25 de participanţi foarte bine pregătiţi selectaţi din peste 200 de aplicaţii... un trainer internaţional... 8 antreprenori şi investitori consacraţi din România... 5 noi idei de afaceri... 5 companii responsabile care au oferit burse pentru viitorii antreprenori... 45 de parteneri care au asigurat mediatizarea proiectului şi 176 de apariţii în presa din România. Aşa arată în cifre prima ediţie a şcolii de antreprenoriat Start Me Up care a avut loc anul trecut la Predeal.
Pe parcursul evenimentului, participanţii au învăţat care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a-şi materializa propriile idei, au realizat planuri de afaceri şi au încheiat prin a-şi valida conceptul de business prezentându-l în faţa unui juriu de specialitate.
Fiecare zi a şcolii de antreprenoriat Start Me Up a fost dedicată unui anumit aspect al planului de afaceri. Astfel, participanţii au început printr-un proces de generare şi selecţie de idei, au continuat cu realizarea planului de marketing şi respectiv a planului financiar, şi au pregătit apoi planul de afaceri şi prezentarea propriului proiect.
Participanţii au avut ocazia să discute în mod direct cu unii dintre cei mai apreciaţi antreprenori şi investitori români şi să afle poveştile de succes ale acestora. Printre oamenii de excepţie care au fost prezenţi la Start Me Up se numără Peter Barta (Director Executiv Fundaţia Post-Privatizare), Dragoş Anastasiu (Preşedinte Eurolines şi TUI Travel Center), Bogdan Iordache (antreprenor serial, co-fondator How to Web), George Lemnaru (antreprenor serial, co-fondator eRepublika), Bogdan Grosu (fondator Grosu & Asociaţii), Niels Schnecker (om de afaceri, analist economic, colonel în retragere al US Air Force şi om de televiziune), sau Tiberiu Mitrea (antreprenor, fondator NaturaLact). Trainer pe toată durata programului a fost Daniel Ramamoorthy, CFO, director al companiei de investiţii Phoenix Group şi antreprenor serial.
În ultima zi a evenimentului, echipele participante au prezentat proiectele dezvoltate pe toată durata programului în faţa unui juriu de specialitate. Echipa câştigătoare a dezvoltat Boomerang, o companie de consiliere şi orientare profesională pentru elevii de liceu, şi a primit o investiţie iniţială de 2000 de euro pentru implementarea proiectului, alături de înfiinţarea gratuită a afacerii. Un premiu special pentru profesionalism a fost acordat şi cofetăriei Bartello, iar Bogdan Cange şi Vlad Tudose, participanţi Start Me Up, au primit distincţii speciale pentru curaj şi respectiv perseverenţă.
"În contextul în care ţara geme de probleme şi toată lumea aşteaptă să li se dea, voi demonstraţi că nu aşteptaţi şi vreţi să faceţi ceva. Văzându-vă pe voi realizez că există o şansă pentru România!", ne spunea anul trecut Dragoş Anastasiu, Preşedinte Eurolines şi TUI Travel Center.
Rezultatele nu au întârziat să apară şi, la un an după eveniment, impactul acestuia este vizibil. Pregătirea participanţilor a continuat prin realizarea de sesiuni lunare de mentorat, sesiuni în care tinerii au avut ocazia să stea de vorbă cu unii dintre cei mai apreciaţi antreprenori şi investitori români.
Vlad Tudose, alumni Start Me Up care a primit premiul special al juriului pentru perseverenţă, şi-a schimbat ideea iniţială de business şi a pus bazele unui start-up: Puzzled.by, o platformă online de întrebări şi răspunsuri. Puzzled.by a primit deja o finanţare iniţială de 50.000 EUR de la un grup de investitori americani de tip angel, iar start-up-ul a fost acceptat în competiţia organizată în cadrul conferinţei internaţionale Shift care are loc în Croaţia.
Pasionat de antreprenoriat, Sebastian Mărăloiu este un alt alumni Start Me Up cu o poveste remarcabilă. Se pregătea să lanseze versiunea alfa a Bring the Band, platformă care permite publicului să îşi aducă artiştii preferaţi la ei în localitate, când a identificat alături de partenerul său de afaceri o oportunitate unică: Formspring, o platformă de socializare cu peste 30 de milioane de utilizatori activi nu îşi putea susţine creşterea şi urma să se închidă. Sebi şi partenerul său au lucrat zi şi noapte pentru a profita de această oportunitate şi au reuşit să lanseze două săptămâni mai târziu YouReply, o platformă dezvoltată cu o investiţie iniţială de 50$ care are în prezent peste 14.000 utilizatori.
Poveştile de succes pot continua. Fie că îşi dezvoltă în prezent propriile start-up-uri sau că acumulează experienţă pentru a deveni în viitor antreprenori, Start Me Up a deschis orizonturi şi a schimbat vieţi. Ca urmare, echipa Akcees se pregăteşte de cea de a doua ediţie a proiectului care va avea loc în perioada 21 - 27 iulie la Pensiunea Speranţa din Predeal. Reţeta succesului este păstrată şi de această dată: un trainer internaţional, antreprenori şi investitori români de succes, participanţi de claitate şi o experienţă care nu ar trebui ratată de nici un tânăr care îşi doreşte să pornească la drum pe cont propriu.
Ineditul acestei ediţii constă însă în organizarea unei campanii naţionale de promovare a antreprenoriatului: Caravana Start Me Up. Intre 20 iunie și 4 iulie, echipa Akcees va susţine workshop-uri despre antreprenoriat în 8 oraşe din România şi va aduce în faţa audienţei antreprenori care au reuşit. Pentru Akcees, vara asta stă sub semnul antreprenoriatului! Pentru tineri, este vara în care au şansa de a învăţa cum să-şi transforme visele în realitate!