ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 131
Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 131
Abonament PDF

O zi în fabrica ultraconectată. Folosirea dashboardurilor pentru măsurarea și îmbunătățirea proceselor industriale

Péter Török
Machine Integration Expert @ AccentureDIVERSE

Salut, sunt Peter și îți urez bun venit în fața fabricii noastre, ACME INC ! Am auzit că ești interesat de UX/UI în industrie și m-am gândit că îți fac un tur al fabricii noastre, ca să înțelegi mai bine unde și de ce folosim interfețe și dashboarduri. Ai auzit zicala ,,ceea ce nu poate fi măsurat, nu poate fi îmbunătățit" ? La noi, tot ce se întâmplă în fabrică este logat, afișat, analizat și îmbunătățit.

Chiar aici la intrare avem câteva afișoare simple, care arată câte zile au trecut de la ultimul accident de muncă în fabrica noastră. Suntem foarte mândri că imediat ajungem la un an de la ultimul incident! La dreapta lor vezi și un afișor care indică numărul de locuri libere din parcare. Și de acesta suntem mândri deoarece indica faptul că avem destule locuri pentru toate mașinile. Aceste afișoare au fost create fără a se fi pus accentul pe aspecte estetice, scopul lor este pur de informare. De aceea, sunt doar niște panouri cu LED care afișează un contor. Dar își fac treaba, îți arată niște informații utile, care pot fi înțelese de oricine.

Hai să mergem la recepție! Aici vezi cel mai impresionant dashboard pe care îl avem în fabrica noastră. Scopul lui este atât afișarea informațiilor, cât și de a impresiona vizitatorul. O echipă întreagă a lucrat la crearea acestui afișor, au folosit React pentru a-l programa. O să vezi o multitudine de informații afișate despre ce și cât producem, câtă energie solară am generat, câtă apă am reciclat, câte piese defecte am produs și câte din ele puteau fi salvate. (Știi și tu că degeaba producem, dacă nu producem sustenabil.)

Fig.1 - Dashboard de la intrare, Fabrica Arctic, Ulmi

Pe lângă asta, sunt poze și statistici cu cine s-a alăturat echipei noastre în ultima vreme, cu ultimul team building și multe altele. După cum observi, acest afișor este pur informativ. Tu, ca utilizator, poți doar să vezi informația afișată pe el, dar nu poți interacționa cu el, datele afișate pe el fiind populate automat după ce sunt citite din diverse sisteme. În cazul acestui afișor partea de UX/UI are o importanță deosebită. În acest caz, nu doar informația contează, dar și cum o prezinți.

Acuma, că ne-am înregistrat la recepție, ai ajuns și tu pe un afișor, unde se pot vedea câți vizitatori avem în fabrică, scopul și durata vizitei lor. Dar stai liniștit, acest dashboard este vizibil doar printru cei care lucrează la recepție.

Facem câțiva pași și îți arăt una din cele mai moderne și eficiente linii pe care o avem. Am ajuns la această performanță aplicând zicala pe care am menționat-o mai sus: ceea ce nu poate fi măsurat, nu poate fi îmbunătățit. Aici, noi încercăm să măsurăm tot și să îmbunătățim tot.

Vezi acele monitoare care sunt fixate pe tavan? Se numesc Andon Panels. Denumirea vine din limba japoneză, însemnând candelabru de hârtie. Poate avea mai multe forme: cele mai simple fiind luminile pe mașină care indică statusul mașinii, cele mai complicate sunt dashboardurile. Dashboardurile ca UX/UI sunt foarte bine gândite, arată cele mai importante informații legate de linia de producție. Acestea sunt afișate într-un mod minimalist, ca să fie cât mai ușor de înțeles de oricine. Orice perturbație pe linia de producție care apare aici, poate fi văzută, înțeleasă și remediată de aproape oricine de pe linia de producție. Andon dashboardurile arată statusul liniei: poți să vezi ce model se produce azi, OEE-ul liniei (Overall Equipment Efectiveness = Availability x Performance x Quality), care este cantitatea pe care linia o poate produce și unde suntem la momentul de față. Dacă cumva linia încetinește, cantitatea actuală devine mai mică decât cantitatea așteptată și apare o atenționare că ceva nu funcționează cum trebuie.

Fig. 2 Andon Panel, Fabrica Arctic, Ulmi

Dacă vii după mine, o să remarci două tipuri de panouri ce sunt folosite de operatori și team leaduri. Un tip este fix, celălalt este pe tablete, și este mobil, dar ambele afișează aceeași interfață. De aici, avem control asupra liniei de producție. Putem schimba ce se produce pe linie, putem chema un operator sau tehnician în caz de defecțiune, putem solicita instrucțiuni la fiecare pas al producției. Într-un cuvânt, avem vizibilitate totală asupra unei părți sau a întregii linii. Interfața se schimbă în funcție de cine îl folosește. Un operator nu va putea efectua aceleași operațiuni ca un team lead. Aceste schimbări se fac în funcție de cine este logat pe device-ul respectiv. Și aici interfața este curată, minimalistă, cu informații clare și precise, la fel și controalele. Ca tehnologie, la interfața pe Fig. 3, s-a folosit SAPUI5, ceea ce este un JavaScript framework, și librării UI, cu ajutorul cărora se pot crea aplicații web.

Fig. 3 - Interfață team lead

Poate ai observat că toți team leads au același smartwatch. Pe acest device le apar toate informațiile importante instant. Dacă o mașină intră în avarie sau dacă cineva are nevoie de ajutor pe linie, un mesaj apare pe ceas cu informațiile relevante. În același timp, ei pot să verifice pe ceas toate informațiile relevante legate de procesul de producție.

Înainte să pleci, mai vreau să îți arăt o interfață care devine din ce în ce mai populară: ochelarii AR (augmented reality). Cu ajutorul acestora, operatorul poate vedea atât linia de producție, cât și informații relevante despre produs, statusul mașinii, instrucțiuni despre cum să repare orice defecțiune și multe altele. Ochelarii din Fig. 4 rulează un Android și programul a fost scris în Flutter. Programul se poate rula atât pe Android, cât și pe iOS.

Fig. 4 - Detecție de piese defecte cu ochelari AR

Drept concluzii, aș afirma următoarele:

Sper ca ți-a plăcut la noi și ai învățat câte ceva despre rolul dashboardurilor într-o fabrică. Îmi pare rău că nu am avut mai mult timp, dar te mai așteptăm la noi pentru a putea continua discuția noastră. De pildă, putem vorbi despre cum îi ajută interfețele de connected worker pe tehnicieni să rezolve defecțiunile mai repede ori chiar despre conceptul dark factory care nu mai implică dashboarduri pe linia de producție pentru că nu există operatori care să se uite la ele. La cât de repede se dezvoltă industria, sunt sigur că vom vorbi și despre teme inovatoare despre care nici nu am auzit încă!

Conferință

NUMĂRUL 131 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO