ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 137
Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 133
Abonament PDF

Dialog cu un newcomer în oraș - interviu cu Virgil Năstase

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software MagazineINTERVIU

ING Hubs este prezent în Cluj din 2022. Ce fel de proiecte se realizează și de ce este un concept diferit față de companiile clasice de servicii în IT?

ING Hubs România oferă servicii tehnologice în cadrul ING Group. Astfel, compania noastră contribuie la procesul de îmbunătățire și uniformizare a experienței clienților ING la nivel global.

În 2015, am început ca un hub de dezvoltare software în cadrul ING, însă ne-am extins portofoliul pentru a include mai multe servicii și competențe în domeniul dezvoltării software, managementul datelor, risc și conformitate nefinanciară, audit și operațiuni de retail.

Din 2022, compania operează din două locații: București și Cluj-Napoca. În acest moment avem peste 1600 de specialiști IT și profesioniști în domeniul riscului și operațiunilor. Competențele IT au în continuare cel mai mare impact în activitatea companiei.

Virgil Năstase - IT Area Lead Channels @ ING Hubs România

Dezvoltăm o varietate de produse tehnologice bancare, de la aplicațiile de banking pentru utilizatorul final - precum echivalentul HomeBank folosit de ING Olanda, Belgia și Luxemburg - la componente IT reutilizabile cum ar fi serviciile generice de autentificare, autorizare, messaging, respectiv aplicații de agregare și analiză a datelor tip data-lake sau aplicații pentru financial markets. Principalii diferențiatori sunt standardele profesionale de dezvoltare foarte înalte, precum și proiectele cu nivel ridicat de complexitate. De asemenea, nu facem leasing de personal, ci echipele noastre construiesc și livrează aplicații integrate sau module ale aplicațiilor, de la agregarea cerințelor până la rularea aplicației finale în producție.

În contextul actual care este abordarea lucrului de acasă față de venitul la birou?

Atât în biroul din Cluj, cât și în București, lucrăm în sistem hibrid în care fiecare echipă în parte își definește interacțiunile, în acord cu nevoile specifice. Compania oferă angajaților posibilitatea de a lucra de acasă sau de la birou, fiecare echipă având libertatea de a-și stabili propriul mod de lucru, îmbinând lucrul la distanță și cel de la birou.

Nu impunem un număr minim de zile pentru prezența la birou, însă proiectele complexe se construiesc în echipă, iar performanța echipelor este direct proporțională cu calitatea relațiilor dintre membrii ei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am deschis un birou în Cluj-Napoca, acela de a oferi un spațiu în care colegii să se cunoască, să colaboreze și, de ce nu, să se și distreze.

De asemenea, începând cu luna ianuarie am implementat sistemul de lucru de patru zile pe săptămână pentru care colegii pot opta în mod voluntar. Acest format este în linie cu filosofia companiei bazată pe flexibilitate și aduce un plus de confort pentru colegi, conform feedbackului lor din perioada de testare.

Care sunt tehnologiile folosite în proiectele voastre?

Dezvoltările la care lucrează și colegii din Cluj-Napoca sunt scalabile la nivelul întregului grup ING, având un impact global. De exemplu, milioane de clienți din Olanda, Belgia și Luxemburg folosesc aplicațiile omoloage Homebank, dezvoltate și în ING Hubs. Pentru zona de aplicații web dezvoltăm microservicii în Java, Kotlin, Spring Boot, Kafka, iar frontendul acestora este dezvoltat de colegii noștri folosind Java Script, HTML, CSS +, Web Components, Litelements, respectiv dezvoltare nativă Android cu Kotlin și IOS cu Swift. Creștem și în zona de ops cu expertiză pe Linux, AzureDevops, Kubernetes. Pentru zona de data management, stackul tehnic se bazează pe SQL, PLSQL, Datastage, IBM Cognos, Hadoop, PowerBI.

Cu ce diferă piața de IT din Cluj față de cea din București?

Există o dezbatere continuă pe tema rivalității și a diferențelor dintre Cluj-Napoca și București, atunci când vine vorba de ecosistemul IT, însă multe argumente se bazează mai degrabă pe stereotipuri. Cu toate acestea, observ câteva elemente de diferențiere. Din perspectiva mea, Clujul este un oraș mai efervescent, iar sectorul start-up pare foarte bine reprezentat și activ, în special în zone de nișă precum crypto, ceea ce oferă un plus de diversitate și indică un spirit antreprenorial dezvoltat. Concurența pe piața muncii din Cluj este puternică - ceea ce duce la mișcări rapide ale oamenilor. Un aspect pozitiv pe care aș vrea să îl evidențiez este faptul că mediul universitar este foarte bine dezvoltat și conectat la mediul de business.

Când să ne așteptăm la următorul eveniment ING Hubs?

Pentru noi este important să construim o relație de substanță în comunitatea IT din oraș și să avem ocazia de a ne cunoaște mai bine. Evenimentele și conferințele pe care le organizăm oferă această ocazie și nu au un caracter de recrutare. Intenția noastră este de a stabili aceste punți de legătură în urma cărora comunitatea își poate forma o imagine mai clară despre cine suntem, ce facem și cum interacționăm.

De exemplu, în urmă cu câteva luni, ING Hubs a organizat în Cluj-Napoca un meet- up pe tema ChatGPT, AI și Machine Learning, care a fost bine primit de public și a generat discuții interesante. Următoarea oportunitate de a ne întâlni cu comunitatea de IT din Cluj-Napoca va fi pe 11-12 octombrie, în cadrul Voxxed Days. Ne bucurăm să participăm la acest eveniment din nou și să interacționăm cu profesioniștii din industrie, să schimbăm idei și să ne inspirăm reciproc. De asemenea, avem în plan ca anul viitor să fim mai activi în această direcție și să punem pe agenda evenimentelor noastre subiectele relevante pentru industrie.

La ce să ne așteptăm pe termen mediu și lung de la ING Hubs?

Dorim să replicăm în Cluj aceeași creștere sănătoasă pe care am avut-o în București în ultimii opt ani. Credem în creșterile organice, sustenabile și, pentru etapa de dezvoltare în care ne aflăm, căutăm oamenii care pot pune bazele și pot contribui la formarea unui mediu de lucru sănătos și profesionist.

Vorbim despre profesioniști capabili din punct de vedere tehnic și cu intenția de a se dezvolta alături de noi și de a construi pe termen lung, dar și complementari valorilor și culturii companiei. Această strategie implică timp, însă ea stă la baza unei organizații sănătoase. Ne dorim ca în următorii trei ani să extindem echipa din Cluj-Napoca și să consolidăm echipe autonome care să poată livra componente end-to-end.

NUMĂRUL 134 - AI & HyperAutomation

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO