ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 102
Abonament PDF

Entity Framework: Exemplu despre cum să schimbi modul de lucru „Database First” cu „Code First"

Mariana Lazurean
.NET Developer @ SiemensPROGRAMARE


În calitate de programator, poți lucra la o aplicație complet inovatoare sau la o aplicație nouă, bazată pe o altă aplicație existentă. O aplicație complet nouă este o situație fericită pentru că aduce cu ea o arhitectură nouă și ultimele tehnologii. Pe scurt, aceasta oferă avantajele oricărui start de la zero. Spre deosebire de aceasta, aplicația nouă, bazată pe o altă aplicație existentă, aduce cu ea riscurile unei baze de date deja configurate.

Toți vrem să lucrăm la o aplicație complet nouă, dar cei mai mulți dintre noi lucrează la o aplicație nouă, bazată pe o altă aplicație existentă. Pentru că aplicația existentă este folosită, utilizatorii acestei aplicații își doresc să folosească aplicația nouă cât mai repede.

Cum ar trebui integrată baza de date existentă în aplicația nouă?

Care este cel mai bun mod de lucru pentru a avea o dezvoltare rapidă a noii aplicații? Pentru acest exemplu, baza de date folosită este MS SQL și Entity Framework este sistemul ORM.

Despre migrările "Code First"

Într-o aplicație, modelele de date se adaugă și se schimbă frecvent, ajungând să nu mai fie sincronizate cu baza de date. Cu metoda de lucru "Code First" migrările sunt folosite pentru a păstra sincronizate modelele de date cu baza de date.

Migrările permit crearea unei baze de date inițiale care lucrează cu Entity Framework. Pentru fiecare set de schimbări, o nouă migrare trebuie generată ca să sincronizeze baza de date.

Metoda "Code First" permite să se sincronizeze schema bazei de date în loc să se șteargă și să se recreeze baza de date.

Despre metoda "Database First"

Baza de date există și poate fi folosită.Metoda "Database First" este o alternativă a metodei "Code First", în care se creează clasele POCO din baza de date existentă.

În orice aplicație, în timpul dezvoltării, apar noi cerințe care necesită schimbări în baza de date. Baza de date este modificată manual și modelele de date sunt sincronizate în acord cu modificările din baza de date.

Modelele de date se creează pornind de la tabelele din baza de date relațională (comanda scaffold din Package Manager Console).

Care metodă este mai potrivită pentru a avea o implementare rapidă?

O comparație între metodele "Code First" și "Database First" ne va ajuta să luăm o decizie.

Code First Database First
New Models Write them manually in .Net. Migrate to Scaffold them from database.
database.
Change Models Change in .Net. Migrate to database. Change in database. Scaffold from
database.
Remove Models Remove in .Net. Migrate to database. Remove in database. Remove in .Net.
History of Models Changes Yes No
Developers use the same database Migrations resolve the changes. Developers have the changes.
Developers use a local database Migrations resolve the changes. Every developer should apply the changes
locally.

"Database First" poate fi folosită să se obțină modelele de date din baza de date. Când avem modelele de date, "Code First" este recomandată să fie folosită pentru schimbările care apar.

Așadar, în cazul nostru, soluția de mijloc este cea mai bună. Vom folosi ambele metode, "Database First" la început, doar ca să obținem modelele din baza de date și, după aceea, vom continua cu metoda "Code First" pentru schimbările care apar ulterior.

Cum să schimbi modul de lucru "Database First" cu "Code First"?

Nu uita că baza de date există și o nouă aplicație este în dezvoltare.

Ca să nu fie afectată această aplicație, un proiect nou este creat temporar doar ca să obținem modelele de date din baza de date. Folosind metoda "Database First", modelele de date sunt obținute din baza de date.

După ce avem modelele, verificăm dacă acestea generează o bază de date identică. Pentru aceasta vom schimba stringul de conectare la o bază de date nouă.

Acum putem schimba metoda de lucru și să folosim în continuare "Code First" pentru crearea migrării inițiale pentru o nouă bază de date specificată în stringul de conectare. Această migrare inițială s-ar putea să nu conțină toate informațiile pentru a se putea crea noua bază de date. Din acest motiv, s-ar putea să se afișeze erori când se aplică prima migrare și noua bază de date să nu se creeze. Aceste erori trebuie rezolvate schimbând manual prima migrare.

Structura bazei de date vechi și structura bazei de date noi se pot compara, doar ca să ne asigurăm că am obținut ceea ce doream. Dacă totul este așa cum ne-am așteptat, atunci tabela __EFMigrationHistory din noua bază de date trebuie importată în vechea bază de date, ca să putem folosi în continuare, în aplicație, metoda "Code First" pentru schimbările care vor apărea.

Pe urmă, mutăm și modelele de date din proiectul temporar în aplicație unde la dezvoltare s-a folosit metoda "Database First" și continuăm dezvoltarea aplicației folosind metoda "Code First".Un exemplu al modului cum se face această schimbare de la o metodă la alta este descris mai jos.

Pasul 1: Creăm un proiect .Net Web API

Creăm un proiect nou .Net Web API și instalăm pachetele următoare din NuGet pentru a putea obține modelele și DBContext din baza de date:

Generăm modelele de date folosind metoda "Database First", rulând următoarea comandă în Package Manager Console:

Scaffold-DbContext
 -Provider Microsoft.EntityFrameworkCore.SqlServer
 -Connection "Data Source=...;

Integrated Security = True; Initial Catalog = ...;"

Modelele sunt generate și apar în proiect.

Pasul 2: Setăm proiectul Web API pentru First Migration

Setăm stringul de conectare la o bază de date nouă, NU la baza de date existentă.

Modelele generate și contextul bazei de date pot fi mutate in directorul "Models" al proiectului. De asemenea, Startup.cs și Program.cs trebuie să fie actualizate pentru DBContext generat.

Cu metoda "Code First", migrarea inițială numită InitialCreate trebuie creată din Package Manager Console folosind comanda Add-Migration InitialCreate.

Ca să sincronizăm baza de date trebuie doar să pornim aplicația .Net sau să rulăm comanda Update-database -Verbose din Package Manager Console.

În funcție de informațiile și setările din baza de date existentă, s-ar putea să se afișeze ceva erori la sincronizare. În pasul următor, trebuie sa rezolvăm toate aceste erori.

Pasul 3: Rezolvarea erorilor

Erorile apar când proiectul .Net pornește sau când rulăm comanda update-database -Verbose din Package Manager Console.

Exemplu de astfel de erori care pot să apară este că unele câmpuri din SQL folosesc o funcție definită în SQL, și această funcție nu există în baza de date nouă care trebuie creată. Ca să rezolvăm această eroare, funcția SQL care lipsește, trebuie să o adăugăm manual în migrarea inițială.

Un alt exemplu de eroare este că, dacă sunt definiți utilizatori și roluri în SQL, fără drepturile necesare, unele tabele nu se pot crea. Ca să rezolvăm această eroare, utilizatorii și rolurile trebuie adăugate manual în migrarea inițială.

După ce s-au rezolvat toate erorile și noua bază de date a fost generată, putem trece la pasul următor.

Pasul 4: Comparăm baza de date existentă cu baza de date nou creată

Ca să fim siguri că modelele obținute din baza de date existentă generează o bază de date similară, folosind migrarea InitialCreate, trebuie să comparăm structura celor două baze de date.

Pentru că în exemplu s-a folosit bază de date MS SQL, din SQL Server Management Studio, generăm scripturi cu toate informațiile din baza de date nouă. Aceleași scripturi le generăm și din baza de date existentă.

Eu am folosit Total Commander/Compare by content, dar orice comparator text poate fi folosit pentru compararea acestor scripturi. Acum am comparat doar structura bazelor de date nu și datele din bazele de date.

Observație: Unele diferențe la unii indecși sunt acceptate, dar tabelele, cheile primare și cheile străine trebuie să fie la fel.

Oricum vom folosi baza de date existentă și acolo vom avea toate informațiile.

Pasul 5: Importăm tabela __EFMigrationsHistory

Până acum, cele două baze de date par să fie la fel.

Tabela __EFMigrationsHistory cu migrarea InitialCreate din baza de date nouă trebuie să o importăm în baza de date existentă. Pentru acest exemplu, SQL Server Management Studio a fost folosit și la importarea tabelei.

Pasul 6: Schimbă stringul de conectare

Pentru că vom folosi baza de date existentă de acum înainte, stringul de conectare trebuie să aibă valoarea potrivită.

Daca rulăm aplicația, atunci nici o schimbare nu se va face în baza de date existentă. De asemenea, dacă nu schimbăm nici un model și adăugăm o migrare nouă, această migrare va fi goală. Baza de date este sincronizată cu modelele de date.

Pasul 7: Fii atent

Când, de exemplu, se modifică un model, se șterge o proprietate, în migrare trebuie incluse modificările manuale din views, store procedures, functions, triggers etc.

Concluzii

Vechea bază de date nu a fost modificată pe parcursul acestui exemplu. Modelul "Code First" poate fi folosit în proiect pentru viitoarele modificări ale modelelor după migrarea inițială.

Acești pași pot fi făcuți chiar dacă implementarea noii aplicații este începută și programatorii au lucrat cu modelul "Database First" până acum. Modelele de date, migrarea InitialCreate pot fi copiate în noua aplicație și se poate continua implementarea folosind modelul "Code First".

Pentru alte sisteme ORM care suportă "Code First" și "Database First", aceeași strategie poate fi folosită pentru a schimba modelul de lucru "Database First" cu "Code First".

Sunt și alte exemple cum să folosești "Code First Migrations" cu o bază de date existentă.

Referințe

 1. Code First to an Existing Database - EF6 | Microsoft Docs

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO