Dezvoltarea componentei User Experience (UX - experiența utilizatorului) joacă un rol decisiv în succesul produselor digitale. Pe măsură ce devin din ce în ce mai conștiente de impactul UX asupra aplicațiilor, organizațiile adoptă o abordare centrată pe individ în dezvoltarea UX, cu accent pe nevoile și dorințele utilizatorilor finali. Popularitatea Inteligenței Artificiale (AI) oferă oportunități de a îmbunătăți procesul UX. Acest articol explorează beneficiile și limitările AI în procesul de dezvoltare UX. De asemenea, vom prezenta câteva tooluri disponibile pentru designeri.
Este dificil să simplificăm conceptul AI. Conform lui Yang, "ceea ce noi numim AI în limbaj comun se referă la mai multe tehnologii deconectate (ex. arbori de decizie, claificatori Bayes, computer vision etc.). Limita tehnică a AI, chiar și în comunitățile de cercetare este disputată și evoluează continuu. Mai mult, o înțelegere a AI care să ducă la acțiuni concrete este cel mai probabil diferită de definiția tehnică ce determină avansul algoritmilor".
"Designerii trebuie să înțeleagă capabilitățile și limitările unei tehnologii pentru a ști ce posibilități de design oferă acestea."(Yang, 2020).
Avem un proces customizat pentru fiecare proiect, efectuând doar activitățile de UX necesare. Aplicăm o abordare structurată și metodică pentru a livra informație la scară largă cu atribute de calitate ghidate de principiul consecvenței.
Procesul de dezvoltare UX se bazează pe o metodologie stabilă de livrare a rezultatelor pe întreg ciclul de viață al unui proiect. Metodologia definește principalele activități și responsabilități pentru fiecare fază a acestui ciclu.
Nu este vorba de o structură rigidă, ci de o listă scurtă de activități și recomandări cheie care permit designerilor să livreze un înalt nivel de calitate pentru fiecare proiect.
De asemenea, acest proces de dezvoltare este asemănător unui organism viu care evoluează pe parcursul timpului. Această flexibilitate permite o evoluție constantă și adaptare la noi tehnologii. Evoluția AI oferă acces designerilor acces la tooluri care au potențialul de a revoluționa procesul de design UX. AI oferă posibilitatea de a procesa volume mari de date, de a oferi design predictiv, de a automatiza sarcinile de lucru consumatoare de timp și de a analiza testele efectuate cu utilizatori reali.
Fiecare pas al procesului de design poate fi afectat de prezența tehnologiei AI:
Cercetare și analiză UX - Beneficiile AI în UX includ design predictiv, timp redus de dezvoltare și acuratețe sporită. Algoritmii AI pot fi folosiți pentru a prezice cum interacționează utilizatorii cu interfețele și pentru a oferi designerilor date și informații pe baza cărora să opteze pentru un anume design. Mai mult, AI poate automatiza sarcini de lucru ce consumă mult timp, ceea ce le permite designerilor să se concentreze pe activități strategice.
Design conceptual și vizual - Algoritmii AI pot procesa și analiza volume mari de date, oferind informații legate de comportamentul și preferințele utilizatorilor. Algoritmii pot genera și sugestii de design pe baza datelor utilizatorilor: palete de culori, stiluri tipografice sau alte elemente de design. Mai mult, AI poate automatiza activități precum: redimensionarea imaginilor, corectarea culorilor, optimizarea distribuției în pagină a elementelor și chiar generarea de design pentru site-uri web și aplicații mobile. Toolurile bazate pe AI pot genera componente wireframe, prototipuri, fluxuri de utilizare și design final.
Este important să cunoaștem limitările utilizării AI în UX și UI: prezența prejudecăților (bias), lipsa creativității, limitările tehnice, lipsa contextului. Este crucial ca orice tool AI să fie folosit fără a se pune în paranteză creativitatea și intuiția umană, singurele ce pot merge dincolo de aceste limitări.
AI poate fi un tool puternic, dar este important să începem cu lucrurile de bază și să integrăm AI în procesul de design. Acest lucru le permite inginerilor să învețe cum să folosească AI eficient și să înțeleagă care sunt limitările acesteia.
AI funcționează cel mai bine când este folosit ca asistent al creativității și al intuiției umane. Algoritmii AI oferă sugestii pe baza datelor și poate automatiza sarcini de lucru de rutină, dar designerii sunt cei care trebuie să opteze pentru versiunea finală și să decidă cum folosesc informația disponibilă.
Algoritmii AI fac predicții și iau decizii pe baza datelor de antrenament. Designerii trebuie să țină cont de calitatea și acuratețea datelor de antrenament.
Algoritmii AI pot genera design și pot face predicții legate de comportamentul utilizatorului, dar este important ca aceste predicții să fie validate prin raportare la testele efectuate cu utilizatori reali.
Algoritmii AI pot deveni învechiți sau pot produce preziceri lipsite de acuratețe odată cu trecerea timpului. Designerii trebuie să evalueze și să îmbunătățească algoritmii AI pentru ca aceștia să producă rezultate corecte și eficiente.
Mai jos găsiți câteva exemple de tooluri AI care sunt menite să facă întregul proces de creație și dezvoltare mai rapid, mai eficient, mai accesibil pentru orice designer, indiferent de nivelul de cunoștințe deținut.
Este vorba de un model de limbaj dezvoltat de OpenAI. Acest model a fost antrenat pe un corpus mare de texte, astfel încât să poată genera răspunsuri cât mai asemănătoare răspunsurilor umane dacă i se adresează o întrebare. Poate fi folosit pentru diverse sarcini de lucru ce au la bază procesarea limbajului natural. Un exemplu este generarea de conținut. Poate oferi idei, surse de inspirație, fluxuri de lucru, specificații sau criterii de acceptare pentru funcționalități.
Este vorba de un model generativ de imagini dezvoltat de OpenAI ce poate produce imagini de calitate înaltă, pe diferite teme, pe baza unei descrieri de tip text. Designerii pot integra imaginile generate direct în proiect sau le pot folosi ca sursă de inspirație pentru varianta finală.
Acest tool permite transformarea schițelor efectuate pe hârtie în cod HTML. Acest tool folosește computer vision și machine learning pentru a analiza schița și a traduce designul original în cod.
Acest tool simplifică crearea de animații pentru UI. Designerii pot selecta două cadre, iar toolul va crea o animație care permite tranziția de la un cadru la altul.
Acest tool analizează un design pentru a determina gradul său de accesibilitate, performanță sau fiabilitate tehnică. Designul este scanat, apoi se generează un raport ce evidențiază problemele posibile, astfel încât acestea să fie abordate înainte de a obține produsul final.
Acest tool automatizează crearea componentelor UI, precum butoane și icoane. Designerii pot selecta o singură instanță a unei componente, iar toolul va analiza proprietățile acelei instanțe și va genera o componentă reutilizabilă în procesul de design.
Acest tool este o platformă de design bazată pe AI care permite utilizatorilor să creeze design UI doar introducând o descriere a ceea ce se dorește în limbaj natural. Toolul utilizează NLP (Natural Language Processing) și AI pentru a înțelege intenția utilizatorului și pentru a genera un design cât mai apropiat de specificații.
Toolurile AI menționate mai jos funcționează pe baza algoritmilor de machine learning pentru a analiza date, a identifica tipare și a face predicții legate de cel mai bun mod de a crea interfețe de utilizator și experiențe de utilizare. Toolurile pot fi folosite pentru a automatiza sarcini de lucru de rutină, pentru a grăbi procesul de design și pentru a oferi asistență de specialitate.
Viitorul AI în designul UX este promițător. Totuși, designerii trebuie să fie la curent cu tendințele și noutățile în domeniu și să includă AI în munca lor pentru a crea experiențe excepționale de utilizare.
Oferim mai jos câteva exemple legate de modul în care AI va influența UX.
AI va juca un rol vital în personalizarea experienței utilizatorilor pe baza comportamentului, a preferințelor și a datelor lor demografice.
AI va fi folosit pentru a prezice cum interacționează utilizatorii cu interfețele și pentru a oferi asistență în luarea de decizii.
Toolurile bazate pe AI vor automatiza sarcinile de lucru rutiniere, oferind designerilor mai mult timp pentru activități strategice.
Apariția asistenților pe bază de voce și a dispozitivelor casnice vor determina designerii să ia în calcul noi forme de interacțiune: control prin voce, control prin gesturi.
Sistemele de design ce folosesc AI pentru a se adapta la nevoile și preferințele clienților vor deveni din ce în ce mai uzuale.
AI va fi folosit pentru a analiza și a înțelege emoțiile utilizatorilor, dar și pentru a oferi experiențe mai empatice, mai intuitive.
AI va juca un rol hotărâtor în crearea de experiențe complete între dispozitive precum telefoane inteligente, laptopuri sau dispozitive casnice inteligente.
AI va continua să evolueze, contribuind semnificativ în dezvolatarea UX-ului.
AI este o prezență constantă în viața noastră. Menirea acesteia este de a ne face viața mai bună. Iată câteva exemple:
Netflix folosește algoritmi AI pentru a recomanda programe TV și filme pe baza istoricului de vizionare. Este modul în care funcționează și motorul de recomandări de la Amazon.
Soluțiile includ: funcționalitatea Autocomplete din motoarele de căutare, text predictiv pe dispozitivele mobile. Funcționalitatea Autocomplete de la Google prezice ce vor căuta utilizatorii pe baza comportamentelor lor de căutare anterioare.
Soluțiile includ: comenzile bazate pe voce din cadrul dispozitivelor casnice smart, interfețele alternative pentru utilizatorii cu probleme de vedere, aplicațiile chatbot destinate suportului. Asistenții virtuali precum Siri sau Alexa folosesc AI pentru a seta alarme, a trimite mesaje, a da telefoane fără a folosi mâinile.
Tehnologia bazată pe voce, precum Siri sau Alexa ajută persoanele cu dizabilități să navigheze dispozitivele mai ușor.
Aplicațiile Chatbot ce au la bază AI pot interacționa cu utilizatorii în timp real, oferind acestora o experiență mai interesantă și mai antrenantă. Interefețele interactive includ aplicațiile Chatbot, aplicațiile pentru educație, aplicațiile fitness cu experiențe de gamification.
Google Analytics utilizează AI pentru a analiza datele utilizatorilor, traficul web și datele demografice ale audienței. Google Analytics, Mixpanel monitorizează comportamentul și preferințele utilizatorilor la nivel de site-uri web și aplicații.
Funcționalitățile de verificare a scrierii (spell check) și de corectare automată a greșelilor (autocorrect) în editoarele de text folosesc AI pentru a reduce numărul de erori. Toolurile ce identifică automat greșelile de cod funcționează similar.
Amazon folosește AI pentru a recomanda produse pe baza istoricului de căutare și de cumpărare a clienților săi: flux de informații personalizat pe social media, recomandări dinamice de produse pe site-uri e-commerce.
Waze folosește AI pentru a oferi actualizări din trafic, în timp real, dar și pentru a oferi conducătorilor auto sugestii de rute alternative, notificări și alerte în cadrul aplicației, hărți actualizate.
Toolurile ce au la bază AI, precum Sketch.AI automatizează sarcini de lucru precum redimensionarea și formatarea, reducând astfel efortul manual.
General vorbind, AI are potențialul de a îmbunătăți procesul de dezvoltare UX, dar este important să luăm în considerare implicațiile etice, folosind AI responsabil pentru ca IA să aibă un efect pozitiv în societate.
Algoritmii AI sunt antrenați pe date, iar, dacă datele se bazează pe prejudecăți (bias), algoritmii vor produce rezultate bazate pe aceste prejudecăți. Designerii trebuie să țină cont de aceste prejudecăți și să le reducă sau chiar să le elimine.
Algoritmii AI colectează și procesează volume mari de date de la utilizatori. Prin urmare, este important ca aceste date să rămână private și sigure. Designerii trebuie să implementeze metode prin care datele să își păstreze caracterul privat și sigur chiar și atunci când se folosește AI.
Algoritmii AI pot fi greu de înțeles, iar procesul prin care acești algoritmi iau decizii poate fi opac. Designerii ar trebui să facă eforturi pentru a face algoritmii AI cât mai transparenți și mai ușor de înțeles pentru ca utilizatorii să îi poată folosi cu încredere.
Algoritmii AI pot avea un impact semnificativ în viața oamenilor, ceea ce îndeamnă la analiza implicațiilor etice. Designerii trebuie să își asume responsabilitatea pentru rezultatele produse ca urmare a aplicării algoritmilor AI, să diminueze daunele și să maximizeze impactul pozitiv.
În concluzie, AI are potențialul de a revoluționa procesul de dezvoltare UX prin furnizarea de asistență și soluții extrase dintr-un volum mare de date, dar și prin automatizarea sarcinilor de lucru intens consumatoare de timp. Totuși, este important să înțelegem limitările și modul de utilizare a toolurilor AI fără a ignora creativitatea umană și intuiția.
Acest articol a prezentat o vedere de ansamblu a beneficiilor și a limitărilor AI în UX, cu accent pe toolurile disponibile designerilor și pe modul în care experiența utilizatorului este influențată de evoluția AI.