Am discutat în cadrul evenimentului de lansare din luna martie cu invitații noștri despre Leadership:
Erika Varga - Head of Department @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
Ovidiu Măţan: Cum definiți leadershipul?
Erika Varga: Ca definiţie, leadershipul s-a tot schimbat în ultimii zeci de ani, dar pentru mine esenţa a rămas aceeaşi : este influenţa pe care o ai asupra oamenilor din jurul tău. Nu mă refer doar la influenţa asupra oamenilor pe care îi ai în subordine, ci la influenţa pe care o ai în reţeaua în care activezi, în dezvoltarea membrilor reţelei tale, în dezvoltarea motivaţiei lor şi a contextului în care lucrează. E vorba, prin urmare, de o influenţă socială şi emoţională asupra oamenilor din jurul tău. Leadershipul se defineşte prin influenţă, nu printr-un rol sau o poziţie.
Bogdan Mureşan: Sunt de acord cu Erika. Leadershipul este capacitatea de a ajunge la o viziune, la nişte rezultate cu un grup mai mic sau mai mare fără a da cu biciul, adică capacitatea de a-i face pe cei din jurul tău să ajungă unde vrei tu să ajungi cu ei, definind viziunea cu cei din jurul tău. Este foarte important ca un grup să agreeze direcţia de dezvoltare.
Cum motivezi oamenii dintr-o echipă fără să faci neapărat pe şeful?
Bogdan Mureşan: Unele teorii spun că oamenii pot fi motivaţi. Alte teorii spun că oamenii au curbe de motivaţie, iar ce poţi tu să faci este să identifici şi să profiţi de momentele când omul se află pe o rampă ascendentă de motivaţie, înţelegând care sunt motivaţiile omului la acel moment. Eu prefer să mă implic în discuţii cu echipa, să facem toţi parte din soluţie. Atâta timp cât înţelegem ce trebuie să facem şi fiecare avem ocazia să punem pe masă idei, apare sentimentul de ownership şi, implicit, apare motivaţia.
Erika Varga: Eu privesc motivaţia şi empowermentul ca entităţi separate. Pentru a motiva un om, trebuie să îl asculţi. Sesiunile 1-la-1 sunt esenţiale pentru a afla motivaţia intrinsecă a acelui om. După ce îl asculţi, datoria ta de lider este să îi trasezi nişte obiective de dezvoltare în funcţie de ceea ce îşi doreşte. Obiectivele trebuie creionate în jurul competenţelor şi a punctelor forte ale persoanei. Apoi, trebuie manifestată empatie, flexibilitate pentru contextul personal. Ar mai fi o componentă - să poţi defini un mediu de lucru unde omul să vină cu plăcere şi de care să fie mândru.
Ce calităţi le lipsesc liderilor de astăzi?
Erika Varga: Nu ştiu ce lipseşte, dar ştiu ce mi-aş dori să aibă. Aş dori mai multă empatie, deci leadership cu inima, nu doar cu mintea. Aş dori să aibă capacitatea de a se reinventa şi de a se adapta.
Bogdan Mureşan: Cred că multor lideri le lipseşte capacitatea de a asculta, aşa cum a spus şi Erika, poate şi din cauza vitezei cu care se desfăşoară evenimentele.
Care sunt obiectivele actuale ca lider, Bogdan?
Bogdan Mureşan: Am două obiective clare. Am un grup de alţi lideri cu care lucrez. Prioritatea noastră este să evoluăm ca grup. Cu cât acţionăm mai coerent, mai unitar, cu atât lucrurile vor merge mai bine. Apoi, vreau ca procesele Agile care funcţionează pentru mine să funcţioneze la nivel de echipă. Așadar, vreau să îi pot convinge pe cei din jurul meu să adopte lucrurile care ştiu că funcţionează.
Există scurtături ca să devii lider sau trebuie să parcurgi drumul integral? Poate fi leadershipul hackuit?
Erika Varga: Să te reinventezi, să descoperi strategii noi, acestea pot fi scurtături. Poţi reduce timpii de învăţare făcând mentorat cu un lider mai experimentat decât tine ca să scurtezi perioada de câştigare de experienţă. Poţi identifica factori care îţi distrag concentrarea sau productivitatea şi să elimini acei factori. Acestea sunt elemente pe care le poţi controla la nivel individual. Poţi delega anumite sarcini colegilor, astfel încât să te axezi mai mult pe partea strategică. La nivel de echipă, liderii din ziua de azi trebuie să realizeze că nu mai sunt cei mai deştepţi şi atotcunoscători, că trebuie să beneficieze de competenţele din echipa lor. Ca lider trebuie să maximizezi competenţele complementare din echipa ta. Poţi organiza grupe de lucru care să genereze idei, exerciţii, iniţiative pe care să le poţi implementa la nivel de echipă.
Bogdan Mureşan: Există vorba "Fake it till you make it", adică trebuie să faci nişte hackuri până când reuşeşti. Este important de ştiut că poţi arde etape (să apelezi la nişte trucuri), dar nu poţi arde experienţa (timpul petrecut cu anumite probleme, provocări). Experienţa e cea care te căleşte şi îţi dă atuuri. Un lider se va descurca mai bine, cu cât are acces la competenţele complementare ale echipei sale, aşa cum spunea Erika. Unii lideri se simt ameninţaţi când au persoane mai bune în jur.
Erika Varga: Ca lider nu trebuie să îţi fie frică de potenţialul omului. Acei oameni vor fi cei mai loiali, deoarece văd în lider un om care îi susţine.
Cum vă motivaţi pe voi înşivă mai ales când nu aveţi chef?
Erika Varga: Nu mi s-a întâmplat să nu am chef. Sunt o persoană pozitivă, îmi iau energia de la oameni, iar puterea mea stă şi în echipa mea.
Care este schimbarea cea mai mare în rutina zilnică apărută din cauza pandemiei?
Erika Varga: Nu am avut o schimbare majoră decât în primele luni de pandemie când am avut lockdown.
Bogdan Mureşan: Nu mă mai mişc deloc. Uit că pot să îmi iau laptopul să mă plimb.
Ce ai învăţat din ultima greşeală pe care ai făcut-o ca lider?
Erika Varga: Eu am învăţat că trebuie să îi implici pe oameni mult mai devreme în deciziile pe care le iei. Nu toate deciziile de leadership sunt democratice. În anumite decizii ce influenţează departamentul tău e bine să implici experţii devreme, deoarece nu ai cum să le ştii pe toate.
Bogdan Mureşan: Ultimele mele învăţăminte ţin tot de comunicare şi de implicarea timpurie a unor persoane în procesul decizional. Mereu ai impresia că ai ajuns la o balanţă, apoi intervin unul-două evenimente, care te fac să reajustezi modul în care comunici.
Întrebare online - Andrei: Există o carte cu titlul "Liderii mănâncă ultimii". Este adevărată expresia şi ce înseamnă ea?
Bogdan Mureşan: Funcţia nu te face lider. Există generali care de-a lungul istoriei au fost foarte apreciaţi şi au "mâncat ultimii". Când lucrezi cu un grup, te transformi adesea în facilitator, un suport pentru ceilalţi, nu în cel care rezolvă problemele. Aici intervine o altă expresie - când ai reuşit, e meritul echipei, iar când nu ai reuşit e "meritul" tău.
Erika Varga: Când cineva devine lider, acea persoană, ca individ, nu mai contează. Liderul îşi măsoară rezultatele prin rezultatele echipei. Liderul nu mai are rezultate individuale, ci are doar rezultatele echipei sale. Meritele tale individuale nu vor mai fi atât de recunoscute ca înainte.
Cine sunt mentorii voştri?
Erika Varga: Se poate învăţa de la oricine. Am avut persoane care m-au inspirat, dar eu învăţ multe zi de zi de la echipa mea.
Bogdan Mureşan: Eu am avut foarte multe de învăţat de la Dan Suciu. Se poate învăţa din orice, din cărţi, de la persoane. Eu citesc şi acum foarte mult sau ascult o carte audio. Sunt multe informaţii în jurul nostru. Trebuie doar să întindem mâna să le luăm. Poţi analiza toate alternativele din jur.
Ce credeţi despre schimbare?
Erika Varga: Schimbarea este necesară în orice organizaţie. Ca specie umană a trebuit să ne adaptăm. Mai ales acum, trebuie să ne schimbăm şi să fim agenţi ai schimbării ca să supravieţuim, nu doar ca să progresăm. Schimbarea este inevitabilă.
Bogdan Mureşan: Fiind fan Agile, propovăduiesc schimbarea. Schimbarea nu este uşoară, deci trebuie să fim adaptabili ca persoane, ca grup, ca organizaţie. Trebuie să învăţăm să o digerăm.
Sectorul IT a crescut, a profitat de pandemie. Cum s-a schimbat leadershipul în pandemie?
Erika Varga: Dacă ne referim la prima etapă a pandemiei când am avut schimbări radicale, acolo am avut leadership de criză. De un an suntem tot în criză, deci trebuie să ne adaptăm stilul de leadership la priorităţile oamenilor, la munca de acasă ca standard. Dacă acum câţiva ani, partea de sănătate şi securitate era un beneficiu extra-salarial, acum sănătatea (fizică/mentală) a devenit piatră de temelie.
Bogdan Mureşan: Multe businessuri au fost forţate să se digitalizeze, să investească în tehnologie. Voi vorbi de nişte dimensiuni ale leadershipului care au fost afectate. Dacă vorbim de încredere, acum am fost foarte încercaţi din acest punct de vedere. Tendinţa spre micromangement a trebuit înlocuită de încredere. Dacă vorbim de sănătate, când eram la birou nu prea discutam cu ceilalţi despre problemele de sănătate, de mersul la sală. Acum, aceste subiecte sunt frecvente. Leadership-ul trebuie să pună accent pe bunăstarea oamenilor. La nivel de comunicare, trebuie să ştii să interpretezi reacţii în absenţa limbajului non-verbal. Totul trebuie pregătit mult mai bine.
de Dan Sabadis
de Sorin Stan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan