ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 109
Abonament PDF

Editorial 109

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE

Este perioada în care studenții au sau au avut recent festivitatea de absolvire. Vrând-nevrând, aceștia trebuie să accepte că au de intrat în rândul lumii și să-și găsească de lucru. Dar pentru o mare parte dintre ei, viitorul nu pare deloc în ceață pentru că sunt deja angajați. Ceea ce nu se întâmpla pentru noi cei din generația care azi avem între 40 și 50 ani.

Îmi amintesc cu nostalgie cum era acum douăzeci de ani în Cluj și îmi dau seama cât de diferit era totul față de ceea ce este în prezent. Pe atunci, principalele companii de pe piață erau: Softvision, Arobs, EBS, ISDC, Montran și, probabil, altele câteva mai micuțe. Pentru cei mai mulți dintre noi, meseria de programator reprezenta reperul spre care ținteai cu nerăbdarea celui care era foarte pasionat de domeniu. Salariul conta prea puțin în fața dorinței de a face, în sfârșit, ceea ce îți place. Oricum, mirajul IT-istului bine plătit nu prinsese contur. Primul job, l-am obținut la finalul anului 4,- pe atunci, la UTCN se făceau cinci ani- când m-am angajat la Softvision. Era o companie micuță, cu vreo douăzeci de angajați, în care se făcea outsourcing. Îmi amintesc că fondatorul ei, Laurențiu Russo, venea la finalul fiecărei zile să ne întrebe pe fiecare în parte dacă totul este în regulă. O abordare pe care nu cred că o mai găsești în companiile din ziua de azi. Pe atunci, programatorii încercau să învețe cât se poate de mult din cărți tipărite, să citească pdf.-uri piratate de pe monitoarele CRT, iar întâlnirile la bere erau de fiecare dată un pretext pentru dezbateri foarte pasionale pe tema a ceea ce învățasem recent. Schimbatul jobului era un eveniment special care avea legătură cu proiectul pe care ești și în niciun caz cu salariul. Iar pentru a te angaja, nu existau persoane de HR care să te convingă că la ei e mai bine, după cum nu exista LinkedIn sau Facebook. Dar erau telefoanele cu ecrane alb-negru ale câtorva colegi și, să nu uit, internetul la care ne conectam cu un modem la linia de telefon. Aveam în schimb ieșiri cu colegii și team buildinguri de excepție.

Sper că nu ați devenit și voi nostalgici...Oricum, trebuie să recunoaștem enorma transformare care a avut loc în viața de programator față de începutul anilor 2000 și, bineînțeles, să ne întrebăm cum va fi peste douăzeci de ani.

Ediția de față este una estivală, cu o serie de articole tehnice și câteva interviuri. Performanța Java Virtual Machine vă prezintă un overview al evoluției JVM, dar și modalități actuale de a realiza monitorizarea performanței prin profiling. Despre principalele modificări aduse limbajului Java în ultimele versiuni vă puteți informa din articolul Noutăți Java de la versiunea 8 la 16. Cloud lock-in, de ce nu? ne provoacă să ne gândim dacă este bine să fim dependenți în proiectele noastre de un furnizor de servicii cloud. Seria de interviuri începe cu Electronic trading - interviu cu Christopher Lederer . Acesta ne oferă informații și perspective interesante despre evoluția domeniului de electronic trading. Din Extinderea centrului de inginerie Bosch Cluj - interviu cu Mihai Boldijar, aflăm detalii legate de mizele proiectului noii clădiri Bosch în Cluj. Dan Suciu, protagonistul interviului, A absolvit o nouă generație de programatori! Interviu cu Dan Suciu, ne introduce în lumea universitară pentru a ne arăta ce învață viitorii programatori la materia Baze de date, pe care el o predă. De asemenea, de la el aflăm și un punct de vedere interesant despre avantajele/ dezavantajele predării online. Rămânem tot în sfera educației pentru a descoperi câteva din proiectele de absolvire ale unor studenți în articolul Lucrările de licență de la Informatică Economică (FSEGA). După recent încheiata conferință The Developers, ne pregătim de IT Days. Puteți citi primele detalii în IT Days 2021. La final, vă provocăm să revizuim modul în care folosim anumite cuvinte în contextul IT și nu numai.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects