ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 137
Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 136
Abonament PDF

450 de miliarde de requesturi HTTP lunar disponibilitate globală 99.99%

Ionuț Lupșan
Software Architect @ ConnatixPROGRAMARE

Călătoria Connatix înspre un nivel de disponibilitate a serviciilor de 99.99% la nivel global este presărată de multe lecții învățate pe parcurs.

Înainte de a explora în detaliu provocările fiecărei etape, este necesară menționarea unor aspecte specifice companiei care au avut o influență majoră asupra deciziilor luate de-a lungul timpului:

Secțiunile următoare vor prezenta evoluția în timp a infrastructurii care suportă deservirea celor 450 de miliarde de HTTP requests la nivel global împreună cu factorii interni/externi care au determinat tranziția către etapa următoare. Fiecare etapă adaugă atât complexitate la nivel de aplicație și de infrastructură, cât și costuri adiționale.

Etapa 1: Kubernetes + AWS

Unul din tiparele frecvente de rulare în AWS Cloud a serviciilor web care au nevoie de un nivel mare de disponibilitate este reprezentat de combinația Kubernetes Deployment/Service + Kubernetes HAProxy Ingress Controller într-un cluster AWS EKS + AWS Elastic Load Balancer.

Elasticitatea instanțelor serviciilor web este asigurată automat de Kubernetes HPA (auto-scalarea pe orizontală a podurilor) în funcție de gradul de utilizare al procesorului și/sau al memoriei.

În momentul de față, numărul total de instanțe variază între 70 și 150, privind ciclurile zilnice ale traficului web. În acest fel este prevenită supraîncărcarea serviciilor.

Pentru a asigura disponibilitatea serviciilor și pe parcursul actualizărilor, o altă funcționalitate din Kubernetes vine în ajutor: Rolling Upgrade (actualizări graduale). Astfel, se adaugă treptat instanțe de aplicație cu noua versiune, iar, pe măsură ce acestea încep să deservească HTTP requests, instanțele vechi sunt retrase.

Acest proces este posibil datorită unor reguli stricte din procesul de dezvoltare care necesită ca oricare două versiuni consecutive (care ar putea rula în paralel la un moment dat) să fie compatibile pentru aplicațiile client care efectuează HTTP requests.

Etapa 2: AWS Multi-AZ (zone multiple de disponibilitate)

Un cluster Kubernetes este asociat cu o regiune geografică în AWS Cloud. Fiecare regiune beneficiază de trei zone de disponibilitate care pot găzdui servere, fiecare dintre ele având propria sursă de energie, propriul sistem de răcire, respectiv propriile legături la nivel de rețea. Ele pot asigura astfel redundanță în caz de avarii localizate.

Pentru a putea beneficia la nivel de aplicație de acest aspect, este necesară configurarea rețelei asociate cu clusterul Kubernetes a mai multor subneturi. Fiecare subnet este asociat cu o zonă de disponibilitate diferită, ceea ce permite ca instanțele EC2 din cluster să fie inițializate în zone diferite, păstrând, în același timp, interconectivitatea.

Efectele secundare se regăsesc, de obicei, și în factura serviciilor Cloud, deoarece transferul de date între zonele de disponibilitate generează costuri adiționale, pe când transferul de date în cadrul unei singure zone este gratuit.

Etapa 3: Multi-Cluster + CDN

Dacă în etapa anterioară am îmbunătățit disponibilitatea serviciilor, în cazul avariilor cauzate de către furnizorul serviciilor de Cloud (AWS), există în continuare scenarii în care erorile umane cu impact catastrofal pot fi cu greu evitate. Atât schimbări la nivel de aplicație, cât și la nivel de infrastructură pot afecta imediat toate instanțele care deservesc HTTP requests, fără a avea soluții de rezervă.

Abordarea noastră pentru diminuarea rapidă și cu complexitate cât mai redusă a acestor riscuri a fost crearea unui cluster Kubernetes adițional care să preia o parte din HTTP requests. Am ales o configurare Active-Active (ambele seturi de instanțe ale serviciilor web gestionează un număr relativ similar de HTTP requests), care aduce următoarele beneficii:

Pe lângă modificările necesare în procesul de dezvoltare și de livrare etapizată a funcționalităților, apare un nou element de complexitate: unde decidem în ce cluster ar trebui să ajungă un HTTP request?

Un răspuns parțial la prima întrebare, "Unde?", este "Nu într-un singur loc", tocmai pentru a evita un potențial punct unic de eșec pentru toate requesturile.

Implementarea finală a constat în a redirecționa primul request HTTP de la începutul fiecărei sesiuni către serviciul de Global Load Balancing. Astfel, decizia de alegere a unui anumit clusters-a luat în peste 200 de locații din întreaga lume, cât mai aproape de utilizator, cu o latență minimă.

Motivul pentru care doar primul request HTTP din fiecare sesiune fost gestionat de către Global Load Balancer ține de costurile suplimentare semnificative care ar fi putut fi generate de luarea acestei decizii pentru fiecare din cele 450 de miliarde de HTTP requests.

Alte aspecte care necesită clarificare sunt raționamentul pentru care nu am optat pentru o configurare de tip Active-Passive sau de ce am ales să distribuim o proporție relativ egală a traficului web între cele două clustere.

Explicația este aceeași pentru ambele: în caz că unul din aceste clustere nu mai funcționează corect, celălalt trebuie să aibă deja suficiente instanțe de aplicație pentru a putea prelua instant restul de trafic redirecționat.

Această redirecționare se efectuează de la nivel de Global Load Balancer, fie automat, în funcție de indicatori de integritate ai serviciilor, fie manual, în cazul perioadelor de mentenanță.

Etapa 4: Multi-Region

Rularea instanțelor de aplicație în mai multe regiuni geografice aduce, la rândul ei, atât avantaje, cât și extra complexitate și costuri.

Printre avantaje regăsim:

În ce privește elementele de complexitate și costuri adiționale, putem enumera:

O alternativă la redirecționarea de HTTP requests prin intermediul Global Load Balancer este folosirea serviciului de DNS, care poate decide în funcție de geolocație și indicatorii de integritate ai serviciilor către cel mai apropiat cluster.

Dezavantajul major al acestei soluții este cache-ul înregistrărilor de tip DNS realizat de diferitele aplicații sau browsere care nu țin cont întotdeauna de durata de viață prestabilită (TTL). Astfel se reduce semnificativ controlul asupra destinației fiecărui HTTP request, uneori fiind necesare minute sau chiar ore pentru redirecționarea întregului trafic web comparativ cu redirecționarea care se produce instantaneu în cazul soluției alese de noi.

Concluzii

În 2023 am reușit să păstrăm disponibilitatea serviciilor Connatix la un nivel peste 99.99%. Soluțiile alese de noi nu reprezintă o rețetă universală, însă, cu siguranță, sunt o poveste de succes care nu se oprește aici. Etapa următoare va explora redundanță la nivel de Global Load Balancer.

Impactul întreruperii temporare a serviciilor este diferit pentru fiecare companie, ceea ce automat duce la o multitudine de decizii și implementări alternative, în funcție de complexitatea adăugată și costurile suplimentare generate.

NUMĂRUL 134 - AI & HyperAutomation

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO