ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 128
Abonament PDF

Experts Panel – Trenduri în 2023

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine



PROGRAMARE


Am povestit despre trend-urile din acest an la evenimentul de lansare al numărului 127 / ianuarie al revistei TSM. I-am avut ca invitați pe:

Cum a început anul pentru voi?

Gabriel Sobolu: Anul a început în forță. Anul 2023 seamănă foarte mult cu 2020 din punct de vedere al gradului de scepticism legat de investițiile în proiecte IT. Dar cei care au deja proiecte în desfășurare nu renunță la ele. Vedem o continuare și o accelerare a trendurilor de pe piață și din tehnologie.

Nora Dobre: Nu am simțit trecerea din 2022 în 2023. Solicitările clienților interni și externi sunt ample, continue și solide. Mergem înainte în ritm alert. Parcă ne lipsește o pauză. Clienții cer în continuare standarde perfecte aplicate în proiectele lor.

Cornel Ștefanache: Anul a început la fel cum s-a terminat. Pe plan personal, lucrez la trei produse open-source. Efervescența din piață nu am simțit-o. Din contră, produsele noastre au atras atenția și a existat o grabă să realizăm prezentări sau întâlniri. Tragem tare și vedem mult optimism în rândul colegilor și al clienților.

Simona Bonghez: Suntem agitați. Simțim efervescența din piață, doar că noi o simțim cu incertitudine foarte mare. În schimb, lumea se agită, nu neapărat cu un scop precis.

Cornel, ce părere ai de actuala calitate a ChatGPT? Crezi că vom vedea îmbunătățiri în versiunile următoare?

Cornel Ștefanache: Nu știu dacă vor crea o variantă peste GPT4. Pentru cazul limitat pentru care a fost creat, ChatGPT satisface destul de bine nevoile. În mare, ChatGPT a fost o soluție pentru Chatbot. În curând, vom avea o adopție a acestei soluții la nivelul produselor. De exemplu, acest AI va fi introdus în toată suita Microsoft. Probabil că în curând vom scrie în Excel "Generate a table with X columns showing people demographics", iar Excel va genera acest tabel. Va crește interactivitatea în ceea ce privește folosirea limbajului natural. Generative AI nu va pleca nicăieri și este o tendință clară. În ianuarie anul acesta a fost publicat Backend GPT, un alt model generativ preantrenat care satisface interogări de API. Se trimit interogări API către un server, nu există logică de backend, există un storage și se persistă și se procesează datele înapoi către un frontend sau un client. Este un prim pas pentru introducere de conținut și logică generativă în business.

Ești ancorat în sfera de business și IT din Cluj. Ce trenduri vezi pentru 2023?

Gabriel Sobolu: Vedem o cerere mare a clienților pentru zona cloud, aspect susținut și de marii furnizori care și-au pierdut răbdarea cu migrarea benevolă.

Simona, îți adresez aceeași întrebare.

Simona Bonghez: Noi ne-am jucat. Dan Suciu i-a cerut AI-ului să îi scrie o poveste despre implementarea Agile. A cerut o poveste de succes, apoi o poveste de coșmar. Poveștile au ieșit foarte bine. Mai interesant este pasul pe care îl fac universitățile. Eu lucrând cu mediul academic, observ acolo o agitație. Lupta extremelor este interesantă. Unele universități învață studenții cum să folosească AI, iar altele interzic folosirea AI. În zona academică, universitară, ne așteaptă niște experiențe foarte frumoase cu ChatGPT. Pe partea HR, vedem o dorință a HR-ului de a lucra Agile. HR-ul nu mai dorește să îi ajute pe angajați doar într-un anumit mod, ci vor să învețe să lucreze și ei folosind aceleași principii. Subit, nu doar că îi ajuți pe cei din business, ci le înțelegi provocările legate de modul de lucru.

Nora, cum vezi responsabilitatea în zona de AI?

Nora Dobre: Voi da un exemplu personal, cumva și din perspectiva mea actuală de doctorand. Și eu m-am consultat cu cineva și am întrebat dacă am voie să folosesc asistența AI ca să finalizez un articol. Ca business, suntem departe de a folosi anumite componente AI responsabil. Ca să revin la ce a spus Gabriel, migrarea spre cloud va fi și aceasta o provocare, inclusiv din perspectiva HR.

