ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 149
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 105
Abonament PDF

Călătoria noastră în Cloud continuă cu Azure

Adrian Șuteu
Group Leader @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj



DIVERSE

Bosch colaborează cu Microsoft pentru a dezvolta o platformă software de conectare fără probleme a vehiculelor la cloud. Obiectivul acestei colaborări este de a simplifica și accelera dezvoltarea și implementarea soluțiilor de software auto pe toată durata de viață a unui vehicul, în conformitate cu standardele de calitate din domeniul auto. Noua platformă, care se va baza pe Microsoft Azure și va încorpora module software Bosch, va permite dezvoltarea software-ului și descărcarea acestuia pe unitățile de control și computerele vehiculului. În continuare, colaborarea se va axa pe dezvoltarea de instrumente care sporesc eficiența în procesul de dezvoltare de software. Acest lucru va stimula inovația și va reduce costurile de dezvoltare de software pentru vehicule în cadrul organizației dar și între acestea. Pentru șoferi, platforma va asigura accesul mai rapid la funcții și servicii digitale noi. Colaborarea dintre Bosch și Microsoft îmbină diversitatea expertizei în software, electronică și sisteme a principalului furnizor auto de la nivel global și cunoștințele Microsoft în inginerie software și cloud computing. Ambele companii intenționează să facă noua platformă software disponibilă pentru primele prototipuri de vehicule până la sfârșitul anului 2021.

Dezvoltăm împreună viitorul industriei automotive

Software-ul va juca un rol din ce în ce mai mare pentru generațiile viitoare de vehicule. Noile tendințe precum electro-mobilitatea, conducerea automatizată și serviciile moderne de mobilitate nu ar fi posibile fără acestea. Acest lucru va necesita, de asemenea, actualizări mai frecvente și îmbunătățiri în viitor. Cu toate acestea, cerințele stricte privind siguranța pe parcursul întregii durate de viață a vehiculului fac ca actualizările de software wireless și serviciile digitale pentru mașini să fie foarte complexe. Gama largă de serii și modele face ca lucrurile să fie și mai provocatoare. Colaborarea va beneficia de înțelegerea profundă pe care o are Bosch în materie de arhitectură electrică și electronică, unități de control și calculatoare pentru autovehicule, necesare pentru actualizările wireless ale vehiculelor. În plus, compania va contribui cu experiența sa, precum și cu produsele pe bază de software și instrumentele de dezvoltare pentru industria auto. Acestea includ software-ul de bază și middleware-ul pentru calculatoarele și unitățile de control ale vehiculelor, precum și module software pe bază de cloud, pentru a pune la dispoziție actualizările wireless pentru întreaga flotă de vehicule. "Deținerea unei platforme software cuprinzătoare care să asigure integrarea între vehicule și cloud va reduce complexitatea dezvoltării de software și a integrării sistemelor vehiculelor. Astfel, vom crea condițiile pentru ca actualizările wireless să poată fi efectuate la fel de ușor și confortabil în cadrul vehiculelor, la fel ca în cazul smartphone-urilor "- afirmă Dr. Markus Heyn, membru în Consiliul de administrație al Robert Bosch GmbH. Platforma pre-integrată va reduce foarte mult complexitatea actualizărilor wireless, ceea ce va ajuta la asigurarea actualizării permanente a software-ului unui vehicul, datorită faptului că arhitectura software a vehiculelor și a cloudului se vor potrivi acum perfect.

Servicii software noi pentru dezvoltatori

Bosch și Microsoft intenționează, de asemenea, să îmbogățească gama de instrumente existente pentru dezvoltatori, ceea ce va permite producătorilor și furnizorilor din domeniul auto să își simplifice și să accelereze propria dezvoltare de software, adaptându-se în același timp la provocările unice din industria auto.

Companiile intenționează să utilizeze platforma de întreprindere GitHub complet integrată și să deschidă părți importante ale noii platforme software de pe GitHub.com pentru a încuraja refolosirea codului și partajarea celor mai bune practici în întreaga industrie.

Centrul de inginerie din Cluj

În toate aceste planuri de parteneriat dintre Bosch și Microsoft rolul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj este unul esențial. Contribuind activ și foarte intens la dezvoltare de software în Bosch, sediul din Cluj are niște caracteristici care îi oferă oportunități unice.

Inginerii din Cluj sunt implicați în subiecte precum radar, ultrasonic, calibrare de mașini, parcare automată, dezvoltare de microcontrolere, grup electric de propulsat, celule de combustie, motoare hibride dar și subiecte precum management de proiecte, inteligența artificială, big data, realitate virtuală și augmentată, Computer vision și dezvoltare de platforme în cloud. Cu aceste competențe reușim să livrăm și inovăm produse și servicii complete care realizează o legătură - simplă, rapidă, scalabilă și sigură între mașina și cloud.

Pentru dezvoltarea acestor produse la scară largă urmăm metodologia Agile cu echipe autonome și flexibile, cu competențe diversificate și axate pe principii DevOps. Astfel pentru a reuși în călătoria noastră de 'cloudificare' în domeniul auto nu am pus accentul doar pe tehnologii și tooluri dar și pe metodologii care deja ne ajută foarte mult să accelerăm ritmul de livrare al produselor.

Cloud computing și conducere automată

Când vine vorba de conducere automată, folosim tehnologii cloud pentru indexarea și căutarea în volume mari de date video (fiind vorba de petabytes), folosind algoritmi de machine learning și knowledge graphs. Aceste scenarii sunt mai departe folosite pentru dezvoltarea și validarea de algoritmi ce rulează în timp real pe milioane de mașini, sporind confortul și reducând semnificativ numărul de accidente.

Partea de conectivitate presupune conectarea cloudului la mașină folosind cele mai noi medii de transmitere a datelor. Transformăm datele în informație începând chiar din mașină - folosind tehnologii de smart data selection online.

Big Data

În afară de imaginile folosite la conducerea autonomă, în autovehicule se colectează mii de date de la senzori care sunt procesate de unitățile de control electronice și transmise către cloud ca serii de timp. Aceste date sunt folosite de către Bosch pentru dezvoltarea și validarea de produse HW și SW dar și pentru a oferi servicii de prezicere a stării de sănătate a anumitor componente către conducătorii auto. Datele sunt colectate și integrate în ecosisteme de Big Data și cloud, unde sunt curățate și procesate.

Știința datelor ne ajuta prin algoritmi specifici să identificăm probleme și anomalii, să validăm teorii și să prezicem evoluția parametrilor în timp. Pentru ca serviciile bazate pe aceste date să fie accesibile oricui, ele trebuie să ruleze în cloud.

O altă sursă importantă de date pentru noi o constituie senzorii Bosch din diferitele unelte și gadgeturi inteligente ca telefoane mobile, ceasuri inteligente etc. Datele produse de acești senzori tot sub forma unor serii de timp, sunt colectate în Cloud și procesate pentru dezvoltarea de noi algoritmi și soluții de recunoaștere de gesturi și activități care apoi sunt incluse în varii aplicații.

Chiar și datele din producție ajung nu doar în ecosistemele de Big Data interne dar și în Cloud pentru a putea facilita accesul la ele pe tot globul și dezvoltarea de soluții bazate pe toate datele colectate în rețeaua internațională de producție din Bosch.

Servicii si Platforme Cloud

O parte importantă unde Microsoft - respectiv Azure ne ajută foarte mult este zona Platformelor Cloud construite de Bosch pentru a oferi funcționalități E2E clienților noștri. Astfel oferim o platformă completă pentru încărcarea mașinilor electrice, pornind de la managementul stațiilor de încărcare electrice, accesul clientului final la aceste stații de încărcare prin soluții mobile, optimizarea rutelor luând în considerare stațiile de încărcare din traseu, preferințe personale dar și facturarea acestora către utilizator.

Cum scopul nostru constă în optimizarea vieții bateriilor de pe mașinile electrice, simplificarea privind dezvoltarea și actualizarea softurilor instalate în mașini precum și detectarea unor anomalii și avarii, folosim soluții și servicii diversificate din Azure.

Având la dispoziție serviciile Azure construim aceste soluții robuste și ușor de scalat, bazate pe arhitecturi de micro servicii. Pentru implementa acestor arhitecturi, în afara serviciilor Azure - mixul de technologii și abordări este unul diversificat încercând să satisfacem nevoie de bussines și să oferim o experiență cât mai bună clientului final.

Mai jos puteți întâlni servicii din Azure care le fac viața mult mai ușoară dezvoltatorilor de software din Centrul de Inginerie Bosch din Cluj:

Folosind aceste servicii și metodologii precum Agile, procesul de 'cloudifcare' din zona automotive are șansele unui succes enorm.

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects