Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să fii designer, să creezi ceva nou în fiecare zi? Fie că ești dezvoltator, florăreasă, bucătar, educatoare la grădiniță, răspunsul este același pentru toată lumea. Este frumos, de nedescris și este stresant și iritant. Una peste alta, această profesie are dezavantajele și punctele sale forte.
Să începem cu faptul că există mai multe tipuri de design: design grafic, design UI, design UX, design în mișcare, design interior, design 3D și putem continua. Sunt foarte diferite între ele, dar există un lucru care este comun tuturor și anume regulile și legile. Așa e, designerii nu lucrează doar pe principiul "Îmi place asta și asta e bine". Evident, estetica și simțul frumosului joacă un rol important în execuția unui proiect, însă există reguli convenite care sunt valabile în toate proiectele, care formează o bază comună și leagă diferitele sub-discipline. Ca să nu mai vorbim că ele fac interfețele mai ușor de utilizat și realizează mai multe conversii (în cazul publicității sau al designului grafic), deoarece publicul țintă le poate consuma și digera mai ușor.
În rândurile de față voi valorifica experiența mea profesională de designer UI/UX sau UX/UI cu un background consistent în design grafic. Indiferent pe care dintre cele două le- ai alege, cred că sunt inseparabile. În numerele următoare ale acestei publicații, voi scrie o serie de articole despre principiile de bază ale fiecăruia, respectiv relația dintre cele două sau ce fac în timpul unui proiect.
Aceste două domenii au scopuri foarte diferite, fiecare captivându-mă dintr-un anumit motiv. Designul grafic îți oferă șansa de a-ți flexibiliza creativitatea și de a crea orice dorești, fie că este vorba despre un logo, un poster ori un design pentru rețelele sociale. Este un tip de design care nu are prea multe constrângeri, fiind în continuă evoluție, cu tendințe, provocări, idei și abordări care apar în fiecare an. Așa că, dacă simți că vrei să te exprimi, să dai ceva oamenilor și, în același timp să creezi, să te distrezi, să rezolvi problema cuiva, acesta este domeniul pentru tine. Datorită acestui domeniu, care m-a interesat din timpul studiilor universitare, am obținut o perspectivă asupra multor alte domenii ale designului și, în curând, am putut comuta între ele.
După doi ani, am început să lucrez în UI/UX design, care, în esență, se traduce prin crearea de interfețe de utilizator și experiențe de utilizator pentru web și aplicații. Deși designul grafic îți permite să fii creativ și să creezi, trebuie să ții cont de faptul că majoritatea din timp lucrezi pentru altcineva cu gusturi, viziuni și așteptări complet diferite. Așa că se poate simți foarte ușor că noi suntem creionul și ei mâna. Cu designul UI/UX, acest sentiment a fost mult diminuat, pentru că, așa cum am afirmat anterior, în fiecare domeniu de design există anumite reguli, legi universale și adiacente care fac mult mai ușor să ne atingem obiectivele și să rezolvăm problemele. Designul UI/UX este genul de design în care aceste reguli și legi sunt alfa și omega. Firește, ca designeri, este treaba noastră să rezolvăm problemele clientului, să creăm ceva utilizabil, util și fezabil, dar nu trebuie să uităm că, în spatele funcționării umane, există reguli și psihologie. Așa că nu este de mirare că această sub-categorie de design pune procesul de proiectare la un nivel logic și nu emoțional.
După cum am subliniat, cele două domenii au abordări complet diferite, dar ambele se bazează pe fundamente și reguli vizuale. Aceste reguli sunt contrastul, ierarhia, echilibrul, spațiul alb, accesibilitatea, claritatea și alte lucruri conexe care vor fi explicate mai târziu. Așa cum scopul designului UI/UX este de a rezolva o problemă, designul grafic funcționează într-un mod similar, dar vrea să vândă. Designul grafic se referă la elemente vizuale de mare intensitate și la a face totul să arate perfect și convingător și, în mod similar, UI/UX nu se sfiește de asta, dar nu este prioritatea. Știați că legea esteticii este că utilizatorii cred că interfețele, aplicațiile și site-urile web mai frumoase și mai atrăgătoare sunt mai ușor de utilizat? Unul este un lup în haine de oaie, celălalt este o oaie crescută printre lupi. Scopul este diferit, instrumentele sunt foarte asemănătoare, așa cum puteți vedea în majoritatea proiectelor, deoarece designul nu înseamnă doar realizarea unui buton sau finalizarea fundalului unui poster. Este un proces în continuă schimbare și adaptiv și, indiferent de tipul de design, există o mare intersecție între ele, care are latura pozitivă de a face mult mai ușoară înțelegerea diferitelor expresii și situații. Ne oferă diversitate.
de Péter Török