Cornel, cum vezi proprietatea intelectuală din perspectiva AI?

Cornel Ștefanache: Cea mai mare problemă de proprietate intelectuală a generat-o programul Copilot. Au fost foarte multe organizații care au cerut eliminarea codului sursă scris de ei din setul de date de antrenament al companiei. Să nu adoptăm AI-ul ar însemna să facem calculele înapoi pe hârtie sau să folosim o hartă în locul unui smartphone. Când vine vorba de artă, avem o problemă foarte gravă de proprietate intelectuală, deoarece această artă este antrenată pe proiecte create de om.

Cornel, acum câțiva ani vorbeam de Autonomous Driving foarte mult. Acum zicem că nu vom trece prea repede la nivelul 5 și vorbim mai degrabă de Automated Driving. Vom vedea acest lucru și la nivel de AI/ChatGPT sau ar trebui să ne așteptăm la schimbări majore?

Cornel Ștefanache: Aș dori să vorbesc puțin de Autonomous Driving. Am avut șansa să particip anul trecut la o competiție de aviație în numele unui client. Am participat la panelul celor de la Airbus care au creat drone autonome. În același timp, la conferință erau și drone pilotate de oameni. Cei de la Airbus au spus că nu vor pune AI în spatele acestor drone sau încă un om care să coordoneze flota de drone. În zona aceasta se încearcă evitarea AI-ului.

Gabriel, care sunt efectele post-pandemie în zona de business? Se va schimba modul de muncă?

Gabriel Sobolu: Modul de lucru hibrid este o realitate de facto. Nu vom putea obliga lumea să vină înapoi la birou. Ne-a permis să ne extindem dincolo de limitele geografice. Ne ajută foarte mult și adoptarea metodologiei Agile. Accentul pe valoare este foarte ridicat. Vedem trecerea de la Software Engineer la Product Engineer. Munca de Software Engineer nu se termină atunci când am făcut deploy. Oamenii sunt din ce în ce mai interesați de valoarea adăugată a codului pe care îl produc.

Simona, spune-ne mai multe despre conferința Mammouth. Ce vom vedea anul acesta?

Simona Bonghez: Are loc pe 9 martie și mă bucură mult ce a spus Gabriel. Conferința de anul acesta Casa de Agile (inspirată de Casa de Papel) preia două teme: managementul de produs și scalarea. Ambele au nevoie de o anumită maturitate. Vom aborda și problema value streams, adică vom sublinia cât de importantă e trecerea de la "I did my job" la "We managed to deliver the expected results". Nu contează dacă ți-ai făcut bucățica, dacă ea nu se vede ca valoare și rezultat.

Nora, ce părere ai despre concursuri și gamification în 2023? Ce carte ne recomanzi?

Nora Dobre: Sunt extrem de utile, în special în cadrul companiei. Avem chiar acum un sistem participativ de recompense. Recomand Seven Secrets of World's Most Enduring and Employee-Focused Organizations de Josh Bersin.

Vedeți o răspundere a ChatGPT/AI în safety critical systems? Cine ar răspunde penal și financiar pentru bugurile introduse?

Cornel Ștefanache: Nu văd o adopție cu ceea ce ChatGPT este azi. Nu văd o adopție în 2023, eventual o adopție personalizată. Mai degrabă văd folosirea ChatGPT pentru a genera atacuri cu scopul de a valida sisteme. Nu văd ChatGPT ca o sursă care să prevină atacurile.

La ce să ne așteptăm în 2023 - 2024?

Gabriel Sobolu : Vom vedea o concentrare a eforturilor în zona de cloud, AI, date, hiperautomatizare a businessului, adopția Blockchain și securitatea cibernetică.

Simona Bonghez : Agile este metodologia care domină industria IT și vom vedea că aceasta se va extinde și în alte zone. Nu vor mai exista companii care să trateze componenta IT ca ceva distinct de viața de zi cu zi. Nu cred că va fi o revoluție Agile, dar companiile vor adopta acele practici care sunt utile într-o companie.

Nora Dobre: Prioritară va fi crearea sentimentului de apartenență prin orice mijloace. Să creăm o membrană prin diverse metode și să reușim să stabilim o conexiune bună cu angajatul.

Cornel Ștefanache: AI-ul va fi din ce în ce mai adoptat în business. Microsoft a făcut-o deja. NVIDIA urmează să o facă.

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects