ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 105
Abonament PDF

Tehnologia care redă oamenilor controlul asupra identității digitale

George Popa
tech editor @ Modex
PROGRAMARE

Într-o lume în care datele au devenit piatra de temelie care susține și alimentează interacțiunile comerciale, protecția digitală s-a consolidat ca o componentă esențială care apără interesele companiilor ce operează și procesează cantități mari de date. Pierderea datelor poate fi, în general, rezultatul unei defecțiuni hardware, a unei erori umane sau a unui atac malware. Indiferent de cauză, pierderea datelor poate avea consecințe grave pentru o companie, cum ar fi pierderi financiare, crearea de blocaje în fluxul intern de lucru și, mai ales, diminuarea încrederii clienților.

Tehnologia blockchain este, în acest caz, una dintre cele mai importante evoluții care a apărut pe scena tech a ultimilor ani.

Prin date, în acest caz, putem înțelege orice - o listă de înregistrări, tranzacții financiare, baze de date cu furnizori. Făcând apel la o combinație de multiple tehnologii, tehnici de criptografiere și algoritmi avansați, tehnologia blockchain oferă by default o paletă unică de avantaje și caracteristici precum integritatea datelor, imuabilitate, distribuție, trasabilitate - elemente care redau controlul utilizatorilor, făcându-i adevărații proprietari ai identității digitale.

Beneficiarii direcți sunt companiile de tehnologie, varii industrii și instituțiile guvernamentale - practic, orice tip de organizație care se bazează pe o bază de date.

Desigur, tehnologiile noi, inovatoare sunt primite și privite adesea cu reținere, mai ales când vine vorba despre implementarea lor în viața reală.

Ce este Blockchain Database

Pentru a înțelege ce este blockchain database, trebuie mai întâi să înțelegem ce este blockchain. Tehnologia blockchain este o bază de date digitalizată, descentralizată, denumită, în mod obișnuit, un registru distribuit care înregistrează toate informațiile în blocuri de date, ce sunt introduse în rețeaua blockchain. Pentru a asigura rezistența la manipulare și integritatea datelor, fiecare bloc conține informațiile hash ale blocului anterior, creând o structură asemănătoare lanțului de blocuri interdependente.

Baza de date creată este apoi reprodusă și partajată între participanții la rețea (noduri) care asigură transparența generală. Dacă un nod devine compromis, sistemul poate recupera toate datele de la noduri complete care stochează o copie a întregului blockchain. Pentru a adăuga date noi în blockchain, majoritatea nodurilor care compun rețeaua trebuie să ajungă la o stare de consens cu privire la datele care vor fi introduse. Acest lucru se realizează printr-un mecanism de consens care asigură faptul că nu pot fi introduse date alterate în rețea.

Așadar, ce este blockchain database? Răspunsul este destul de simplu. Este un concept inovator care îmbină avantajele și experiența familiară a utilizatorului unui sistem de baze de date tradiționale cu un backend blockchain pentru a crea o structură rezistentă la manipulare care garantează integritatea, disponibilitatea și transparența datelor. Toate caracteristicile inerente ale tehnologiei blockchain și arhitectura unică se combină împreună pentru a oferi o suită de beneficii prin care sectorul întreprinderii poate debloca noi straturi de valoare și eficiență.

Spre exemplu, prin intermediul soluției Modex Blockchain Database (Modex BCDB), companiile pot face tranziția de la un model centralizat la un model descentralizat și distribuit, în care adevărații beneficiari sunt utilizatorii finali. Această tehnologie oferă organizațiilor un grad ridicat de control asupra datelor lor. Prin activarea mecanismului de partajare a datelor, Modex BCDB crește securitatea datelor și transparența, asigură respectarea legislației și normelor de protejare și procesare a datelor cu caracter personal, îmbunătățește procesele de audit și gradul de răspundere, reducând în același timp riscul ca datele să fie compromise sau pierdute, acordând beneficii reale utilizatorilor finali, oamenii.

Când vine vorba de dezvoltarea de software, nu trebuie să uităm câteva lucruri importante: nevoia de date structurate, mecanism rapid de acces la date cu mai mulți indici, raportare și BAZE DE DATE. Una dintre problemele majore ale tehnologiei blockchain, a fost modul de utilizare! Cum să utilizați aceste beneficii în produsele software existente, cum să le faceți mai ușor de adoptat pentru dezvoltatori și cum să le combinați cu motoarele de baze de date care sunt, de departe, componente vitale ale produselor software?

Software pentru transfer de baze de date

Companiile caută întotdeauna noi metode pentru a consolida securitatea bazei de date, precum și o modalitate prin care să îmbunătățească modul în care manipulează datele. Din această cauză, transferul bazelor de date a devenit un subiect sensibil pentru fiecare entitate, deoarece orice încălcare sau corupere a datelor s-ar putea dovedi dezastruoasă. Cu alte cuvinte, toată lumea caută software-ul. Blockchain este o soluție viabilă pentru îmbunătățirea gestionării bazelor de date și creșterea rezistenței la manipulare. Problema este că devine surprinzător de dificilă integrarea tehnologiei blockchain într-o platformă existentă. Pe lângă complexitatea implicită, procesul va atrage și costuri semnificative și o perioadă lungă de timp pentru implementare.

Soluția Modex Blockchain Database depășește aceste probleme cu tehnologia sa, care permite dezvoltatorilor să transfere cu ușurință o bază de date într-un cadru blockchain. Instrumentul de migrare face tot posibilul: scanează baza de date și transmite datele printr-un algoritm de hash pentru a produce un rezumat unic pentru fiecare înregistrare de date, care este apoi încărcat în blockchain pentru a asigura imuabilitatea, integritatea și disponibilitatea.

Abordarea în gestionarea datelor diferă. De exemplu, prin utilizarea pentru transferul bazei de date nu se șterge nicio înregistrare, întreaga structură fiind păstrată intactă. Migrarea bazei de date este inițiată numai după ce sunt implementate modificări minore din partea clientului. O abordare minim invazivă aduce o gură de aer proaspăt atât de necesară sistemelor vechi, unde schimbările sunt dificil de implementat. Dar prin simpla implementare a câtorva conectori, un sistem vechi va beneficia de tot ceea ce blockchain are de oferit.

Studiu: Reacția companiilor IT
la criza Covid-19

Prezentare studiu și
panel de discuții

Luni, 12 Aprilie, ora 17:00

Înregistrează-te

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 105

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects