ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 131
Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 131
Abonament PDF

Beneficii moderne: Acțiunile

Irina Rotaru
HR
@SkobblerDIVERSE

Atractivitatea pieței de muncă în sectorul tech a cunoscut numeroase evoluții în perioada boomului sectorului IT și continuă să o ia pe cărări din ce în ce mai sofisticate. În mare parte aceasta a fost justificată de beneficiile acordate, simple la început și din ce în ce mai complicate în momentul de față. Unul dintre acestea, dintre cele mai popularizate în ultima perioadă, este Restricted Stock Option Plan.

De principiu, acțiunile sunt un instrument relativ simplu și vechi în lumea financiară - prima bursa de valori s-a deschis în Amsterdam la începutul anilor 1600- însă, puțini dintre noi am avut curajul să-l includem în portofoliul personal sau familial. Motivele evitării sunt mai multe, de la un nivel ridicat de lipsă de educație financiară până la lozinca mult iubită "Cashul este rege".

Job Berckheyde, Bursa din Amsterdam (1670); Sursa: wikipedia.org

Cu toate acestea, companiile internaționale inclusiv sau, mai ales, cele din sectorul tech includ într-o proporție ridicată acțiunile ca parte din pachetul de compensare. Au motivele lor întemeiate de a spori interesul angajaților în deținerea de acțiuni - hârtii de valoare reprezentând cota parte de proprietate în cadrul acelei companii, prin care angajatul devine coproprietar.

Ce sunt acțiunile?

În primul rând, acțiunile vin sub mai multe nume, le veți întâlni ca acțiuni (shares), RSU-s (Restricted Stock Units) sau stock. Tranzacționarea se desfășoară pe bursele de valori, publice sau private, naționale ori internaționale prin intermediul unui broker. În zilele noastre, aceasta se traduce prin accesul la o platformă de brokeraj online unde îți poți urmări portofoliul. Pentru a oferi un plan de acțiuni, compania nu trebuie, neapărat, să fie publică (listată la bursă), întrucât există multe companii care practică un sistem intern de tranzacționare.

În al doilea rând, instrumentele financiare dezvoltate de companii sunt multiple, nu la fel de sofisticate ca acelea care au dus la căderea Lehman Brothers în 2008, dar suficient încât să te "amorțească" puțin.

Numărul instrumentelor financiare nu sunt epuizate de aceste trei exemple, deoarece le-am amintit doar pe cele mai populare. Adevărul este că acțiunile oferă o gamă largă de posibilități care poate fi utilizată creativ de companiile internaționale.

Alături de întreaga diversitate a instrumentelor prezentate mai sus, un alt aspect foarte important se referă la taxare.

Ce facem cu taxele?

Pentru a înțelege mai bine sfera taxării, recomand să o privim prin lentilele câtorva principii:

Principiu 1:

Acțiunile, sub orice formă vin ele, sunt un beneficiu. Ca și orice beneficiu din legislația românească, acestea se taxează similar salariului.

Principiu 2:

În legislația românească există noțiunea de Stock Option Plan (Legea 225/2015, Cap III, Art. 7, pct 39) care reglementează acordarea de acțiuni și oferă un tratament special, scutit de taxe în cazul în care planul de acțiuni satisface toate cerințele de mai jos:

 1. Programul este inițiat în cadrul unei entități juridice.

 2. Beneficiarii sunt angajați, administratori și/sau directorii entității juridice sau entităților afiliate.

 3. Beneficiul este acordat într-un mod gratuit sau la un preț preferențial.

 4. Conform programului să existe cel puțin un an între data acordării dreptului (Grant Date) și data intrării în drepturi (Vest date).

Principiu 3:

Orice beneficiu monetar (profit) obținut în urma tranzacționării acțiunilor, fie în cadrul companiei, fie independent de ea, se taxează cu impozitul pe venit (10%) și suporta plata contribuțiilor sociale. Ne referim aici la momentul vânzării (Sell date) sau conversiei acțiunilor în cash.

Exemple există multe: în cazul unor programe obișnuite de acordare de acțiuni, se trece prin toate principiile de mai sus pentru a vedea care se va aplica. Nu întotdeauna se poate aplica principiul 2, SOP-ul legislației românești, pentru ca intervin acele 12 luni între data promisiunii (Grant Date) și data intrării în drepturi (Vest date), care trebuie dovedite.

De exemplu, dacă angajatorul ne promite un pachet de acțiuni la angajare cu vesting la aniversare, data angajării nu reprezintă Grant Date. În orice companie publică, procesul de acordare de acțiuni necesită un lung șir de aprobări și, de cele mai multe ori, documentul oficial ce cuprinde Grant Date este emis cu o întârziere de cel puțin două săptămâni. Pe când Vest date, rămâne data angajării.

În cazul acordării ESPP-uri, beneficiul taxabil este calculat în funcție de diferența de preț dintre prețul pieței în ziua cumpărării și prețul cu discount oferit de către companie. Taxele fiind suportate de către angajat (mai aduci niște bani de acasă), acest instrument este mai greu de înțeles și necesită niște calcule detaliate pentru a înțelegere profitabilitatea. Din nou, se poate aplica scutirea de taxe conform SOP, dacă se îndeplinesc condițiile de mai sus, dar mai ales condiția celor 12 luni între începerea programului și ziua achiziției acțiunilor.

Cât privește răspunsul la întrebarea ce facem cu taxele... Plătim taxele la primirea acțiunilor. De obicei, angajatorul este cel care se ocupă de calcul și virament, iar, după ce vindem acțiunile, completăm declarația unică, o depunem la ANAF și viram noi taxele pe profitul obținut. Declarația se face anual, pe anul anterior în care s-a produs vânzarea.

De exemplu, dacă am vândut în anul 2022 unul sau mai multe pachete de acțiuni, declarația unică se va depune din ianuarie 2023 până în 25 mai 2023. Declarația va include toate vânzările de acțiuni, atât cele în urma cărora a rezultat profit, cât și cele în urma cărora a rezultat pierdere. Taxele vor fi calculate doar pentru profitul total realizat.

Pot vinde pe pierdere?

Pierderea în cazul de față se referă la situația în care am primit acțiunile și am plătit taxe la un preț mai mare decât le-am vândut. De exemplu, dacă pachetul de acțiuni a fost acordat (Vest date) la un preț de 10\$ per acțiune și taxat ca atare, apoi l-am vândut la un preț de 8\$ per acțiune. Deși teoretic este o pierdere și, prin urmare, nu mai datorez taxe după vânzare (Sell date), declarația totuși, trebuie depusă.

Privind toată partea de taxare și algoritmii care vin pentru a înțelege profitabilitatea unui instrument, apare automat nevoia de a explica efectul psihologic al acordării de acțiuni.

De ce acțiuni?

Din perspectiva companiilor, acțiunile sunt un instrument extrem de util în ceea ce privește retenția și implicarea. Am văzut multe situații în care Vest Date a avut o influență asupra deciziei cu privire la data demisiei.

În același timp, orice acțiune crește sentimentul de participare a angajaților în succesul companiei. Fiind parte din acționariatul firmei și având automat un interes mai mare ca aceasta să reușească, avem mai multă disponibilitate pentru a depune un efort mai mare și o atitudine mai implicată. Probabil că nu vom fi neapărat invitați la ședințele de board... Dar să nu uităm să privim lucrurile și din perspectivă economică și să ținem cont că scopul firmelor este să facă profit. Acțiunile sunt un mod practic pentru companii de a recompensa angajații fără să afecteze cash-flow- ul companiei.

Care sunt avantajele mele?

Cred că în primul rând diversificarea finanțelor personale. Acțiunile ne oferă într-un mod direct posibilitatea să ieșim din cercul vicios al vieții din salariu, permițându-ne să avem și un alt fel de fond de venit, care pe termen lung poate sponsoriza diverse cheltuieli - cum zicea un coleg - "mi-am închis creditul la casa din acțiuni".

Din perspectiva percepției personale, acțiunile, de obicei, nu înlocuiesc salariul, ci vin ca un avantaj extra acordat de către companie.

Valoarea acțiunilor este variabilă, în funcție de mișcările pieței de capital, iar pachetele de acțiuni pot valora mai mult sau mai puțin într-un anumit moment. Cert este faptul că pe termen lung, mai mult de cinci ani, piața mobiliară urcă.

Evoluția indicilor de pe piața internațională arată o creștere anuală medie de 9% calculat la ultimii 15 ani (vezi S&P 500), iar indicele reprezentativ al pieței românești, BET, arată o creștere anuală medie de 12%. Ca o comparație, cea mai mare dobândă la termen la economii a fost în medie de 2%.

Pentru mine, acțiunile reprezintă o posibilitate de învățare, acea educație financiară de care nu am beneficiat în școală și în familie.

Conferință

NUMĂRUL 131 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO

Irina Rotaru a mai scris