ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 129
Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 114
Abonament PDF

Cloud Robotics: Revoluție prin fuziunea tehnologiilor

Szabolcs-Bruno Sebesi
Automation Consultant @ AccenturePROGRAMARE


Revoluția industrială este procesul de schimbare de la o economie agrară și artizanală la una dominată de industrie și producția de mașini. Până în 2021 s-au desfășurat patru revoluții industriale [1] :

Industry 1.0 - A avut loc pe la sfârșitul secolului 18, având ca principal impact tehnic mecanizarea proceselor de producție.  Inventarea motorului cu aburi a creat un nou tip de energie, care s-a extins rapid și la alte procese.

Industry 2.0 - S-a desfășurat la sfârșitul secolului 19 și a culminat cu apariția unei noi surse de energie : electricitatea. Au rezultat astfel primele motoare cu ardere internă, s-a dezvoltat industria de prelucrare a oțelului, au apărut noi metode de sinteză chimică care au dat naștere primelor fibre sintetice, au apărut vopselurile și substanțele de fertilizare a solului.

Industry 3.0- Debutând în cea de-a doua jumătate a secolului 20, are ca punct culminant apariția unei noi surse de energie și anume energia nucleară. Apoi și-au făcut apariția produsele electronice odată cu inventarea tranzistorilor și ulterior, a microprocesorului și, nu în ultimul rând, dezvoltarea industriei de telecomunicații și industria de computere.

Industry 4.0 - Își are originea la începuturile mileniului 3, fiind legată de apariția internetului. Este singura revoluție care nu își are rădăcinile în descoperirea unei noi forme de energie, ci are la bază cel mai nou fenomen tehnologic: digitalizarea. 

În zilele noastre, a patra revoluție în industrie este condusă de automatizare, robotizare și de implementarea tehnologiilor cloud.

În momentul de față, robotica este unul dintre cele mai dinamice domenii ale tehnologiilor avansate fiind o știință interdisciplinară care necesită cunoștințe de inginerie: mecanică, electrică, electronica, informatică, automatizare și nu numai. Într-o lume digitală, tehnologia cloud este o schimbare majoră a modului în care utilizatorii au acces la resurse de calcul, stocare, aplicații sau alte servicii informatice.

Luând în considerare avantajele asigurate de tehnologii cloud, cum ar fi mai multă agilitate, scalabilitate, flexibilitate și revoluția adusă de robotică în industrie era inevitabil să ajungem la un moment dat la o fuziune între cele două tehnologii revoluționare: robotică și cloud.

Ceea ce este deja vizibil

Termenul robot industrial acoperă un domeniu destul de vast, care necesită structurarea în mai multe subcategorii, dintre care le enumerăm doar pe cele mai cunoscute: robot mobil autonom (Autonomous Mobile Robot -AMR), robot mobil ghidat (Automated Guided Vehicles-AGV), drone, braț robotic industrial, robot colaborativ (Cobot) etc. Dintre subcategoriile menționate mai sus, în momentul de față, cea mai dezvoltată ramură este relația roboților mobili autonomi/ghidați și cloud. Fiind cea mai dezvoltată ramură, am analizat mai în detaliu stadiul actual al fuziunii din această categorie.

Roboții mobili industriali (AMR/AGV) sunt proiectați să crească productivitatea în fabrici și în operațiunile logistice din depozite, să elimine și să diminueze erorile, să îmbunătățească trasabilitatea materialelor și să le permite angajaților să se concentreze pe sarcinile care necesită abilități umane complexe (și nu numai). Cheia către flexibilitate ridicată și posibilitatea de scalare ușoară a fabricilor sunt soluțiile inteligente de intra-logistică cum ar fi roboții mobili conectați-controlați-monitorizați prin cloud.

Tendința actuală spre interconectarea tehnologiilor de cloud- robot mobil a generat și va continua să genereze modificări fundamentale ale industriei. Afirmația se susține în special prin faptul că cei mai mari lideri de pe piață din industria IT (Amazon, Google, Microsoft etc.) au investit și în continuare investesc sume uriașe în dezvoltarea serviciilor bazate pe această fuziune.

Din perspectiva serviciilor prin interconectarea tehnologiilor (cloud - robot mobil) putem să vorbim despre:

Majoritatea serviciilor din categoriile de mai sus (exemple de furnizori: Fetch Robotics, Swisslog, Rocos Cloud, Noos Cloud, Google Cloud Robotics, Rapyuta Robotics etc.) sunt axați pe manipularea materialelor (depozitare și intra logistică), colectarea datelor pentru inventar și pentru soluții automatizate bazate pe date.

Cele mai importante avantaje ale serviciilor implementate pe piață, identificate pe parcursul cercetării realizate de echipa Accenture, sunt :

Când vine vorba despre fuziunea între cloud și roboți majoritatea studiilor vorbesc despre avantajele și soluțiile aduse de big data, care ne permit să stocăm și să avem acces deodată la volume enorme de date si să tragem concluzii logice bazate pe date. Pe de altă parte, simplificarea hardware-ului ajută la diminuarea costurilor de achiziție, cu un ROI (revenirea investiției) mai rapid. Dacă aplicăm aceste soluții producției industriale, roboții vor fi în măsură să adune o gamă largă de date și să le utilizeze împreună cu alte componente ale sistemelor de producție inteligente și ale sistemelor informatice. Aceasta conferă sistemelor capacitatea de a învăța extrem de rapid, ceea ce va duce la procese de producție mai eficiente și la abilitatea sistemelor de a răspunde rapid cerințelor individuale sau solicitărilor speciale ale clienților. Pe lângă flexibilitate, studiile și cercetările mai vorbesc despre monitorizarea fiecărui component în sistem la nivel central (cu procesare și stocare în cloud) care aduce ca rezultat o posibilitate de întreținere predictivă (predictive maintenance) precum și planificarea producției eficiente cu utilaje ce dețin capacitatea de auto-optimizare.

Spre ce direcție mergem?

Conexiunea între roboți și cloud a deschis ușile pentru cercetări de fuziune și cu alte tehnologii cum ar fi inteligența artificială (Artificial Intelligence - AI) și învățare automată (Machine Learning - ML). Se preconizează trei procese unde această nouă fuziune între tehnologii va avea un impact major:

Pe lângă deschiderea ușilor către alte tehnologii, fuziunea între roboți și cloud a consolidat conexiunile deja existente între robotică- simulare-producție.

Informațiile și concluziile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetarea realizată de echipa Accenture (analize, studii, articole din domeniu, discuții cu furnizori de roboți, analize statistici etc.). Pe parcursul cercetării realizat de echipa Accenture, pe lângă analiza stadiului actual și previziunilor s-a simulat (în Visual Components) o fabrică virtuală cu următoarele procese: prelucrare, asamblare, verificarea calității, depozitarea materialelor prime-prelucrate-asamblate. Transferul materialelor (prime, prelucrate, și asamblate) între departamente este realizat de către o flotă de AMR. Printre beneficiile identificate pe parcursul simulării aduse de fuziunea roboți-cloud- simulare aș dori să le subliniez pe următoarele:

Potențialul impact al fuziunii (robotică și cloud) este subliniat și de către cercetările realizate de CONVEYCO unde se preconizează [2]:

Concluzie

Deși sectorul productiv nu a fost întotdeauna cel mai rapid sector în adoptarea schimbărilor tehnologice, în special în ceea ce privește echipamentele, cu siguranță putem afirma că suntem într-o perioada de transformare majoră a industriei.

Fuziunea între Robotică și Cloud va conduce treptat la o transformare completă a industriilor productive și va genera schimbări majore la nivelul fiecărei întreprinderi din sector și nu numai. 

Robotica în cloud are potențialul de a transforma industriile cu roboți mai inteligenți și mai capabili. Revoluția industrială este în plină desfășurare. Totodată, la fel ca în multe alte lucruri din tehnologie în zilele noastre, putem afirma cu certitudine că viitorul roboticii stă în cloud.

Bibliografie:

[1]- https://www.orange.ro/help/articole/cele-4-revolutii-industriale-o -scurta-istorie

[2]- https://www.conveyco.com/warehouse-robot-statistics

Resurse recomandate:

 1. https://westernacher-consulting.com/wpcontent/uploads/2017/11/Whitepaper_Trend_to_Automation_FINAL_s.pdf

 2. https://www.logisticsmgmt.com/article/2019_warehouse_dc_operations_survey_tight_labor_and_space_pressures_drive_a

 3. https://loupfunds.com/industrial-robotics-outlook-2025/

 4. https://www.vox.com/2017/4/3/15123006/robots-sold-america-growth-300-percent-jobs-automation

 5. https://www.idtechex.com/en/research-report/mobile-robots-and-drones-in-material-handling-and-logistics-2018-2038/548

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 128

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO