Tehnologia a schimbat pentru totdeauna modul în care învățăm. Aplicații, jocuri, videoclipuri, simulări virtuale- totul ne este la îndemână pentru a ne ajuta să învățăm rapid și eficient. Dar știm să folosim aceste tehnologii la întregul său potențial? Apar noi tehnologii pentru programele de training și e-learning, cum ar fi inteligența artificială, învățarea automată, rețelele neurale, realitatea virtuală, realitatea augmentată, big data, wearables sau blockchain.
Aplicațiile de e-learning, bazate pe inteligență artificială pot sprijini atât trainerii, cât și angajații, ajutându-i să găsească cele mai bune metode de învățare. În acest articol, vom descoperi câteva dintre beneficiile acestor noi tehnologii și, de asemenea, exemple din viața reală ale modului în care folosim unele dintre acestea.
Programele de training bazate pe realitatea virtuală sunt deja utilizate. Ele pot fi foarte eficiente și fascinante prin crearea unei experiențe de învățare cu adevărat captivante. Acestea sunt folosite mai ales în medii de lucru cu risc ridicat pentru instruire în materie de siguranță, în scenarii specifice sau în instruire la distanță. De exemplu, ne putem gândi la un pilot de avion, de exemplu, unde avem un mediu cu risc ridicat în care ceva eșuează. Dacă piloții nu acționează cum ar fi de preferat să acționeze, există un cost ridicat al vieții umane și, de asemenea, costuri materiale. Piloții folosesc deja realitatea virtuală în programele de training pentru a se pregăti pentru modele diferite de avioane dar și pentru scenarii specifice. Un alt exemplu: în Walmart, VR este valorificată în instruirea în materie de siguranță, dar și pentru însușirea unor sarcini, cum ar fi amenajarea raftului magazinelor.
Beneficiile utilizării realității virtuale în programele de training și e-learning sunt:
Riscuri mai mici (atât umane, cât și materiale);
Instruire mai rapidă (prin crearea unei experiențe de învățare foarte specifice);
Angajament mai mare (prin crearea unei experiențe de învățare captivantă).
Totuși, există și dezavantaje ale utilizării realității virtuale în programele de training și e-learning:
Costuri inițiale ridicate (hardware, software și dezvoltare de conținut);
Ne putem gândi la diferite scenarii în care avem nevoie de un feedback al comportamentului. De exemplu, dacă dorim să ne dezvoltăm abilitățile de vorbire în public sau de comunicare. Există platforme specializate de AI care ne pot ajuta deja cu o practică nelimitată cu feedback în timp real. Ne înregistrăm făcând o scurtă prezentare în fața laptopului, ulterior aceste tehnologii AI oferă feedback cu privire la contactul vizual, limbajul corpului și alte valori importante pentru o comunicare eficientă.
În Azimut, folosim deja astfel de tehnologii AI în dezvoltarea de conținut pentru programele de e-learning. Cu ajutorul AI, putem dezvolta conținut (text, video, voiceovers etc.) în mai puțin timp și într-un mod mai eficient din punct de vedere al costurilor.
AI ne ajută, de asemenea, să facem personalizare în masă. Putem personaliza diferite conținuturi de învățare pentru a se potrivi diferitelor preferințe și stiluri de învățare. AI ne ajută să traducem orice material de învățare în peste 50 de limbi într-o fracțiune din timp cu costuri scăzute, comparativ cu metodele tradiționale.
De asemenea, putem folosi AI pentru a recomanda angajaților metode de învățare cu adevărat specifice, în funcție de comportamentul lor, în funcție de modul în care obțin rezultate la diferite teste. Platformele LMS cu inteligență artificială pot schimba în mod dinamic conținutul și metoda de învățare care este recomandată fiecărui angajat.
Utilizarea AI va avea ca rezultat un angajament mult mai mare, deoarece angajații vor simți că astfel de materiale sunt mult mai relevante pentru ei. Aceasta poate fi alternativa cea mai eficientă pentru dezvoltarea angajaților în sala de clasă clasică.
Beneficiile utilizării inteligenței artificiale în programele de training și e-learning sunt:
Cost mai mic;
Training mai rapid;
Angajament mai mare;
Scalabilitate și accesibilitate crescută.
Pe de altă parte, acestea sunt dezavantajele utilizării AI în programele de training și e-learning:
Poate fi văzut ca un proces robotizat.
Am folosit un asistent AI de scriere de text pentru a crea scenariul unui videoclip. Apoi am folosit un alt instrument AI pentru a genera voceover-ul, pe baza scenariului. Am creat două versiuni diferite: o voce feminină și una masculină.
În exemplul următor, am folosit cincisprezece minute pentru a crea un scurt videoclip cu ajutorul avatarurilor AI. Traducerea oricărui conținut video educațional în mai mult de 50 de limbi este posibilă la o fracțiune din timp și costuri, în comparație cu metodele tradiționale. Acest videoclip a fost generat 100% de o tehnologie AI pe care o folosim. Acestea nu sunt animații, chiar dacă pare ireal, aceștia sunt oameni reali, actori adevărați care au participat la dezvoltarea acestor avatare.
E-learning nu se referă la înlocuirea programelor de training tradiționale, ci la îmbunătățirea acestora pentru a se potrivi diferitelor nevoi. E-learning ajută companiile să economisească bani, utili, de altfel, pentru angajarea unui trainer. De asemenea, îi ajută pe angajați să învețe lucruri mai captivant.
Faptul că e-learningul a crescut exponențial nu se datorează numai oportunităților extraordinare pe care le oferă tehnologia, ci și cerințelor tot mai mari ale lumii afacerilor moderne. Învățarea este fundamentală în transformarea forței de muncă și a organizațiilor pentru a se aadapta la schimbările constante din mediu. Tehnologia a adus o transformare radicală în modul în care trăim și lucrăm și în modul în care comunicăm și interacționăm. Cel mai sigur, în viitor acesta va juca un rol fundamental în modul în care învățăm.