ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 142
Abonament PDF

O introducere în SAP Mobile Development Kit

Raul Micsescu
SAP Software Engineer @ Nagarro



PROGRAMARE

SAP Mobile Development Kit este o platformă de dezvoltare de aplicații web și mobile, event driven, bazată pe metadata. Odată dezvoltată, aplicația poate fi lansată în SAP Mobile Services și transformată în cod nativ pentru IOS sau Android. Nu este prima incursiune SAP în lumea mobile. Cu ani în urmă, aplicațiile mobile SAP puteau fi scrise direct în Fiori UI5 și rulate în SAP Fiori Client for mobile. Această tehnologie este acum înlocuită de SAP Mobile Services.

În toamna anului 2023 am participat, alături de alți colegi din Nagarro, la un curs intensiv de SAP Mobile Services la sediul SAP din Walldorf, unde au fost prezente și alte companii de profil. Evenimentul presupunea o prezentare generală a frameworkului urmată de o parte practică, și anume, dezvoltarea unei aplicații. Cu așteptări mari și avantajul unui backend deja construit în SAP CAPm, am considerat că putem fi printre favoriții acestui eveniment. Faptul că din trei developeri doar unul era specializat pe frontend nu ne-a îngrijorat, dimpotrivă, acest ușor dezavantaj doar aducea caracter echipei și făcea concursul mai interesant.

Atât de siguri eram de reușită încât ne-am gândit că o singură aplicație într-un framework străin, scrisă în două zile este un task mult prea ușor. Așa că am decis să facem două aplicații. Sigur, asta va egala terenul și le va da celorlalte echipe o șansă să ne ajungă din urmă.

SAP Mobile Services suportă aplicații native SDK în Swift/Java/Kotlin, dar și hibride cu MDK în Javascript. Ca urmare, ne-am propus să scriem aplicația atât în Mobile Development Kit cu Javascript, cât și în Software Development Kit și SWIFT pentru IOS în XCODE, să ne formăm o idee mai bună despre Mobile Services.

Era doar un mic impediment că nimeni nu avea experiență în IOS development. Aveam, totuși, două zile să învățăm Swift, SDK și MDK.

Fig. 1: Arhitectura SAP Mobile Services - sursă imagine

După multe ore de încercări, am constatat că am subestimat poate dificultatea taskului din fața noastră. Backendul încă nu era conectat la frontend din cauza unor probleme de acces, SDK-ul în SWIFT nu se scria așa de ușor și know-how-ul nostru de UI5, iterația precedentă de tehnologie UI SAP, nu ne era prea de folos aici. Sunt elemente comune cu Fiori UI5, dar experiența de dezvoltare pare una nouă, nerespectând tradiționala arhitectură Model-View-Controller din Fiori. Artefacte din MDK pot fi considerate modele, views sau controlere, dar interacțiunea dintre ele nu este un pattern MVC classic.

Totuși, făceam mici progrese la aplicația scrisă în MDK/Javascript, acum cu un JSON temporar pe post de backend. Nu e mult, dar este muncă cinstită.

În total, în două zile am reușit să facem o aplicație de tip master-detail cu niște ODATA function calls la backendul mult prea complicat pentru nevoile noastre. Dar, am observat că toate echipele întâmpinau dificultăți. Nouă ne-au dat de cap anumite probleme tehnice și de infrastructură. Totuși, eram siguri de capabilitățile noastre și am decis să folosim MDK pentru următorul Proof of Concept.

Acest prototip urma să ajute în Warehouse Managementul unei companii producatoare de sticlă și ceramică care avea deja o implementare ERP în SAP Business Technology Platform.

Fig. 2: Arhitectura SAP MDK - sursă imagine

Și de ce să nu alegem MDK ?

La prima vedere SAP Mobile Development Kit părea simplu. Se integrează în landscape-ul SAP Business Technology Platform cu care aveam deja tangențe. Developmentul se face într-un VSCode în cloud care pare doar să aibă alt nume, Bussines Application Studio. Git este integrat, la fel și CloudFoundry.

Paginile pot fi create atât prin drag-and-drop, cât și JSON metadata. Controalele UI au multe funcționalități deja built-in: citire barcode, sortare, binding cu datamodel, eventuri etc.

Multe elemente din Fiori par să fie optimizate pentru fast-development în MDK printr-un concept numit Actions. Aceste acțiuni pot fi orice de la calluri spre backend, navigație în și spre alte aplicații, barcode scanere, popups, închidere de pagini etc. Restul de development se face cu celelalt concept important din MDK: Reguli. Regulile sunt fișiere de javascript care pot fi atașate la evenimente din controale UI, pot chema acțiuni sau alte reguli, pot genera pagini cu JSON metadata, pot fi folosite în data formatting etc.

Fig. 3: Action creation wizard

Mai jos avem un exemplu de regulă de navigație spre o pagină, bazat pe un răspuns din backend.

In evenimentul de onClick atașam NavigationFromRule.js unde, în funcție de rezultatul unei acțiuni ODATA către endpoint-ul CAPm, afisăm o pagină. În caz de eroare deschidem un ToastMessage cu un text localizat sau eroarea de la endpoint.

Toate acțiunile au fost create înainte cu ActionWizard.

/**
* rule for navigation to a page based on odata call 
* results
* @param {IClientAPI} clientAPI
*/
export default function NavigationfromRule(clientAPI) { 
  //call a CAPm o data backend function 
  return clientAPI.executeAction(
   '/ProjectName/Actions/odata/MyOdatacall.action')
   .then(function (results) { 
      //do something based on odata results 
      // ... 
      //call a navigation action to a prebuilt page 

    return clientAPI.executeAction(
         '/ProjectName/Actions/navigation/'+
         'NextPageNavigatio.action'); 
    }) 
 .catch(function (err) { 
 //error handling with localized message based on 
 //logon language 

  let oError = clientAPI.localizeText("ServerError') 
  //predefined in i18n model
  let pageproxy = clientAPI.getPageProxy(); 
  pageproxy.setActionBinding({ 
     "message": oError 
     //or just err object from server 
   }); 
   return clientAPI.executeAction(
   '/ProjectName/Actions/Messages/'+
   'ToastActionWithToast.action'); 
  });
}

După cum se observă mecanismul de traducere de resurse este același ca în UI5, bazat pe modelul I18n, incredibil de ușor în a crea o aplicație cross-language.

În ciuda dificultăților inițiale cu backendul, observăm că MDK se integrează perfect cu CAP atât prin acțiuni, cât și direct binding în proprietățile controalelor UI.

Deployment-ul e mult mai ușor ca în SAP Fiori. Un simplu click face ca în sub 1 minut aplicația să apară în Mobile SCVS app de pe propriul telefon. Acest app container se gasește în appstore-ul ios sau android. Sigur, pentru a avea o aplicație independentă am avea nevoie de un .ipk, .apk sau .aab. SAP oferă și acest serviciu prin Mobile Cloud Build Service integrat în Mobile Services Cockpit din BTP.

Recunosc că la început era o plăcere să dezvoltăm aplicația în SAP MDK, cel puțin așa părea la nivelul de Proof of Concept. Pe măsură ce aplicația creștea în complexitate unele din avantaje se transformau ușor în dezavantaje.

Controalele UI oferite nu păreau sa acopere toate nevoile de dezvoltare și crearea de noi controale era mult mai laborioasă ca în React sau chiar FioriUI5. Custom controls în UI5 se scriau practic singure, dar aici din scurta interacțiune cu un custom map control am realizat că am nevoie de multă rabdare și puțin nativescript, un limbaj care rulează direct pe device-ul nativ, cu access la controale și api-uri din device.

Routingul din MDK face structura aplicației mai greu de înțeles la o prima vedere, decât vechiul mecanismul din UI5 format din rute și target-uri în manifest.json. Acest lucru se simte pe masură ce aplicația crește.

Nici FioriUI5 nu era prima mea alegere ca UIFramework, dar folosindu-l nu am simțit că lupt cu framework-ul în rezolvarea unui task. Cel puțin așa am simțit încercând să customizez un control UI existent, sau să inserez reguli de formatare în binding.

Ocazional Bussines Application Studio raportează erori inexistente care dispar după o minimă investigație, doar ca în 5 minute ExplorerPanel-ul să fie roșu din nou, fără sa afecteze buildul. După câteva zile de erori false am ajuns să nu mai dau importanță Problems Panel-ului care strigă 'Lup', până inevitabil fac o eroare de sintaxă.

Dar pe departe cel mai puțin plăcut lucru este randarea inconsistentă de controale UI între IOS și Android.

Fig 4. Mobile Cloud Build.

Dar poate suntem prea duri cu MDK, multe din problemele de mai sus se pot rezolva pe măsură ce învățăm să îl folosim. Cu siguranță, la următorul proiect vom avea o experiența mai bună știind tot ce știm acum.

Celelalte probleme sunt sigur că vor fi rezolvate de echipa de dezvoltare din SAP, care este mai mult decât amabilă în a răspunde la emailuri, chiar și acelor developeri care poate nu citesc integral documentația. Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre MDK, periodic în https://community.sap.com/ apare un articol cu titlul What's new in Mobile development kit.

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects