ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 132
Abonament PDF

Agilitatea, excelența tehnică și designul bun

Corina Kertesz
Agile Coach @ Agile++



MANAGEMENT


Companiile de software locale par să folosească în cea mai mare parte Agile. A vedea ca agile coach că pășim cu toții în aceeași direcție a agilității este încurajator. Dar e destul de evidentă legătura dintre excelența tehnică și agilitate?

Cum folosesc eu termenii agilității

Am remarcat că mulți colegi din IT folosesc Agile și Scrum interschimbabil. În rândurile următoare, voi distinge între ele și voi folosi acești termeni și variațiile cu definițiile următoare:

Revenind la afirmația de la începutul articolului de față, despre echipele noastre locale care afirmă că folosesc Agile, este important de nuanțat că, în urma unei analize mai detaliate, se deduce că, de fapt, ele folosesc Scrum. Se pare că acesta a devenit frameworkul Agile preferat în comunitatea noastră.

Scrum și excelența tehnica

Frameworkul Scrum oferă un cadru structurat, dar flexibil, pentru dezvoltarea de produse și colaborarea eficientă a echipei. Scrum definește în special "ce" face echipa, stabilind rolurile, ceremoniile regulate și artefactele, cum ar fi backlogul produsului și sprinturile. Pe acest schelet, echipa adaugă pașii care fac, ca prin procesul pe care îl urmează, să creeze un produs aliniat scopului echipei.

Este important de menționat că Scrum în sine nu face referire explicită la craftsmanshipul tehnic. Cu toate acestea, abordarea agilă nu se limitează doar la aspectele de planificare și dezvoltare a produsului, ci include și preocuparea pentru calitatea și excelența tehnică a produsului final.

Sursa: https://vincentdnl.com/drawings/technical-debt

Filozofia Agile, care stă la baza Scrum și a altor metode Agile, este orientată către "cum" muncim, prețuind colaborarea, adaptabilitatea și livrarea continuă de valoare pentru clienți. Principiile și valorile Agile oferă îndrumări pentru a ne ghida în modul în care abordăm dezvoltarea produselor și interacționăm în cadrul echipei. Unul dintre principiile din Agile Manifesto afirmă că "Atenţia continuă pentru excelenţă tehnică şi design bun îmbunătăţeşte agilitatea.". Așadar, excelența și designul sunt piloni pentru agilitate, deoarece un cod bine scris, modular și ușor de întreținut permite echipei să răspundă rapid la schimbări și să livreze extinderea produsului în mod consecvent.

Spațiul dintre frameworkul Scrum și excelența tehnică este completat de echipă cu pași de proces care încearcă să cuprindă și principiul de excelență menționat de filozofia Agile. E important să recunoaștem că echipa de dezvoltare este stakeholderul răspunzător pentru calitatea codului atât de acum, cât și cea viitoare. Luați cu munca de zi cu zi, tindem să uităm că echipa are și alți stakeholderi decât cei care aproba bugetul sau cei care plătesc facturile. Iar, în practică, am întâlnit confuzie legată de recunoașterea și legitimitatea acestei responsabilități a echipei. Dar când vine vorba de calitatea codului și excelența tehnică, echipa e cel mai bine plasată să-și asume aceasta responsabilitate. Colegii noștri tehnici și echipele noastre pot să devină artizani ai software-ului doar asumându-și această răspundere și îmbunătațindu-și abilitățile și cunoștințele continuu, ca să poată aplica cele mai bune soluții.

Cum putem susține excelența tehnică

Ca lideri, scrum masteri și agile coachi care promovăm agilitatea, cade în sarcina noastră să ne susținem colegii tehnici în a-și dezvolta abilitățile specifice. Stabilind că ei au această responsabilitate, noi trebuie să ne asigurăm că au contextul și resursele să-și îndeplinească această îndatorire. În calitate de agile coach, eu le reamintesc de practici care țin de excelența tehnică, prezente în alte metode Agile, de exemplu, în Extreme Programming (XP), din care multe practici care au devenit deja un standard.

Tot din poziția de agile coach, pe lângă susținerea curentă a echipei, încerc să-mi fac munca în așa fel încât să le transfer cât mai multe abilități de self management. Una dintre ambițiile agilității fiind aceea de a avea echipe care se autoorganizează. Am această evoluție în gând cu fiecare interacțiune: în discuții unu la unu, în ghidarea ceremoniilor sau când îi educ despre metode, practici sau exemple Agile. Urmăresc nu doar rezultatul rezolvării problemei cu care se confruntă în acel moment, ci și să înțeleagă motivația din spatele unei abordări sau a alteia. Fac toate astea cu convingerea că autodirecționarea învățării și evoluției colegilor mei e cea mai bună cale către excelență.

Un alt aspect fundamental pentru promovarea atât a excelenței, cât și a agilității e învățarea continuă. Învățarea nu e menționată direct în Scrum și nici în Agile, însă adaptarea la schimbare și îmbunătățirea continuă pe care o căutam cu fiecare retrospectivă nu poate fi prezentă decât cu ajutorul ei. Văd stimularea învățării ca fiind esențială în munca mea de agile coach și o leg de responsabilitatea mea de eliminare a impedimentelor cu care se confruntă echipa la nivel organizațional. Desigur, fiecare companie are deja un framework de învățare mai mare sau mai modest, mai formal sau informal. Însă îmbunătățirea accesului la aceste resurse și activități va crește participarea colegilor noștri. În consecință, această susținere îi va ajuta să-și dezvolte și excelența lor tehnică.

Îmbunătățirea frameworkului de învățare poate însemna diferite lucruri în diferite companii. O mică investigație cu privire la acest aspect poate să se soluționeze cu mai multe idei despre ce putem îmbunătăți în contextul fiecăreia. Fac și cercetarea mea, dar îmi întreb și colegii tehnici. Acestea sunt genul de întrebări pe care eu le pun:

În experiența mea, răspunsurile la astfel de întrebări și atenția la ce suport de învățare au colegii nevoie au scos la iveală nenumărate oportunități. Unele au fost aplicabile imediat, cu costuri neglijabile pentru companie. Altele au necesitat documentarea unor proceduri deja existente. Însă cu schimbări mici, am reușit destul de repede să mobilizez câteva zeci de oameni să înceapă activ să învețe lucruri noi și utile. S-au înscris la cursuri sau conferințe tehnice, limbi străine folositoare la muncă, certificări și au început să citească mai mult.

Stimularea învățării este un efort care dă rezultate pe termen lung, dar în contextul în care trăim, care se schimbă tot mai repede, e nevoie ca fiecare dintre noi să evolueze și să-și perfecționeze abilitățile. Întreaga organizație se va putea adapta la schimbare în repetate rânduri doar cu astfel de eforturi. Concluzia certă e că promovarea excelenței tehnice în fiecare dintre rolurile noastre va rezulta în mult mai multă valoare pentru clienții noștri, compania noastră și pentru fiecare dintre noi.

LANSAREA NUMĂRULUI 148

Agile Craftsmanship

joi, 24 Octombrie, ora 18:30

Colors in Projects (București)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile Leadership &
Ways of Working

miercuri, 30 Octombrie, ora 18:00

ING Hubs Romania (Cluj)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects