Am discutat în cadrul evenimentului de lansare a numărului 117 / martie al Today Software Magazine despre Programatoare. A fost un panel special și ne-am bucurat de prezența următorilor speakeri:
Anca Farcaș - Team Lead, Data Science @ Bosch,
Cristina Calbaza - IT Consultant @ msg systems Romania,
Care sunt proiectele la care lucrați ?
Cristina Calbaza: Lucrez ca Full-Stack Developer la msg systems de patru ani. Am terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare în cadrul Universității Tehnice. Am început activitatea la msg printr-un internship pe tehnologiile SAP. Acum lucrez cu alte tehnologii și mă ocup și de internshipurile organizate de msg. Momentan, lucrez cu Angular, Spring Boot și Corda, o infrastrucutură pentru Blockchain.
Anca Farcaș: Fac parte din grupul Data Science care are drept obiectiv crearea de soluții data-driven în zona de next-generation mobility. Facem analiză exploratorie, clasificare, detecție de anomalii, Machine Learning. Lucrăm preponderent cu date de tip serii de timp. Mă consider o persoană tehnică care se ocupă în majoritatea timpului cu dezvoltare Data Science. O altă parte a muncii mele este activitatea de Team Lead într-una din echipele grupului. Am terminat Mate-Info la UBB Cluj. Lucrez la Bosch de un an, dar și la UBB unde mi-am continuat doctoratul. Acum predau Statistică la UMF și USAMV. M-a atras efervescența din domeniul IT. La Bosch se îmbină foarte bine cercetarea cu aspectele practice. Lucrarea de doctorat este despre operatori de aproximare, dar, având cotutelă, am mers și în zona de history-dependent operators in contact mechanics. M-am ocupat de modelare la nivel teoretic.
Care sunt limbajele preferate?
Cristina Calbaza: Kotlin. Petrec 70% din timp pe dezvoltarea backend și restul pe frontend. Kotlin are la bază Java, dar are funcționalități mult mai interesante. Nu folosim arhitectură client-server, ci lucrăm cu Corda. Lucrez în proiecte din domeniul asigurări și reasigurări.
Ce traininguri ați făcut?
Cristina Calbaza: În anul trei de facultate, am făcut trainingul de ABAP la msg. Am continuat cu ABAP la internshipul msg, iar după ce am devenit angajat, am făcut un training în domeniul ensurance. Au urmat traininguri de Angular, Spring Boot, Corda și certificarea aferentă.
Mulțumesc. Mai avem un invitat în această seară. Andreea, care sunt provocările tale în carieră în următoarele luni?
Andreea Pârvu: Lucrez în People Operations în Endava, iar din 11 aprilie mă voi reloca în Australia de unde voi continua să lucrez în acest domeniu centrându-mă pe creșterea biroului de acolo. Eu am terminat Studii Europene - Managementul Instituțiilor Europene. Am început drept consultant în recrutare, colaborând cu mai multe companii din Cluj. Ulterior, m-am angajat la Endava, iar din 2012 sunt parte din Endava. După un an de studiu, am devenit coach certificat de la International Coaching Federation.
Ce traininguri ai făcut în zona de Data Science?
Anca Farcaș: Ultimele traininguri au fost in Data Science - Machine Learning și Agile, o metodologie care îmi place. Nu aplicăm Agile orbește, ci avem flexibilitate să ajustăm ceremoniile. Echipa mea face analiză de date, modelare și predicții pe baza datelor.
Cât de mare este echipa pe care o coordonezi?
Cristina Calbaza: Inițial, echipa a avut 12 membri, dar, cum au apărut mai multe proiecte, ne-am despărțit și acum fac parte dintr-o echipă de 4 persoane. Păstrăm cu toții legătura, dar lucrăm la proiecte diferite. Cât despre cunoștințele mele, am făcut un master de AI la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu o disertație care s-a ocupat de simplificarea textului pentru persoane ce au probleme de înțelegere de text. Poate fi vorba de persoane cu dislexie sau persoane care citesc texte specializate și doresc ca termenii de specialitate să fie înlocuiți cu sinonime.
Ce studii dorești să urmezi în continuare?
Cristina Calbaza: Aș dori să aprofundez zona de arhitectură. Mă refer la arhitectura unui proiect, la solution architecture. Vreau să am experiență în luarea deciziilor.
Te-ai gândit să îți faci un startup sau ai preferințe în zona startupurilor locale?
Cristina Calbaza: Idei am avut, dar aș avea nevoie de timp pentru a-mi pune ideile în ordine și în practică.
În ce proiecte sociale ai fost și ești implicată?
Andreea Pârvu: Am luat o pauză în perioada pandemiei, deci pot vorbi despre ce s-a întâmplat înainte de pandemie. Am lucrat în organizare de evenimente, proiectul de suflet fiind Mobos (Mobile Operating Systems Conference). Am refuzat să îl facem online, deoarece noi credem mult în spiritul comunității și în a aduce oamenii acolo. Știm că este un eveniment relativ micuț, până în 250 de persoane. În perioada pandemiei, m-am orientat pe coaching în zona organizațiilor și a voluntarilor.
Ce planuri de viitor ai în zona tehnică?
Anca Farcaș: Doresc un skillup în zona de Data Science, algoritmi, modele, People Management. Îmi place ce se întâmplă în zona de Team Leader și în interacțiunea cu oamenii.
Care sunt hobby-urile tale?
Cristina Calbaza: Îmi place să gătesc mâncare tradițională în special de când lucrez de acasă. Îmi plac și decorațiunile hand-made.
Ai recomanda celor aflați la început de drum să meargă pe domeniul IT?
Cristina Calbaza: Le-aș recomanda să accepte orice provocare, să fie cât mai dornici să învețe lucruri noi, deoarece domeniul IT reprezintă învățare continuă. La programele CareerStart ale msg am fost mentor de Spring Boot, iar anul acesta voi coordona programul. Mă ocup și de interviurile tehnice cu subiecte legate de programare în general.
Cum îți dai seama dacă un student e bun sau nu?
Cristina Calbaza: Îl pui să îți dea exemple și să rezolve o problemă practică. Așa ne dăm seama că nu a învățat doar răspunsurile la întrebările practice.
Care sunt hobby-urile tale?
Anca Farcaș: Cel mai mult îmi place să călătoresc, să fac sport, să alerg. Îmi plac foarte mult sporturile de echipă. Îmi place și să lucrez în grădină, dar și să am animale de companie.