Ștefan Odobleja a fost autor, filozof, medic militar, scriitor român, recunoscut ca precursor al Ciberneticii în cadrul celui de-al IV-lea Congres Internațional al Ciberneticii, care a avut loc la Amsterdam în perioada 21-25 august 1978. Din păcate, Dr. Odobleja nu a putut participa la congres deoarece s-a stins din viață câteva zile mai târziu, în 4 septembrie 1978.
Născut în 13 octombrie 1902, în comuna Izvorul Aneștilor, județul Mehedinți, Odobleja a urmat cursurile Liceului ,,Traian", în Drobeta Turnu Severin.
Fig.1 Ștefan Odobleja
,,Noi nu vedem cu ochii, ci cu mintea. Dacă mintea e goală, ochii privesc fără să vadă." - Ștefan Odobleja
În toamna anului 1922, acesta s-a înscris la Facultatea de Medicină din București, obținând o bursă la Institutul Militar Medico-Legal. A susținut teza de doctorat ,,Accidente de automobile'', 6 ani mai târziu, astfel devenind doctor în medicină și chirurgie.
În anul 1938, prin publicarea lucrării ,,Psihologia consonatistă" a luat naștere prima variantă a concepției cibernetice generalizate, demonstrând caracterul multi- și interdisciplinar al acesteia. Plecând de la psihologia consonatistă, prin studiile și cercetările proceselor din corpul uman, Odobleja a pus bazele legilor generale ale ciberneticii.
Totodată, a prevăzut apariția mașinilor de calcul și construirea mașinilor gânditoare.
Cu toate acestea, "Psihologia consonatistă" nu este o lucrare dedicată în totalitate ciberneticii și teoriei legii reversibilității, ci o operă de gândire, o filosofie a proceselor mentale și științifice, ale cărei legi generale ar fi aplicabile mai multor domenii precum științelor naturii, psihologiei, vieții economico-sociale. Este cel care introduce termenul de fonoscopie, care definea fenomenele acustice utilizate în medicină la vremea respectivă, un fel de predecesor al ecografiei. Au urmat studii și experimente ale modului în care sunetul își modifică anumite caracteristici în momentul în care traversează organismul uman. Investigațiile cu ajutorul ultrasunetelor se utilizau deja în inginerie și domeniul militar, însă nu fuseseră puse în practică, încă, în scop medical.
Fig.2 Teza de doctorat
După tipărirea celor 2 volume din "Psihologia consonatistă", la începutul anului 1939, Ștefan Odobleja a fost pus în urmărire, un an mai târziu, atât de către organele militare, cât și de către agenții siguranței naționale.
Participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial, în calitate de medic militar al regimentului 36 Infanterie, l-a marcat în mod decisiv și a strâns câteva date într-un paragraf intitulat "memoriu de război."
Anii celui de-Al Doilea Război Mondial aveau să contribuie la imposibilitatea răspândirii conținutului și a ideilor lucrării în cadrul mediilor științifice și culturale europene, cunoscând o perioadă de aproximativ 35 de ani de uitare. O primă revenire în atenția publicului a psihologiei consonatiste, i s-a datorat lui I. Oancea-Stroe și lui V. Pîrvănescu prin publicarea unei note în ziarul județului Mehedinți.
Fig.3 Livret militar
În anul 1972, a publicat lucrarea "Psihologia consonatistă și cibernetica'', apărută chiar în anul morții sale, prin care dorea să demonstreze faptul că originea ciberneticii se află în psihologie și susținea ideea că Cibernetica s-a născut în România în anul 1938.
Tot mai mulți oameni de știință de la noi din țară, de diverse specialități, au căzut de acord asupra faptului că lucrarea lui Ștefan Odobleja merită un loc deosebit în istoria ciberneticii, el fiind primul care a încercat să aplice legea reversibilității în aproape toate domeniile.
Ștefan Odobleja, Psihologia Consonantistă - Partea I, Editura Științifică și enciclopedica, București, 1982
https://mvlada.blogspot.com/2018/05/stefan-odobleja-precursor-al.html
de Ovidiu Mățan
de Mircea Talu