Pentru procesele de gândire, analiză și luare a deciziilor, euristicile sunt cele care ne salvează. Acestea sunt practic o scurtătură mentală care ne ajută să procesăm informațiile mai repede, astfel încât să nu petrecem ore sau zile luând decizii de importanță minimă. Deși sunt foarte utile în reducerea efortului atunci când gândim, euristicile pot conduce, de asemenea, la multe biasuri mentale dacă nu suntem conștienți de ele.
Această scurtătură mentală ne ajută să luăm decizii pe baza a ceea ce putem accesa cel mai repede în memorie. Dacă, de exemplu, decidem ce produs să cumpărăm, probabil că vom lua în considerare produsele despre care am auzit la știri, pe internet sau de la prietenii noștri. În mod similar, dacă vom lua o decizie cu privire la subiecte legate de muncă, memoria noastră va prezenta ultimele situații în care ne-am confruntat cu aceste tipuri de decizii și ne vom baza concluziile pe aceasta. Desigur, acest lucru ar putea exclude posibile alte opțiuni pentru care ar fi nevoie de mult efort în a le descoperi, dar ar putea fi mai eficiente pe termen lung.
Când navighează, navele aruncă de obicei o ancoră în apă ca punct de sprijin. Când vine vorba de gândirea noastră, ancorarea este tendința de a fi influențați sau de a lua decizii pe baza primelor informații pe care le primim despre subiect. Este ca și cum am arunca ancora în apă și ne-am opri la acea primă informație, astfel fiind posibil să excludem multe altele care ar putea fi mai importante. Deși acest lucru ne ajută să luăm decizii mai rapide, rareori sunt cele mai eficiente, preferabil fiind să ne acordăm timp pentru a colecta mai multe informații, mai ales în mediul profesional.
Euristică reprezentării
Folosim prototipuri mentale pentru a înțelege lumea. Când creștem, creăm prototipuri pentru mobilier, mâncare, chiar și pentru oameni și animale sau caracteristici fizice / emoționale. Aceste prototipuri ne ajută să percepem informațiile noi mult mai rapid, comparându-le cu modelul deja format din mintea noastră, ceea ce înseamnă că nu trebuie să analizăm fiecare detaliu mic, ca și cum l-am vedea pentru prima dată.
Și tocmai așa ne ajută euristica reprezentării: ne permite să luăm decizii mai rapid, comparând informațiile noi cu prototipurile din mintea noastră.
Acest tip de euristică este cel pe care majoritatea dintre noi încercăm să-l evităm: luarea deciziilor pe baza emoțiilor (cum ne simțim în legătură cu acea problemă specifică). Deoarece emoțiile noastre tind să se schimbe des și prognozele noastre emoționale (adică modul în care credem că vom simți în viitor) nu sunt ideale, s-ar putea să ajungem să regretăm multe decizii bazate pe emoții. Pentru a evita acest lucru, este mai bine să lăsăm deciziile importante pentru momentele în care starea noastră emoțională este neutră.
În cele din urmă, toate aceste euristici sunt sănătoase și le folosim cu toții pentru a lua decizii: de la ce produse să cumpărăm, la ce parteneri să alegem, până la cei mai mici, cum ar fi ce să mâncăm dimineața. Important este să fim conștienți de ele și să încercăm, pe cât de mult putem, să nu le lăsăm să conducă la prea multe biasuri.
de Kiss Tibor
de Ovidiu Mățan