Dezvoltarea personală este un proces pe tot parcursul vieții de a-ți dezvolta, modela și îmbunătăți abilitățile și cunoștințele pentru a asigura eficacitatea maximă și capacitatea de angajare continuă. Poate vrei să devii mai bun la jobul tău, să înveți noi abilități de viață, noi hobby-uri sau pur și simplu dorești să afli cum să faci "papanașul" perfect.
Indiferent de zona de dezvoltare, trebuie să se întâmple 3 lucruri pentru a deveni buni sau performanți în orice sarcină:
Motivație: în primul rând, ai nevoie de motivație (de preferință motivație intrinsecă); pur și simplu, trebuie să VREI să devii mai bun.
Stima de sine: trebuie, de asemenea, să CREZI ÎN TINE, să crezi că poți deveni mai bun la acea sarcină specifică.
În era internetului, tehnologiei și informației, nu ne lipsește accesul la informații (sau cunoștințele teoretice și practice pe care le căutăm atunci când dorim să devenim mai buni). Avem site-uri, bloguri, platforme de învățare, traineri, coach, biblioteci, cărți și doamne drăguțe care sunt experte în "papanaș".
Ariile cu care ne luptăm de obicei în călătoria noastră de a deveni mai buni la ceva sunt: obținerea și menținerea motivației și stimei de sine. Este destul de greu să ne găsim motivația inițială pentru a învăța ceva nou (sau să recunoaștem că nu suntem perfecți în primul rând), dar de obicei, devine și mai dificil să o menținem în timpul procesului.
Când încercăm să învățăm o nouă abilitate sau să dezvoltăm una deja existentă, vom întâlni eșecuri, va trebui să depunem eforturi, să încercăm lucruri noi, să avem răbdare, să gestionăm emoțiile noastre, să ne schimbăm comportamentul sau rutina sau să dezvoltăm altele noi. În același timp, trebuie să ne menținem motivația și să avem încredere în proces și să credem că lucrurile se vor întâmpla în cele din urmă, că vom deveni mai buni sau vom învăța acea nouă abilitate.
Ce putem face pentru a ne menține motivația și stima de sine de-a lungul procesului de învățare? Simplu spus: SĂ FIM CURIOȘI!
"Nu am talente speciale. Sunt doar curios cu pasiune."
Albert Einstein
Psihologii sunt de acord că aceasta nu este manifestarea unei nevoi imediate, precum foamea sau setea, ci mai degrabă are o motivație intrinsecă, deci ne ajută să ne menținem motivația, inclusiv în momentele mai dificile. Știm cu toții că învățăm mai bine lucrurile de care suntem curioși. De aici și eficiența crescută a unor cursuri, dacă suntem noi cei care le-am ales și nu ne-au fost impuse de angajator. De aici și eficiența platformelor de învățare și micro-învățare care permit abonaților să aleagă subiectul și forma cea mai potrivită nevoii lor curente de dezvoltare.
Învățarea unui lucru nou este, prin natura sa, incomodă. Va trebui să acționezi în moduri necunoscute. Să-ți asumi riscuri noi. Să încerci lucruri care, în multe cazuri, vor fi inițial frustrante, deoarece nu vor funcționa din prima. Cu siguranță te vei simți incomod. Vei face greșeli. S-ar putea să te simți jenant sau chiar rușinat, mai ales dacă ești obișnuit cu succesul. Dar dacă îți menții angajamentul, te vei îmbunătăți.
Data viitoare când vei dori să devii mai bun la ceva, pune-ți aceste întrebări:
Ce este nou în domeniul pe care îl activez? Cum îmi pot îmbunătăți performanța? Există o modalitate mai eficientă de a-mi face treaba sau o sarcină specifică? (Curiozitate + Motivație: explorarea domeniilor unde poți deveni mai bun)
Chiar vreau să devin mai bun? (Motivație pe termen scurt)
Sunt dispus să simt disconfortul de a încerca lucruri noi care nu vor funcționa imediat? (Motivație pe termen lung)
de Dan Suciu
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan