ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 113
Abonament PDF

Cum a fost la IT Days 2021 #NewPerspectives

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine



EVENIMENTE


IT Days 2021, 10-11 Noiembrie. A fost o ediție reușită! În cele două zile, peste 50 de prezentări cu un conținut valoros din punct de vedere științific și adecvat temei principale, au fost susținute de 65 de speakeri. #NewPerspectives, ideea centrală în jurul căreia s-a construit evenimentul, a reliefat nu doar schimbările și modificările de paradigmă produse în ultimul timp în jurul nostru, în sfera tehnologică, respectiv HR sau Agile, cât și soluții și abordări inovatoare menite să favorizeze adaptarea la noul context.

Cum s-a desfășurat evenimentul

Ne-am bucurat de spațiul generos de la CREIC unde au fost instalate cele patru scene. Provocările au fost mari, în condițiile în care am adoptat formatul hibrid, cu o parte dintre speakeri prezenți fizic pe scenă și cu cealaltă parte online.

Platforma folosită, streamevent.ro, dezvoltată de noi, reprezintă un upgrade important față de ceea ce a oferit anul trecut. Așa cum se poate vedea și din poze, controlul slide-urilor dar și al scenelor afișate s-a realizat remote, de pe telefon atât de către speakeri dar și de către moderatorii fiecărei scene. De asemenea, fluxul video live a fost unul de calitate. Evident că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, în ciuda certitudinii cu privire la buna funcționare și derulare a mecanismelor, au apărut unele probleme, cauzate atât de factorul uman cât și de complexitatea soluțiilor. Toate acestea au fost însă rezolvate rapid, fără a afecta calitatea prezentărilor. Dincolo de eventualele și necesarele îmbunătățiri, ne bucurăm că am putut dezvolta local o platformă pentru conferințe care ne permite un grad mai mare de customizare față de soluțiile existente pe piață.

În afară de vizualizarea prezentărilor pe cele patru trackuri, participanții au putut să adreseze întrebări speakerilor dar și să interacționeze cu partenerii conferinței în cadrul standurilor virtuale. Au participat la diverse concursuri și au putut să își facă poze la fiecare stand, așa cum se proceda și în formatul exclusiv fizic al conferinței.

O precizare importantă: participanții pot (re)vedea toate prezentările desfășurate pe scenele IT Days pe streamevent.ro.

Prezentările

Am început evenimentul pe scena principală cu secțiunea Leadership. Ne-am bucurat de prezența lui Tobias Matter care a vorbit despre Positive Leadership și despre fundația acestui concept prin: încredere, deschidere în fața părerilor celorlalți, o atitudine pozitivă și constructivă, corectitudine dar și bucurie. Gabriel Sobolu și Ciprian Catană ne-au prezentat experiența lor în dezvoltarea unor soluții capabile să facă față traficului de Black Friday precum și câteva detalii legate de performanța diferitelor centre de date de la Amazon. Dragoș Datcu a arătat în On Exploring Augmented Reality for Smart Industry, o retrospectivă a folosirii Realității Augmentate, statistici despre folosirea acestora precum și un exemplu practic de detecție a emoțiilor.

Scena Programare s-a deschis cu prezentarea lui Gabriel Bornea pe tema Functional web APIs, care a evidențiat și definit efectele laterale (side effects) precum și alte concepte de bază. Luiz Fernando Teston a prezentat în Making Legacy Systems Fast and Reliable modul în care putem îmbunătăți performanța unui sistem, de la folosirea unui profiler la refactorizarea întregului proiect.

În paralel, la secțiunea de AI, Radu Orghidan a prezentat An evolutionary perspective of immersive media through cognitive computing în care s-au detaliat caracteristicile principale ale unui Metaverse. Mircea Tudor Chifor a arătat în prezentarea sa A.I. in Medicine: Transforming Data into Knowledge for better patient care modalități de folosire a inteligenței artificiale în detectarea automată a diverselor afecțiuni.

În Room32, Răzvan Petrescu a prezentat Livecoding, OpenGL, metaverse. Au fost arătate exemple de cod prin care se generează sunet și imagine live, conceptele necesare pentru programarea GPU.

Panelul #NewPerspectives s-a bucurat de prezența a trei speakeri speciali:

Moderatorul acestui panel, Andrei Kelemen, le-a adresat celor trei speakeri întrebări bine țintite, provocându-i, într-o manieră elegantă, să ne dezvăluie care sunt, în viziunea acestora, noile abordări și perspective configurate în contextul pandemiei și nu numai. Astfel, s-a subliniat activarea unei noi viziuni asupra omului, human centric, care relevă importanța liberului arbitru și conștientizează riscurile induse de tehnologie în ceea ce privește declanșarea inegalităților sociale. Evident că întrebările au fost dirijate și înspre transformările din sectorul de IT și cel bancar. Răspunsurile invitaților consemnează în aceste domenii o serie de avantaje, legate mai cu seamă de economia de timp și spațiu: câștigarea acelui timp de a nu mai merge la birou, faptul de a nu mai conta de unde lucrăm fizic, dispariția barierelor între angajator și angajat, anularea distanțelor care a diversificat tipologia angajatului în cel local, regional sau chiar internațional. Panelul a abordat și problematica relației dintre sistemul de învățământ superior și economie. La întrebarea despre cum este perceput în mediul universitar impactul sectorului de IT în economia românească, dl.-ul rector Daniel David a oferit un răspuns concludent, în care s-au subliniat efectele pozitive ale diversității inovațiilor, fie din sfera de business, fie din aceea rezultând dintr-o cercetare foarte aplicată. De ce? Pentru că acestea generează, la rândul lor, inovații incrementale. Este bine să le avem dar dacă dorim să avem un factor de inovație competitiv, acestea trebuie să rezulte din cercetări de tip discovery și cu metodologie avansată. Doar așa pot rezulta aplicații ale acestora care să conducă la avantaje competitive. Prin urmare, esențială este stabilirea unui plan de dezvoltare care să vizeze tocmai aceste avantaje competitive. S-au făcut realizări în acest sens, în spațiul local, în care s-a conturat o strategie, ca urmare a implicării primăriei și consiliului județean. Astfel se va pune accentul pe domeniile Info Bio Nano For Health cu scopul de a o crea competitivitate locală pe termen lung.

Neal Ford a realizat în Meta-modern Software Architecture o paralelă inedită și pertinentă între epocile victoriană, modernism, post-modernism și stilurile de software architecture, așa cum au fost ele definite în cartea Fundamentals of Software Architecture scrisă de acesta și Mark Richards. Concepte precum orchestrare, atomicitate, sincronizare și comunicare sunt coordonate esențiale în complexitatea specifică sferei software architecture.

Peter Leeson a susținut o prezentare de excepție: Anchovies, Sharks and Octopi: the Future of Management. Aceasta a pornit de la bazele realizării unei companii- viziune (obiective) - plan (proiect) - implementare (rezultate)- în analogie cu sistemul nervos și cu distribuția sarcinilor în diferitele regiuni ale creierului. Totul, pentru a înțelege rolul unui manager dar și nevoile echipei.

Mike Butcher în expunerea sa, Climate and Positive Social impact technologies / venture funding, a vorbit despre despre problemele dar și oportunitățile apărute pe fondul încălzirii globale. Sesiunea de Q&A a fost generoasă, Mike s-a arătat foarte generos în a răspunde majorității întrebărilor adresate de public. Rețin unul dintre răspunsurile sale ingenioase: work from home este redefinit de Mike drept live from the office.

Ultimul keynote al conferinței a fost susținut de Mark Richards, care ne-a delectat cu o prezentare tehnică de calitate despre software architecture: Elements of Distributed Architecture. De altfel, aceasta a fost votată drept cea mai bună prezentare a conferinței. Mark Richards ne-a purtat de-a lungul mai multor stiluri de arhitectură, expunându-ne, totodată, și scenariile în care fiecare ar trebui aplicate.

Concluzie

Ne-am bucurat de două zile de prezentări de calitate, cu invitați de marcă pe care sperăm să îi vedem anul viitor pe scena de la CREIC. Ediția din 2022 va avea loc în același spațiu, în 9-10 noiembrie.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această ediție și partenerilor care ne-au fost alături: Accenture, Bosch, Betfair Developement Romania, Banca Transilvania, RWS, ThoughtWorks, Siemens, Metro.digital, Colors in Projects, Connatix, ING Tech, Garmin, Grab, Accesa, Telenav, Flow Traders, msg Systems Romania, Fme, Tradesilvania. Recunoștința noastră se îndreaptă și către partenerii instituționali: Cluj IT Cluster, Universitatea Technică din Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de artă și design și Cluj Startups.

Ne vedem la următoarea ediție! Până atunci, puteți vedea/ admira pozele și înregistrările video de la eveniment!

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects