ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 100
Abonament PDF

Expert talks panel - Agile în izolare

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine



PROGRAMARE


Am discutat cu invitații noștri despre cum se desfășoară proiectele Agile în pandemie și care sunt provocările unui consultant în aceste perioade. Alături de noi au fost:

Simona Bonghez - Managing Partner @ Colors in Projects

Dan Mircea Suciu - speaker, coach, autor și lector @ Universitatea Babeş-Bolyai

Bogdan Muresan - VP of Technology @ Connatix Romania

Sorin Sfârlogea - Senior trainer și Agile coach @ Colors in Project

Ovidiu Mățan: Vă invit să vă prezentați fiecare audienței din această seară

Bogdan Mureșan: Momentan joc rolul de VP of Technology la Connatix.

Dan Suciu: Sunt lector și țin cursuri de bază de date, de metodologie Agile. Sunt consultant, coach și trainer alături de echipa Colors in Projects.

Sorin Sfîrlogea: Sunt coach și trainer la echipa Colors de aproape cinci ani, având o experiență destul de mare în IT management, project management și lucruri din zona relației business - IT.

Simona Bonghez: Sunt extrem de mândră că am în jurul meu o echipă atât de frumoasă de oameni inteligenți care au și simțul umorului.

Cum se face Agile în izolare?

Simona Bonghez: Vine cu bune și cu rele, dar nu este o chestie nouă. Mult echipe lucrează remote de ani de zile. Nu ne-a luat pe nepregătite. Totuși, cumulul de informații aruncate pe net în ultima perioadă despre cum este afectat lucrul în companii de situația actuală și diversele sfaturi (despre ce ar trebui să facă echipele) vine de multe ori fără niciun fel de bază, de cercetare, de experiența înțelegerii conceptelor respective. Băieții pot să confirme. Noi am avut o întâlnire train-the-trainers zilele trecute în care unul din colegi ne-a prezentat un studiu actual cu indicații care erau extrem de departe de tot ce înseamnă lumea Agile.

Crezi că s-a pierdut ceva pe drum?

Simona Bonghez: Ceva probabil ne va lovi mai târziu... Și e bine să ne pregătim pentru asta... Este faptul că nu ne mai putem lamenta. Când erai la firmă, în pauză, la birou, exista o supapă, putând să ne plângem când ceva nu a mers sau nu s-a făcut bine. În mediul online nu avem această supapă, iar tensiunea acumulată va duce la reacții pentru care trebuie să ne pregătim.

Bogdan, ți-ai schimbat jobul recent și coordonezi o echipă destul de mare. Cum te descurci? Cum e să intri într-o companie și să nu-i cunoști față în față pe oameni?

Bogdan Mureșan: Mă așteptam să fie mai lejer, pentru că nu se întâmplă de ieri de azi, dar este diferit, deoarece e totul online și trebuie coordonați 80-90 de oameni. Cel mai important aspect Agile este adaptarea și oferirea de valoare clientului. Ar fi culmea ca un mindset ce are la bază adaptarea să nu se poată adapta la noile condiții. O întrebare mult mai validă este dacă ne așteptăm ca totul să fie ca înainte. Trebuie să ne gândim dacă avem nevoie de reguli noi sau constrângeri noi pentru a face lucrurile să funcționeze. Agile face ce trebuie și în izolare.

Sorin, consideri că pandemia a prins companiile nepregătite în ceea ce privește partea de risk management?

Sorin Sfîrlogea: Sigur că nimeni nu a anticipat așa ceva, dar industria software s-a pliat repede la noua situație. Chiar și pentru industria software, ca să completez ce spunea Bogdan mai devreme, punctul sensibil este calitatea leadershipului din organizațiile ce folosesc Agile. Când spun leadership, mă gândesc la product owneri și scrum masteri. Claritatea pe care o pot da, modul în care mobilizează echipa, modul în care structurează totul sunt aspecte esențiale în această perioadă. Când se lucrează fizic, multe aspecte ale muncii de product owner sunt compensate de echipă. Dacă nu ai spus tu, echipa întreabă sau se întreabă reciproc. Interacțiunea dintre oameni creează o energie suplimentară și rezolvă lucrurile. Când fiecare e acasă apare o lentoare, o amânare, o întârziere, o productivitate mai mică. Nu vom fi niciodată pregătiți pentru schimbări. Agile nu mai este o modă, ci o necesitate. Bankingul, energia, utilitățile sunt presate să devină mai digitale, mai Agile. Instrumentele acestor industrii nu mai sunt suficiente și vor trebui să devină Agile de nevoie.

Bogdan Mureșan: Product ownerii, scrum masterii trebuie să facă un upgrade la skilluri deoarece e mai greu de gestionat situația. Izolarea a evidențiat zonele cu probleme: sincronizarea, sincope în comunicarea dintre anumite funcții. Suntem forțați să corectăm anumite lucruri.

Cum e să fii consultant în perioadă de criză? Are sens acest lucru? Cum e privită criza de către studenți?

Dan Suciu: Are sens să fii consultant în perioada de criză. Schimbăm doar instrumentele pe care le folosim. Ce îmi place mie foarte mult e cât de mult s-au schimbat instrumentele de comunicare online forțate și acestea să facă față cererii. Avem instrumente care să ne faciliteze colaborarea și comunicarea în contextul dat. Este posibil ca multe din obișnuințele pe care ni le formăm acum să rămână și pe viitor.

Simona Bonghez: Depinde și în ce domeniu ești. Pentru cei din domeniul IT, lucrurile s-au mișcat rapid. Cei din alte industrii nu învață să se acomodeze doar cu noile condiții, ci și cu o serie de tehnologii la care nu au avut acces, deoarece nu au avut nevoie. Acolo e nevoie de timp pentru învățare.

Dan Suciu: O bună parte dintre facultăți încep online. Pentru noi cei de la Matematică-Informatică este diferit și greu, dar efortul nu este atât de mare. Problemele mai delicate sunt pentru facultățile, să le zicem "experiențiale", de fizică, biologie, chimie unde e greu să faci experimente online. Este motivul pentru care multe din acestea încep cu studenții hibrid măcar pentru cei din anul I.

Bogdan, voi aveți în vedere să scoateți produse de pandemie pe zona de video sau online?

Bogdan Mureșan: Nu sunt cel mai potrivit să răspund la întrebare, deoarece nu am reușit să înțeleg toate produsele în perioada aceasta scurtă. Zona pe care o acoperim, cea de marketing și advertising, nu doar că nu a fost afectată, dar campaniile online sunt și mai importante în această perioadă. Noi am fost avantajați ca business, deși am avut și noi o mică poticnire. Agile răspunde nevoilor curente, iar noi evaluăm tot timpul posibilitatea de a dezvolta noi produse.

Dacă, teoretic, ar trebui să scrii o carte, ce subiect ai aborda și ce titlu i-ai da?

Bogdan Mureșan: Eu chiar mi-am făcut un plan să scriu o carte. Nu am un titlu, dar subiectul are legătură cu mediile în care trăim, Agile, progress, temporizare, formularea de întrebări adecvate, măsurarea progresului cu datele disponibile.

Simona, cât de mult acceptă companiile trainigurile online? Trebuie să inovați?

Simona Bonghez: Noi suntem cunoscuți pentru învățare experiențială, pentru faptul că aveam mereu jocuri și simulări. Când a lovit pandemia, am trecut aceste jocuri și simulări online și am încercat să găsim și noi elemente. Nu avem sesiuni care să nu aibă astfel de activități. E important să păstrezi participanții implicați. Nu are sens doar să povestești și să le arăți slide-uri. Avem jocuri care merg foarte bine. Pentru unele dintre ele ne-am folosit de abilitățile de programare ale lui Sorin. Companiile sunt dispuse, chiar și cele întoarse parțial la birouri, să continue cu trainigurile online. Singurele poticneli țin de cultura noastră de a fi punctuali.

Ce hobby v-ați descoperit în pandemie?

Sorin Sfîrlogea: Am rămas la pasiunea pentru pădure și mediu. Am separat o secțiune din blogul meu personal, în acest sens, scriind doar despre acest subiect, deoarece eu sunt inginer silvic la origini.

Simona Bonghez: Eu am început să sar coarda și am făcut o tendinită. Am început să facem gimnastică cu colegii dimineața în fața monitorului pe baza unor programe de pe YouTube.

Dan Suciu: Cu fiica mea și cu prieteni de familie ne-am axat pe boardgame-uri de tip escape room. Sunt extrem de multe variante de astfel de jocuri. În București avem unele dintre cele mai de calitate escape roomuri din Europa, iar acum le avem și online. Eu am început un nou podcast, "Scapă cine poate", pe lângă cel destinat metodologiei Agile.

Ce sfaturi le-ați oferi celor ce încearcă să aplice Agile pentru vremurile actuale?

Dan Suciu: E nevoie de răbdare. Transformarea Agile nu se întâmplă peste noapte. Nu are rost să ne gândim la lucruri stabile, ci la lucruri ce vor funcționa într-un orizont îndepărtat.

Simona Bonghez: La fel ca în orice domeniu, între alb și negru, există multe nuanțe de gri. Avem nevoie de flexibilitate.

Sorin Sfîrlogea: E nevoie de claritate și transparență de la leadership la echipă. Viziunea e mai greu de comunicat.

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects