trebui să mergem la mare.

Eu nu reușesc anul acesta să ajung la mare. Am o motocicletă și cred că e bine că m-am apucat acum de acest hooby, deoarece sunt mai liniștit. În rest, meșteresc obiecte de tâmplărie și mai învăț React Native.

Iulia Prodan: Eu coc chestii: prăjituri, brioșe și torturi.

Dacă ați avea o lună liberă de studiat, ce ați studia?

Timea Fodor: Momentan, învăț AWS, deoarece eram în concediu de maternitate când a apărut. Sunt multe tehnologii care mă pasionează.

Dan Ilieș: Cred că primele luni aș studia React Native și Compose Multiplatform. Cred că aș face aceeași aplicație micuță cu trei tehnologii diferite și cu aceleași standarde de performanță. Aș dori să învăț mai mult despre Blockchain și Smart Contracts.

Iulia Prodan: Eu aș vrea să știu mai multe despre Machine Learning. E o provocare să înțelegi algoritmii din spate.

Ca programatori, nu prea folosim algoritmii din spate.

Timea Fodor: Am citit mult despre algoritmica din spatele LLM, dar nu pot spune că am înțeles-o în totalitate.

Mi-aș dori să fac un deployment la un LLM pe un calculator, nu ca să îl antrenez, ci ca să mă joc cu el.

Timea Fodor: Antrenament e mai greu să faci, dar fine-tuning se poate. Și eu intenționez să fac asta când voi avea timp.

Cum vedeți evoluția AI-ului? Poate vom mai avea nevoie de vreo 20-30 de ani ca să putem folosi ca atare o soluție expusă de AI.

Iulia Prodan: Este clar că vor fi adoptate din ce în ce mai multe modele, dar este greu de prezis când vor avea autonomie. Recent, CEO-ul Amazon a declarat că au un model de codare, Amazon Q, care a fost folosit pentru a face ceva ce nu dorea nimeni. Au multe aplicații în Java pe care doreau să le aducă la Java 17. Folosind modelul lor de cod, ceva ce ar fi luat 50 de zile s-a terminat cu munca unui programator care a revizuit modificările în doar câteva ore. Statisticile lor arată că 78% din toate pull requests nu au trebuit corectate sau revizuite. Am mulți colegi care au început să folosească GitHub Copilot. Avem și un proiect pilot intern, dar colegii mei nu vor să renunțe la acest sistem. Le este ușor să accepte sau să mai ceară o variantă dacă știu la ce să se aștepte în secvența următoare de cod. Citesc acum cartea The Coming Wave în care autorii, Michael Bhaskar și Mustafa Suleyman, vorbesc despre cum a fondat DeepMind și cât de multă incertitudine a fost la început, dar, acum, uitându-se în spate poate afirma că revoluția AI vine sigur.

Timea Fodor: Am citit că invers funcționează și mai bine. Dacă faci TDD, atunci, dacă scrii testele, îți generează extraordinar de bine codul. Am făcut un proiect în care am dat roluri modelelor: tester, implementator, code reviewer. Primului i-am spus să implementeze Fibonacci, celui de-al doilea nu i-am zis despre ce e vorba ci i-am dat doar fișierul Java și i-am zis să scrie teste pentru ce e acolo. A dat rezultate destul de OK. Modelele evoluează de un an la altul. De exemplu, modelul Llama 3 folosit de mine este multimodal. Acum a apărut Llama 3.1 și cred că este de nivelul ChatGPT 3.5, doar că este local. Sunt modele extraordinare, dar încă nu au atât de multe studii de caz la care se pot folosi. Se descurcă la procesarea limbajului natural, dar, altfel, mai puțin.

Mulți spuneau că nu va mai fi nevoie de programatori, dar eu cred că, cu cât avem mai mult AI, cu atât mai mulți programatori vor trebui, ca să facă lucruri avansate. Ce părere aveți?

Dan Ilieș: În timp, toate toolurile de AI vor deveni un nou framework peste ceea ce avem deja. Poate, în loc să scriem tot codul cap-coadă, vom scrie porțiuni de cod în limbaj natural, iar sistemul va completa codul. Dacă se va putea descrie în pseudo-cod ce dorim, probabil că nu va fi nevoie să știm trei limbaje de programare. Asta te va ajuta să fii mai eficient, dar tot trebuie să ai cunoștințe tehnice. Mă întreb ce ar trebui să învețe viitoarele generații de programatori. Să învețe să scrie cod? Să învețe să folosească doar toolurile AI sau ambele? Valoarea este dată de produs, nu de modul în care face produsul. În viața de zi cu zi, cred că e greu să te ajute la un produs complex unde faci mentenanță, deoarece trebuie să îi dai foarte mult context. Mi se pare mai util să folosim ChatGPT în crearea unor aplicații de la zero, în crearea unor schelete, să îți dea 80% din ce ai tu nevoie, iar apoi tu să rafinezi manual. Este prea complicat să îi explici toate detaliile unui buton în UI. Îl faci tu mai repede, dar să ai ceva de la care să începi.

În concediu, ar trebui să ajungi să te plictisești foarte tare. Pentru mine concediul ideal e să mănânci, să mergi la plajă, iar apoi să repeți. Mă resetez și încep să îmi vină idei faine. Ce ați dori să faceți la finalul verii?

Dan Ilieș: Mi-aș dori să devin mai bun la editare video.

Cred că Davinci Resolve ar merge pe zona creativă.

Dan Ilieș: Contează toolul, dar contează și cum filmezi, cum îți alegi sunetele, cum le îmbini.

Cred că îți ia ceva timp să știi ce să filmezi sau ce să pozezi, ca să ajungi la un produs final bun. Mie mi se întâmplă să filmez niște cadre și am idee ce doresc, dar când ajung la editare îmi iese cu totul altceva. Este mai simplu când pozele sunt făcute de un profesionist, un om cu experiență, deoarece cu ele este mult mai simplu de lucrat. Îți ia ani să ajungi la acel nivel.

Timea Fodor: Am primit o carte de japoneză Crăciunul trecut, deci aș putea să mă apuc de asta.

Iulia Prodan: Eu am făcut facultatea în Japonia. Au trei alfabete, iar două dintre ele se pot învăța. Problema e că au și idiograme. Poți învăța semnele și expresiile din domeniul care te interesează. E o limbă grea. Idiogramele acelea sunt de mai multe feluri. Unele îți dau sunetul, altele au o semnificație. Ai nevoie de memorie fotografică, iar dacă le exersezi, le poți scrie, dar ți-e greu să explici cuiva. Am obținut o bursă, am studiat șapte ani. Trebuie să știi engleză, iar un an înveți japoneză. AI-ul ne va lua de pe cap o parte din sarcinile de lucru care ne iau din concentrare. Eu aș vrea să învăț germana. Mă fascinează și fotografia, deoarece te face mai conștient de momentul prezent.

LANSAREA NUMĂRULUI 148

Agile Craftsmanship

joi, 24 Octombrie, ora 18:30

Colors in Projects (București)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile Leadership &
Ways of Working

miercuri, 30 Octombrie, ora 18:00

ING Hubs Romania (Cluj)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects