ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 149
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 140
Abonament PDF

Securizarea performanței: ghidul IT-istului pentru o stare mentală optimă

Gabriela Chira
IT Consultant @ msg systems Romania



DIVERSE

În anul în care am împlinit 50 de ani am realizat că îi purtam pică mamei de la vârsta de 12 ani. Era o poveste legată de ceea ce eu consideram ca ar fi trebuit să facă ea atunci, dar nu a făcut, pentru mine. A fost o descoperire accidentală declanșată de o amintire în care am re-făcut mental scenariul doar ca să constat cu stupoare cât de unilaterală și parțială fusese percepția mea. O percepție subiectivă, negativă care a persistat ani de zile și a condus la nenumărate neînțelegeri și frustrări în interacțiunile mele cu ea. Ca după 38 de ani să constat că o simplă re-evaluare obiectivă a acelui moment ar fi fost de ajuns să dizolv resentimentul.

Deoarece mi-a luat o perioadă considerabilă de timp să realizez cât de copleșitoare și epuizante pot fi percepțiile subiective, bazate pe date incomplete, voi împărtăși descoperirile mele și concluziile la care am ajuns din această experiență. Dacă îți dorești să atingi performanțe susținute într-un mod armonios, fără stres și consum inutil de energie, atunci acest articol îți este dedicat.

Sunt trei aspecte care influențează o stare mentală optimă - emoțiile polarizante versus emoții sintetizante, reacții emoționale recurente și starea de flux sau flow.

Emoțiile polarizante versus emoții sintetizante

Emoțiile polarizante sunt trăiri intense, spontane, extreme și subiective. Termenul a fost folosit pentru prima dată în contextul psihologiei pentru a descrie stări emoționale contrastante, situate la cei doi poli (pozitiv ori negativ), precum: bucurie/tristețe, temeritate/frică, euforie/depresie, surpriză/anticipare, mândrie/rușine, inferioritate/superioritate, furie/calm, apatie/anxietate. Pe de altă parte, emoțiile sintetizante, așa cum le definește dr. Demartini (1), precum recunoștință, reconciliere, iubire, prezență, entuziasm și inspirație sunt emoții care reflectă trăiri echilibrate, deliberate, obiective și care te energizează.

În momentul în care te lași pradă emoțiilor polarizante, subiective, te-ai încărcat cu un exces sau un deficit, în funcție de emoție - pozitivă sau negativă. Altfel spus, te dezechilibrezi emoțional. Fiind dezechilibrat, ai două opțiuni - fie neutralizezi emoția pentru a reveni la echilibru, fie rămâi în dezechilibru, consumând resurse interne pentru a menține starea de dezechilibru.

Mecanismul sofisticat al minții tale îl poți gândi ca pe un computer. La fel cum computerul tău funcționează cel mai bine doar cu ferestrele esențiale deschise, mintea ta operează fără probleme atunci când nu este suprasolicitată cu mai multe procese. Fiecare gând sau emoție consumă memorie și capacitate de procesare, contribuind la zgomot mental care împiedică concentrarea și claritatea ta.

Închipuie-ți o zi la serviciu când mintea ta este captivată de un anumit subiect, pozitiv, cum ar fi planificarea cumpărării unei noi mașini, făcând cu neputință sa te concentrezi pe altceva. Sau atenție îți este total distrasă de vestea negativă a unui diagnostic medical grav al unui părinte. În alte zile însă, te apuci direct, fără distrageri sau efort de treburile curente. Ce face diferența?

Indiferent dacă este o experiență pozitivă (achiziția unei noi mașini) sau negative (un diagnostic medical grav), impactul asupra încărcării mentale rămâne același - și anume consumarea resurselor de spațiu (de stocare) și timp (de procesare).

Emoții polarizante recurente

Pentru a-ți menține claritatea mentală și concentrarea optimă, este esențial să adopți o rutină de resetare. La fel ca atunci când repornești un computer pentru a închide toate procesele, ai nevoie de o practică prin care să golești mintea de bagajul acumulat. Această rutină îți permite să începi de la un punct zero, eliberându-te de zgomotul mental al gândurilor și emoțiilor active, permițându-ți să te implici total în momentul prezent. Odată ce recunoști momentele în care dezechilibrul emoțional devine copleșitor și adopți o rutină proactivă pentru a-l echilibra, practicând o tehnică de respirație, de exemplu, poți îmbunătăți imediat starea mentală și productivitatea. Implementând obiceiul de a-ți reseta mintea, eliberezi spațiu în minte și poți opera la întreaga capacitate.

Stările sintetizante, de obiectivitate și echilibru, deliberate, care transcend emoțiile polarizante sunt esențiale pentru performanță. Ele te mențin pe consum minim de resurse, echilibru însemnând că încărcătura este 0, similar ca după o resetare. Câtă vreme crezi că ai făcut un accident ca în imaginea de mai sus - emoțiile sunt maxime - când constați că a fost doar o alarmă falsă/percepție greșită, sperietura trece și toate emoțiile se disipează cu repeziciune.

Există însă emoții polarizante, anxietate, suprasolicitare, teamă, pe care le experimentezi iar și iar cu obstinență. Vestea bună este că pot fi procesate și dizolvate definitiv. Prin abordarea directă a acestor emoții polarizante specifice și neutralizarea impactului lor emoțional, te eliberezi de o povară atât mentală cât și fizică, care îți consumă energia și resursele în fundal (2). Similar cum poți căra exces de greutate din cauza unor obiceiuri alimentare neinspirate sau a unei vieți sedentare, și la nivel mental și emoțional se întâmplă același lucru: porți cu tine, permanent, un exces de "greutate" prin efectele experiențelor traumatice neprocesate.

Acest exces trece o bună parte din timp neobservat pentru că este inactiv. Activarea este deseori imprevizibilă, instantanee și se întâmplă în prezența unor stimuli specifici. Emoții polarizante precum furia, frustrarea, amânarea, resentimentul sunt învățate în copilărie ca mecanisme de adaptare care se activează repetitiv în circumstanțe similare. Multe din ele pot fi dizolvate printr-o revizitare mentală a evenimentului primar care le-a declanșat și aplicarea unor tehnici precum zoom in sau out pe momentul cheie al evenimentului sau observarea imagini de ansamblu la 360 de grade. (3).

Întrebări precum:

Pot să-ți schimbe semnificativ percepția și implicit să contribuie la dizolvarea emoției repetitive.

Un alt set de întrebări, cu toate instrucțiunile de aplicare, îl găsești pe site-ul și în cărțile lui Byron Katie (4).

Subliniez faptul că aceste bagaje emoționale nu pleacă nicăieri - rămân în subteran pentru o vreme, dar sunt acolo și la fiecare activare în prezența unor declanșatori specifici, ne consumă din cele două resurse - memorie și capacitate de procesare. Și de aceea, găsirea unei modalități de a le neutraliza este esențială cât și urgentă.

Starea de flux (flow)

Termenul îi aparține lui Mihály Csíkszentmihályi, psihologul și cercetătorul care a dezvoltat conceptul de flux și a efectuat multiple studii pe această temă. Cultivarea stării de flux îți permite să obții performanțe optime în taskurile cotidiene, devenind ușor să faci față provocărilor și să excelezi în eforturile tale.

Această stare mentală îți permite să te cufunzi fără efort și susținut în muncă și să experimentezi concentrare și creativitate maxime. Imaginează-ți o stare în care timpul pare să stea pe loc, în care distragerile dispar și în care ești complet cufundat în momentul prezent. Aceasta este esența fluxului - o stare de spirit în care abilitățile tale îndeplinesc perfect provocările la îndemână, conducând la un amestec armonios de concentrare, creativitate și plăcere.

Cheia pentru a intra în starea de flux este să fii pe deplin implicat în activități care se potrivesc cu abilitățile și interesele tale, abordându-le cu entuziasm și curiozitate. Când ești pe deplin absorbit de o sarcină care nu este nici prea ușoară, nici prea dificilă, este mai probabil să experimentezi un sentiment de concentrare profundă și de bucurie. Fii atent la momentele în care pierzi noțiunile timpului și te simți complet cufundat în ceea ce faci - acesta este un semn că ești în flux.

Cu toate acestea, fii atent la potențialele capcane, cum ar fi excesul de încredere sau stresul, și alte emoțiilor polarizante care diminuează capacitatea ta de procesare. Rămânând atent la emoțiile tale, recunoscând și dizolvând emoțiile repetitive care îți împiedică fluxul, poți să navighezi mai eficient printre provocări și să-ți susții performanța.

Integrarea practică a tehnicilor menționate îți securizează nu numai performanța dar îți oferă un avantaj strategic pentru a excela în rolul tău. Prin îmbunătățirea concentrării - atât ca intensitate, cât și ca durată - vei obține rezultate mai bune, și, în plus, vei constata și îmbunătățirea relațiilor cu colegii și clienții, favorizând un mediu de lucru mai productiv și armonios. Provocările care ți-ar fi părut insurmontabile înainte, ți se vor părea dintr-o dată accesibile.

Dacă mie mi-a reușit, sunt foarte mari șanse să îți reușească și ție.

Nu te ascunde după "Nu am timp", pentru că exact asta vei câștiga în final - timp înapoi din toate potențialele drame în care nu te vei mai lăsa antrenat.

Bibliografie:

(1) Demartini Emotional Alchemy: Turning Polarized Emotions into Growth Opportunities

(2) Corpul Nu Uită Niciodată, Bessel Van Der Kolk

(3) Time Line Therapy and the Basis of Personality" by Tad James

(4) Loving What Is: Four Questions That Can Change Your Life; The Revolutionary Process Called "The Work"* by Byron Katie

(5) Flow: The Psychology of Optimal Experience, Mihaly Csikszentmihalyi

(6) Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World by Cal Newport, Jeff Bottoms, et al.

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects