ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 123
Abonament PDF

Experts Panel – Hyperautomation

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine



PROGRAMARE


În cadrul evenimentului de lansare a numărului 122 al revistei Today Software Magazine, domeniul abordat la panel a fost Hyperautomation. Ne-am bucurat să răspundem la întrebările publicului atât prezent în sală, cât și în online. I-am avut alături de noi pe următorii invitați:

Vă rog să vă introduceți printr-o scurtă descriere.

Maria Irimiaș: Am pornit în călătoria cu RPA acum trei ani ca Solution Architect, iar de doi ani încerc să gestionez aria pe care o creștem în cadrul Accesa RaRo.

Andrei Stan: Acum lucrez ca RPA Consultant, însă am lucrat și ca developer în zona de Dot and Sharepoint, apoi am trecut către un rol de developer în RPA, pentru ca mai târziu să continuu în sfera de consultanță.

Sergiu Wittenberger: Lucrez la UiPath unde mă ocup în special de partea de Document Understanding, iar principalul meu obiectiv, în ceea ce privește și echipa, este să dezvoltăm o soluție cât mai simplă de a extrage datele din documente. De un an avem deja o soluție în RPA, și anume un template cu care, în 20-30 de minute, - dacă ai puțină experiență în RPA- îți poți extrage destul de simplu datele din document.

În ce domeniu se încadrează proiectele de RPA?

Sergiu Wittenberger: Depinde. Eu am avut norocul să dau de foarte multe proiecte în care aveam nevoie de diverse tehnologii. De exemplu, dacă se găsește un bug sau clientul are o platformă mai ciudată și nu merge să o automatizezi cu RPA, poți găsi alte soluții, pentru că, în cazul acesta, ai nevoie de cunoștințe și în alte limbaje de programare. Iar noi ne ducem spre Python, .NET, C#, JavaScript.

De ce se numește Hyperautomation și nu Automation și care sunt trendurile în această zonă?

Maria Irimiaș: Automation stă la baza pe care ulterior clădim, pentru că aduci AI, Integration Services, Process Mining, Continuous Analysis. Este ca și cum ai clădi o arhitectură, pornind de la RPA-ul aflat la bază, apoi începi să hiperaccelerezi. În ceea ce privește trendurile, a început de ceva timp o accelerare automată a automatizărilor și există o nevoie de a automatiza. Tehnologia evoluează și ea. Prin urmare, pot fi perspective diferite în ceea ce privește tendințele, de exemplu privind limbajele, adică ce poate intra pe RPA, pot fi din zona de AI și lista continuă. Hyperautomation este nemăsurabil. Va fi prezent în orice industrie în care e nevoie.

Cum vedeți diferența dintre Power Automate și UiPath?

Andrei Stan: Pe lângă diferențele de costuri evidente, să zicem per licențe, roboți, utilizatori și așa mai departe, există și diferențele dintre ceea ce face de fapt ca aceste tehnologii să fie performante. UiPath se pricepe la automatizat aplicații Legacy cu o variantă de automatizare web destul de bună, iar Power Automate are o integrare mult mai bună în ceea ce înseamnă web, servicii și Custom API's, pe care le poți prelua și utiliza în diferite moduri. Cam aceasta cred că este diferența cea mai mare.

Sergiu Wittenberger: Nu sunt în totalitate de acord, pentru că am făcut și automatizări destul de complexe bazate numai pe API, cum ar fi toată partea de Document Understanding menționată anterior. Fie că e Ui, fie că e PA, nu am văzut vreo soluție pe care să nu o putem dezvolta până la capăt. Într-adevăr, nu am folosit Power Automate, deci pot avea doar o părere subiectivă.

Din perspectiva performanței acestor sisteme, câte procese pot rula deodată?

Maria Irimiaș: Depinde. Un robot rulează 24 de ore din 24 și să nu îl confundăm cu robotul din automotive. Acesta este unul software, ca un serviciu care lucrează sub Windows și care poate lua un proces de automatizare odată. Poți avea X roboți, așadar poți să rulezi un număr variabil de procese, în funcție de cât durează o automatizare și de cât de mare este procesul de business.

Cu ce tooluri există integrări în momentul de față?

Andrei Stan: Putem să ne gândim la RPA ca la un API, deci poți arunca orice în el, astfel încât să îți iasă oricum un rezultat.

Din experiența voastră, care este toolul de RPA cel mai complex?

Andrei Stan: Din experiența mea personală, într-adevăr nu am lucrat cu toți furnizorii și serviciile pe care le oferă, dar UiPath are o ușurință de integrare și un development destul de puternic.

Maria Irimiaș: Ca și OS, dacă UiPath era până de curând numai Windows, acum ultimele actualizări îl fac să fie CrossPlatform. Power Automate e Windows și există și alți competitori cum ar fi Blue Prism care funcționează la început și cu Linux, Automation Anywhere. Aceștia sunt primii patru.

Sergiu Wittenberger: În general, majoritatea automatizărilor se fac pe Windows, dar sunt anumite lucruri pe care vrem și depunem eforturi ca să mergem pe Linux. Când zic Linux nu mă refer la a deschide studioul în Linux, ci run-time-ul să fie în Linux, în special în ceea ce privește Serverless Robots.

Cum se implementează un test pentru a verifica dacă procesul automatizat e corect?

Andrei Stan: În general, când definim un proces alături de stakeholderii de la clienți avem o documentație destul de exhaustivă în care definim exact ce va face robotul respectiv cu un lux de acuratețe. Iar pe lângă aceste documente, avem și un test plan în care noi le arătăm care sunt rezultatele pe care ar trebui să le aibă. Există bineînțeles și o perioadă în care rulăm testele respective împreună cu clientul fie manual, fie automat și se primește un 'accept' pe acele rezultate.

Cum convingi un business că automatizarea funcționează și oferă rezultatele promise?

Maria Irimiaș: Încercăm să expunem capabilitățile, după care le spunem că, pentru a înțelege exact ce problemă au, e nevoie să o identificăm. Poți în primele etape să îi arăți un raport preliminar, înainte să meargă în producție, pe care el poate să îl accepte, după ce îl verifică, urmând să ruleze într-un mediu UAT pe o perioadă stabilită de comun acord, care simulează producția și verifică dacă interpretează corect datele, dacă sunt excepții ș.a.m.d.

Sergiu Wittenberger: Noi folosim tailuri în care tu îți pui costurile și mai există câteva variabile pe care trebuie să le introduci, ca mai apoi să îți calculeze Return on Investment și așa poți vedea, de exemplu, că ai o acuratețe de 90% pe OCR, de 85% pe extragerea datelor, că ai făcut 1000 de pagini într-o zi, când ție îți ia cinci zile să faci acel număr de pagini, probabil. Și brusc ți se poate calcula acel ROI pentru diferite cazuri.

Dacă avem nevoie de Ui în aplicații Legacy, cum se explică atunci focusul îndreptat înapoi spre API? La început era un trend în zona de RPA, adică Ui automation, iar acum toolurile, inclusiv UiPath au schimbat direcția și au revenit la API. Care e motivul?

Andrei Stan: Cumva oglindește ce s-a întâmplat și cu aplicațiile de zi cu zi. Și ele au început cu Ui, după care am evoluat spre API-uri, pentru că asta ne-a trebuit și asta ne folosește. Deseori întâmpini exact aceeași situație în care trebuie să faci ceva legat de niște API-uri. De altfel, avem mulți roboți în producție care sunt exclusiv tratați ca niște API-uri de la care doar dorești un răspuns, iar cea mai ușoară cale de a face asta este UiPath. Asta a fost cumva evoluția normală a tehnologiei pentru că există diferite nevoi. Așa a fost și la început: am automatizat produse Legacy, am introdus în SAP intrări din facturi ș.a.m.d. E același motiv pentru care folosești API-uri în developmentul clasic.

Cum poate automation să îți strice ziua din perspectiva securității? (Întrebare din public - Tudor Damian)

Sergiu Wittenberger: Personal nu știu incidente care să privească securitatea, deși sunt convins că au existat. În schimb, ce știu că se poate strica vine dintr-o situație în care doi roboți rulează pe aceeași mașină virtuală, unul fiind de resurse umane care trimite contractele la semnat, iar celălalt face ROI sau furnizează date din zona financiară. Dacă din întâmplare nu este organizat bine, poți pune în activul greșit, unde să se trimită emailul. Robotul citește și trimite emailul cu rezultatele financiare cu o săptămână sau o lună mai repede unei persoane întâmplătoare, ceea ce ar reprezenta, evident, un risc de securitate. Deci da, se pot întâmpla, dar aici intră și practicile de securitate pe care trebuie să le pui în funcțiune odată ce lucrezi.

Maria Irimiaș: O glumă bună de securitate e așa: Dacă nu ești suficient de îngrijorat, scuze UiPath, dar poți afla parolele de la orice asset foarte rapid datorită limbajului .NET.

Sergiu Wittenberger: Acum avem o soluție. Teoretic înainte să publici un proiect, se face o analiză de workflow și în cazul în care se găsește ceva care ar putea să conțină parole sau secure string, apare o atenționare.

Există RPA expus public?

Sergiu Wittenberger: Da! Tot ce ține de modelele noastre, sunt expuse public pentru accesare, sunt gratis, însă trebuie să îți faci un cont pe platformă înainte, pentru a primi un API key.

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects