Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) 2021 a revenit la Cluj! După un an în care concursul s-a ținut online, am reușit în acest an să revenim în sediul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj cu toate echipele de studenți care s-au calificat în semifinale, respectând, desigur toate măsurile de prevenție a răspândirii virusului Covid-19. Am putut astfel, timp de cinci zile să îi vedem, mentorăm și să ne bucurăm împreună de rezultatele obținute de fiecare echipă. Echipele au avut o zi de testare a algoritmilor cu trei intervale pe pista de concurs și timp între ele pentru ajustări și calibrări și o zi de semi-finale unde, un juriu tehnic le-a analizat performanțele mașinilor. Două ultime intervale de testare pe pista de concurs, după semi-finale, le-au permis să își calibreze algoritmii pentru marea finală de duminică unde toate cele nouă echipe calificate au pășit cu dorința de a impresiona juriul format din managementul IEEE ITSS, Today Software Magazine și Bosch.
BFMC2021 a fost o ediție în care echipele au trebuit să se pregătească pentru două scenarii: unul online într-un simulator dezvoltat de echipa de organizare și scenariul fizic. S-a observat dificultatea de a face transferul algoritmilor din mediul simulat, cu condiții ideale și mediul fizic cu perturbații ca reflecția suprafețelor de drum, diferențe de iluminare etc. Echipele care au reușit însă să dezvolte algoritmi robuști pentru aceste situații s-au clasat pe primele poziții.
Echipele finaliste au concurat pentru cele cinci premii ale ediției, în valoare totală de 10.000 de euro. Locul I și premiul de 4.500 de euro, împreună cu premiul publicului au fost câștigate de echipa FP3 de la Universitatea Politehnică din Timișoara, locul al II-lea și premiul de 3000 euro de echipa SPARK tot de la Universitatea Politehnică din Timișoara, locul al III-lea și premiul de 1500 euro au fost adjudecate de echipa V.R.O.O.M de la Universitatea din Thessaloniki, iar premiul de 1000 euro pentru prima participare a fost acordat echipei S.O.D.A de la Universitatea Politehnică din București.
"Mă bucur că am avut ocazia să ne întâlnim din nou față în față cu studenții! Cred că ne-a lipsit tuturor atmosfera vibrantă a evenimentului nostru cheie. Mulțumiri tuturor echipelor participante pentru munca depusă și felicitări pentru pasiunea lor și rezultatele extraordinare. În ceea ce privește planurile de viitor, ne propunem să extindem comunitatea noastră de tineri ingineri ai viitorului la nivel global, prin întărirea parteneriatul cu IEEE-ITSS. Viziunea noastră pe termen lung este să îi inspirăm pe studenții de pretutindeni să descopere tehnologiile Bosch inovatoare și sustenabile, iar celor interesați de conducerea automatizată și autonomă le lansăm provocarea de a contribui la viitorul mobilității prin aplicarea la Bosch Future Mobility Challenge 2022 între 1-31 octombrie 2021 pe site-ul: www.boschfuturemobility.com" - Ionuț Muntean, manager al proiectului Bosch Future Mobility Challenge.
de John Bax
de Dan Suciu