Articolul de față prezintă câteva din beneficiile utilizării metodologiei Agile în viața de zi cu zi în domeniul IT. Elementul de comparație este cea mai utilizată metodologie până pe la începutul anilor 2000, metodologia Waterfall, cea în care mulți dintre noi au lucrat și continuă să lucreze.
În compararea oricăror două entități se utilizează de obicei criterii de evaluare comune. În acest caz vom vedea cum pot fi caracterizate celedouă metode de lucru în funcție de: modul lor de a se adapta la schimbările continue ale cerințelor inițiale ale unui proiect, capacitatea de respectare a termenelor de livrare, calitatea produsului livrat și predictibilitatea evoluției proiectului pe parcursul acestuia, atât sincronic cât și diacronic.
Așadar:
Tabelul de mai jos sintetizează informațiile prezentate în această primă parte.
Voi prezenta în cele ce urmează trei contexte de lucru în care am utilizat metodologia Agile.
Datorită implementării eficiente a metodologiei Agile la nivel de companie și a gradului înalt de cooperare între membrii echipei, coroborate cu o disciplină model și asigurarea unei activități de QA de cea mai înaltă clasă, acesta poate fi un exemplu ideal pentru conferința a cărei temă centrală este Agile, "Even mamooths can be agile".Toate aspectele specific metodologiei (negocierea inițială, întâlnirile zilnice, pair programming) funcționau cu o precizie elvețiană. Prin urmare, modelul Agile este utilizabil la nivel de corporații și echipe cu un număr mare de membri.
În acest caz, aș putea spune că valoarea produsului livrat s-a datorat în cea mai mare parte disciplinei de care a dat dovadă echipa, entuziasmului specific vârstei (o medie de vârstă sub 30 de ani) și deschiderii membrilor de a învăța și a pune în practică lucruri noi. Confirmarea valorii echipei și a produsului livrat s-a întâmplat într-un moment de decizie a continuării colaborării. Reprezentanții clientului au decis fără echivoc continuarea colaborării cu această echipă, care atunci a primit mai multe voturi de încredere din afara companiei decât dinăuntrul ei.
Acesta este un exemplu în care tranziția de la metodologia folosită anterior spre Agile s-a făcut cu dificultate. Din această cauză, eficiența procesului de livrare a avut de suferit și valoarea produsului final a fost la nivel mediu. Câțiva dintre membrii echipei au făcut cu greu trecerea spre noua modalitate de lucru, iar disciplina a fost un capitol sensibil, nu foarte ușor de gestionat.
Tabelul de mai jos sintetizează informațiile incluse în partea a doua a articolului.
La întrebarea dacă metodologia Agile e bună, răspunsul ar fi următorul: metodologia Agile e foarte bună, dar e alergică la context. Ține foarte mult de deschiderea echipei care utilizează Agile, disciplina ei, dorința reală de a învăța lucruri noi și de a le aplica.
Dacă ar fi să ne gândim la întrebarea clasică dacă metodologia Agile e mai bună față de Waterfall putem spune că aduce câteva beneficii însemnate față de Waterfall și că rezultatele oferite de fiecare țin mult de disciplina echipei care le utilizează.
Prin urmare, pentru lumea în continuă schimbare în care ne aflăm, o lume care vrea să aibă vizibilitate cât mai bună asupra lucrurilor, putem spune că metodologia Agile e mai potrivită prin claritatea și gradul de siguranță pe care le oferă.