ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 122
Abonament PDF

Hyperautomation: cel mai nou buzzword din domeniul IT?

Maria Irimiaș
Portfolio Service Owner - Data & AI, Hyperautomation & Workplace



Andrei Stan
RPA Consultant @ Accesa



PROGRAMARE


Ca profesioniști în zona IT, trebuie să fim tot timpul la curent cu noile tehnologii și cu tot ce pare că va performa pe piață. Deseori, vedem pe internet diverse articole promovând cele mai obscure limbaje de programare și tehnici de a reinventa roata. Așadar, spre surpriza nimănui, ajungem să ne pierdem în o sumedenie de termeni ezoterici fără o însemnătate anume. Acestea fiind spuse, haideți să analizăm acest termen care împânzește domeniul RPA (robotic process automation) de ceva timp.

De unde a apărut acest termen și ce înseamnă ?

Hyperautomation a fost popularizat relativ recent pe aripile succesului prezentat de RPA în ultimii ani. Este un termen promovat de Gartner care a apărut ca o nevoie a businessurilor de a integra tot mai multe tehnologii, unelte și platforme pentru a satisface diferite nevoi identificate pe piață. Așadar, putem compara această noțiune abstractă din IT cu ceva mai ușor de înțeles, cum ar fi un festival de muzică. La fel cum acesta are nevoie de cei mai buni artiști, un decor impresionant și niște lumini orbitoare, așa are și hyperautomation nevoie de anumite platforme pentru a sprijini developmentul, de artificial intelligence pentru a putea evolua constant și de alternative low/no-code pentru o dezvoltare mai facilă și mai rapidă a unor soluții.

Fiind un concept destul de abstract, apare o problemă când vorbim despre aplicații sau software care s-ar încadra în această tipologie. Deseori, se încearcă oferirea acestei etichete cât mai multor lucruri, fie din neînțelegerea termenului sau din dorința de a părea mult mai atractivi către potențialii clienți. Din aceste motive, se ajunge la banalizarea domeniului și la aplicarea unor tehnici de dezvoltare total inadaptate cerințelor de pe piață, ajungând să fie aplicate pe proiecte cât mai multe tehnologii, care, în final, ajung la a complica un produs. Și toate acestea, din mania de a oferi servicii "cutting-edge".

Aruncând o privire înspre cei mai mari promotori ai acestei idei, putem deja trage unele concluzii, care ne arată faptul că se dorește o mai bună înțelegere a termenilor și noțiunilor. Astfel, cei de la UiPath au schimbat puțin foaia, și au început să vorbească despre fully automated enterprises, în esență "aceeași Mărie cu o altă pălărie".

Importanța hyperautomation în viitorul companiilor

În contextul digitalizării continue a diverselor procese ce se petrec în cadrul companiilor, suita de tehnologii prezentată de hyperautomation vine ca un avânt în această direcție, acest lucru fiind mai mult decât binevenit, având în vedere că avem pe piață companii multinaționale cu proceduri interne de-a dreptul arhaice.

Întâmpinăm, deseori, astfel de medii ce sunt în proces de a ajunge la standardele secolului 21 în materie de know-how informatic, care beneficiază pe urma acestor transformări tehnologice. De la zeci de e-mailuri și convorbiri între angajați pentru analiza unui contract sau a unei facturi, la trei clickuri pentru a declanșa o analiză complexă a unui robot și câteva minute pentru a analiza rezultatul.

Înainte să sărim la concluzii, e nevoie să facem un pas în spate și să vedem exact ce etape trebuie să parcurgem pentru a ajunge în punctul în care să colectăm toate aceste beneficii. O analiză la nivel macro a firmei trebuie făcută înainte să începem orice fel de automatizare în cadrul acesteia, pentru a putea trasa o strategie spre care să ne concentrăm eforturile. Dacă această primă fază oferă un rezultat pozitiv, putem ajunge în momentul în care să trasăm un plan concret de abordare a situației. Se va continua, astfel, cu o analiză de jos în sus a proceselor ce ne arată un return-on-investment - reprezentat în mai multe moduri, fie în cost, ore productive crescute, fie reducerea de erori și de probleme de conformitate - cât mai mare și, doar apoi, vom începe implementarea unei soluții în acest sens.

Observăm că petrecem mai mult timp inițial pentru diverse discuții și întâlniri cu reprezentanți ai clienților noștri, decât în proiecte mai tradiționale. Totodată, tehnologia secolului 21 a avansat și ne permite în mod automat identificarea și optimizarea proceselor de automatizare, ca pas premergător dezvoltării cu RPA.

În urma diverselor experiențe avute în aceste implementări, am observat că această abordare este mai avantajoasă, deoarece partenerii noștri au nevoie de ajutor în a transforma aceste procese. Astfel, reușim să înțelegem mai bine și nevoia lor de business, oferindu-le, în unele cazuri, sfaturi mai informate.

Așadar, hyperautomation ne promite câștiguri în ceea ce privește timpul și trasabilitatea diverselor date din cadrul companiei, aspect care, în final, asigură și scăderi de costuri și elimină anumite pierderi din procesele lor vechi.

Perspectiva unui implementator al tehnologiei

Ne-ar fi foarte ușor să spunem: "Acesta e viitorul!", dar trebuie să fim și precauți. Nu vom ajunge nicăieri dacă ne grăbim să începem implementări ce nu sunt gândite bine. În același timp, trebuie să menținem o balanță delicată între a transforma prea puține procese și de a programa ceva prea ambițios, care, la finalul zilei, nu va aduce returnurile așteptate.

În calitate de companie, credem că schimbarea trebuie să înceapă cu și de la noi. Așadar, ca prim pas spre acest nou fel de a vedea lucrurile, am început să aplicăm aceste principii de la și pentru noi. Am descoperit cât de important este să implicăm atât persoanele tehnice ce transformă procesele, cât și reprezentanți fără o pregătire tehnică, care își împart din cunoștințele legate de domeniul lor de activitate. Reușim, astfel, să dobândim rezultate mult mai bune prin această îmbinare a tehnologiei vechi și noi, cu o investiție relativ mică de timp adițională.

O altă posibilitate este transformarea unor aplicații interne sau al unui software folosit intern, cu ajutorul hyperautomation. Putem oferi și gândi soluții diverse pentru a extinde funcționalitatea acestor tooluri și pentru a economisi prin intermediul acestor transformări, reușind să reducem din munca anumitor angajați, eliberându-le timpul pentru taskuri de o natură diferită.

Scurtă prezentare a unui concept

În luna Iunie, a fost organizat tradiționalul hackthon: ShipIt, o inițiativă a firmei ce a propus 24 de ore de codare și implementare a unor tehnologii din diverse arii de interes, una dintre acestea fiind hyperautomation.

Doream să evidențiem potențialul echipei și, în același timp, să aducem o valoare pentru noi și companie prin ideea propusă. Am început eforturile prin câteva ședințe de brainstorming și, fiind inspirați de anumite probleme întâmpinate în cadrul unor proiecte trecute, ne-am dat seama că munca noastră e constituită în mare parte de ședințe. Am decis, așadar, să creăm un tool, care să ne ajute în cadrul acestor meetinguri.

Am început să definim ca proces - ce se întâmplă în cadrul unui meeting - și am identificat și analizat manual, de data aceasta, fiecare pas al acestui proces. În urma analizei, am decis să automatizăm unul din pașii descoperiți și anume meeting notes. Așadar, am decis să creăm un asistent inteligent, care să extragă un transcript al ședințelor la care participă colegii noștri. Având în vedere că intenționam să prezentăm ceva puțin mai complicat, am început să ne gândim cum am putea transforma acest concept în ceva mai deosebit. Urmând să dezvoltăm procesul folosind Power Automate, am aruncat o privire la tehnologiile și posibilitățile oferite de Microsoft prin diversele servicii pe care le fac disponibile pentru dezvoltatori.

După multă cercetare, am decis să extindem funcționalitățile aplicației prin a oferi rezumate ale ideilor importante din ședințe, o analiză a sentimentelor bazată pe lucrurile discutate, dar și o creare automată în Azure DevOps de taskuri și atribuirea lor către persoanele implicate în proiect. Pentru a putea face toate aceste lucruri, am ales să lucrăm cu AI Builderul, ce ne-a permis să facem analiza sentimentelor și o extragere a frazelor importante din discuție. Acest serviciu de la Microsoft este extrem de versatil și poate fi antrenat pe diverse sample-uri într-un mod destul de ușor și rapid. Astfel, nu a trebuit să acordăm o prea mare importanță acestei funcționalități în puținele ore avute la dispoziție.

Am fost interesați să arătăm și aplicabilitatea acestei idei pentru un o companie din domeniul IT, începând, deci, să calculăm și timpul economisit de diverșii stakeholderi ce ar putea folosi această unealtă. Având în vedere că, în general, project managerii iau notițe și stabilesc puncte de acțiune în cadrul ședințelor, aceștia ar putea fi beneficiarii principali. De asemenea, developerii își trasează, deseori, propriile lor notițe, identificând, astfel, și aici un potențial timp economisit.

Remarcăm, așadar, o aplicație inedită a principiilor hyperautomation pentru a rezolva o problemă cu care unii ne confruntăm zilnic. Astfel, putem gândi diverse soluții ale unor dificultăți întâmpinate deja, fie că sunt legate de un anumit software sau nu. În concluzie, această tehnologie poate schimba radical felul nostru de a ne raporta la maniera de a realiza lucrurile.

Sursa imaginilor: https://undraw.co/ (open-source)

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects